自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Horsebbj 發表於 22-9-27 22:34
首先恭喜你們, 隱約記得部份大禮要回返畀男家,例如嫁女餅,送大禮過嚟嘅人都畀封利是
...

咁我即刻去拎利是封出來先

水晶宮

畀面勳章

jk923 發表於 22-9-27 22:06
如果係實物拎到黎,到時要每樣回一半喎,我果時老公每樣野分兩包,黎到時每樣回返一包比男家。
...

我又叫未來女婿學下你哋咁先,整兩set方便回禮 婚禮習俗真係繁瑣 我當年乜都冇搞,注冊請親友觀禮就算

珍珠宮

beehoneybee 發表於 22-9-27 21:59
記得好似咩都唔駛做,準備茶水,小點心,過大禮係3姑6婆親朋好友做代表,新郎及新郎嘅父母係唔會到。
所以 ...

原來咁嘅咩?我地以前咩都唔識,我c6親自攞禮金禮餅上嚟我屋企

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜晒樓主!

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

我隱約記得所有野回一半,但為免麻煩,所以全部用利是代替,當時老公兄弟姊妹幫手,一人都雙封利是

伯爵府

jk923 發表於 22-9-27 22:06
如果係實物拎到黎,到時要每樣回一半喎,我果時老公每樣野分兩包,黎到時每樣回返一包比男家。
...

我媽果時都係所有的東西即回一半。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

redhot 發表於 22-9-27 22:47
原來咁嘅咩?我地以前咩都唔識,我c6親自攞禮金禮餅上嚟我屋企

我記得c6,62,99係樓下無上樓,我屋企就坐滿女家人,婆婆嫲嫲阿姨姑姐表妹,得閒嘅都有嚟我家分餅食。

珍珠宮

回覆樓主:

買定西餅
切好水果
沖定茶
準備利是
搵定邊個負責影相

男爵府

701003 發表於 22-9-27 22:45
我又叫未來女婿學下你哋咁先,整兩set方便回禮 婚禮習俗真係繁瑣 我當年乜都冇搞,注冊 ...

恭喜樓主先

拎過嚟嘅所有嘢乜都要兩份,留一份自己,回一份俾男家

至於包羅萬有利是都係要兩封,一封自己留,一封回俾男家

你叫準女婿去打聽下佢父母係咪都會咁做先,因為係男家拎過嚟,女家只係收低及回禮,如佢淨係得一封利是拎過嚟,你要當面拆就會好尷尬及亂啊!

如佢地有自己鄉例,就再商量協調一下。

其實我依稀記得阿媽係咩都要4份,留一雙回一雙,但可能係自己鄉例,所以不能作準!

水晶宮

701003 發表於 22-9-27 22:04
我上網查,資訊太多太亂,頭都大 局住出帖問下BK友

我最近幫親戚個仔過大禮

佢有大妗姐在場的

眼見佢回禮既有

男家送比佢嗰幾籃嘢每款回一籃(佢有6籃的)
中式禮餅回少少

包羅萬有利是回一封

禮金入面抽返一個意頭數放入回禮利是封回返比男家(我第一次見禮金要回)

另外有一封叫女婿金(利是),比女婿買褲買皮帶買銀包

另外女家有準備一個蓮藕,好大舊的,仲有一袋係植物,好似係番石榴,仲有一堆中式糕點

水晶宮

畀面勳章

love2talk 發表於 22-9-27 23:15

我最近幫親戚個仔過大禮

我估我見到咁大陣象會頭痛 ,交換禮物咁 古代外嫁女會難再見面,搞大龍鳳為永存記念之情 如果跟足漢族禮儀,勞民傷神

男爵府

2024年龍年勳章

701003 發表於 22-9-27 21:44
我嫁女,下星期男家會上來我屋企過大禮,我除咗執屋、穿戴整齊、笑臉相迎之外,習俗上仲有咩需要做 :questi ...

樓主,先恭喜你榮升外母!祝福你女兒及女婿百年好合,永結同心!

我係2020年都都嫁女,當時我哋係要咗實質嘅過禮禮品(圖1),我哋全部都回番一半比襯家,而且我額外仲買咗一個銀包(銀包內放咗港紙,每款紙幣兩張)一條皮帶、一對皮鞋比女婿,寓意係祝福佢大富大貴,荷包漲滿!
(圖2-4)係我外甥過大禮嘅物品,佢都係採取你嘅方式,但都要準備兩個果籃、四支酒,及禮盒(圖4)!咁女家到時就回番一個果籃、2支酒。另外,包羅萬有利是回一半!我唔知你有冇收男家禮金,如果有,就隨意回少少便可以!
attach1/tmp/phpEMUSPS
attach2/tmp/php1OW44A
attach3/tmp/phpe5DBkj
attach4/tmp/php3nRoA1

男爵府

恭喜樓主

子爵府

701003 發表於 22-9-27 21:44
我嫁女,下星期男家會上來我屋企過大禮,我除咗執屋、穿戴整齊、笑臉相迎之外,習俗上仲有咩需要做 :questi ...

傳統所有男家送禮要回一對,男家送比女家數量预埋女家回禮!

一雙一對回!

亦有簡單封利事寫包羅萬有,禮盒都要回,比八萬回二萬!

大家倾

水晶宮

701003 發表於 22-9-27 23:22
我估我見到咁大陣象會頭痛 ,交換禮物咁 古代外嫁女會難再見面,搞大龍鳳為永存記念之情 :fortuna ...

嗰日我真係大開眼界

我都以為係交換禮物

點知出動埋大妗姐

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 701003 的帖子

,62、99、老公無來是男家親戚送來的。

父母回禮包括:

每樣回一半
回少少中式禮餅
禮金入面抽返一個意頭數放入回禮利是封回番畀男家
一封叫女婿金(利是)
另外定給女婿的西皮帶銀包

男爵府

恭喜晒,當年我記得有即時回禮,你都係叫女婿私底下問佢哋好啲

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

恭喜你
總有離別的時候

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女上月結婚,佢地訂既禮已預早分開兩份,送上來後即時回返一份比佢地,仲有回禮金,包羅萬有利是,女婿金。
我無另外準備物品,本來預算請襯家飲茶,結果佢地又爭住比錢話係主人家比。

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至