醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人試過有耳仔刺痛好耐都未好返, 但睇耳鼻喉專科醫生又揾唔到原因, 耳仔亦冇發炎?
我其實係患上雙耳神經痛, 又痛又熱又痕, 有時耳仔啲感覺奇奇怪怪咁, 好似耳仔比嘢挖咁, 有時又淵淵痛咁, 但最怕係耳仔刺痛, 發生咗好耐, 中西醫生都睇咗好多個, 一直都揾唔到原因。

如果有人試過, 求你分享比我, 感激!

大宅

我都係,痛左成三個月,睇過耳鼻口科照過又冇野,但左耳每日都不停時針咭痛,完全唔知乜事

別墅

回覆 ying_kinki 的帖子

唔好意思, 現在先見到!
請問你依家好返未?

大宅

MARI123 發表於 22-12-22 23:18

唔好意思, 現在先見到!

好番了,三個月後再照多次耳鼻喉都話冇嘢,之後有一次去睇普通家庭醫生,佢話我緊張同壓力大俾咗啲放鬆藥,我食完之後就冇再痛啦

大宅

ying_kinki 發表於 22-12-22 23:19
好番了,三個月後再照多次耳鼻喉都話冇嘢,之後有一次去睇普通家庭醫生,佢話我緊張同壓力大俾咗啲放鬆藥 ...

別墅

Sorry! 我唔小心missed咗你既回覆, Sorry! 另外多謝你覆我!

咁就好, 替你高興揾到原因可以好返。

請問你係睇邊位普通家庭醫生可否介紹比我? 因為我之前睇耳鼻喉專科醫生 同咪 普通家庭科醫生都冇比放鬆藥我, 所以我想去睇你呢位醫生試吓, 當有個希望。

另外, 請問醫生係咪只係比咗放鬆藥你?
我之前啲醫生全部都係比 : 非類古醇消炎止痛藥、維他命B, Pregabalin 神經痛藥比我, 但對我完全冇幫助

如果唔方便, 可以PM 我。

唔該哂。

大宅

MARI123 發表於 23-2-27 00:29

Sorry! 我唔小心missed咗你既回覆, Sorry! 另外多謝你覆我!

剛剛先睇到PM咗你

別墅

你好!
好多謝你回覆我, 感激!

Sorry! 我又依家先見到, 啱啱 PM 咗你。

子爵府

MARI123 發表於 23-5-25 17:33

你好!

唔知你搵到醫到你既醫生未?

耳朵是一個充滿感覺神經的器官,包括三叉神經、 顏面神經、舌咽神經、迷走神經及第一、二對頸椎神經等六大神經叢,因此若有病變刺激到上述神經分佈區域就會有耳朵疼痛的發生。

建議可搵腦神經外科醫生。有可能要照mri搵出病原。

別墅

回覆 jellyfishes 的帖子

多謝你回覆我!
我之前都有揾過多位腦神經內科、腦神經外科, 同埋做過腦部 MRI 都揾唔到原因, 多位腦神經內、外科醫生都揾唔到原因, 只係開啲精神科藥物及癲癇藥比我禁住痛, 食過幾日依然都又痛又痕又熱冇改善, 醫生話咁樣要再試其他藥, 但都只係禁住痛而冇實際治療, 所以我都冇再食啦!

別墅

MARI123 發表於 23-5-28 10:38
回覆 jellyfishes 的帖子

多謝你回覆我!

Hello,想問你耳仔痛搵到咩原因同點醫未?因為我雙腳腳底既徵狀同你一樣,已keep左成年

別墅

ying_kinki 發表於 22-12-22 23:19
好番了,三個月後再照多次耳鼻喉都話冇嘢,之後有一次去睇普通家庭醫生,佢話我緊張同壓力大俾咗啲放鬆藥 ...

Hello 請問可唔可以pm家庭醫生同埋食緊邊隻放鬆藥我啊?thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊