自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係唔明, 前業主已承諾給她媽住到百年, 點解現在業主後人收番會變成罪人?
道理何在,人太貪心了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

可能當年佢地媽媽真係好艱難先起到屋,佢地真係以為至少可以住埋佢地呢一代,點知到年紀大突然有個咁大落差一定接受唔到,仲要對方好有策略去收地,佢地無路可退。 明眼大一睇都知人地唔係想住佢地間屋,但佢地成長背景令佢地放到起屋好大件事,我覺得係慘既,但現實人地真係無錯!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

心態唔好,自己拆咗間屋,理由係唔想益人。而且塊地根本唔屬於佢地,人地好心比你用,你就理所當然以為屬於自己,如果願意同地主傾,可能有個大家都更開心嘅結局。

男爵府

果然人無恥, 便無敵

la_source    發表於 22-10-19 10:42

男爵府

我諗好好地收地,或一開始就用法律方式去處理會好好多,
而家業主個孫又欺騙佢有病個兄長比二千蚊做租,證明係租屋。。。
呢個做法就又真係差d。。。
咁間屋佢媽起,佢地係有權柝喎。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前啲人真係敦厚純良,大家講口齒。

四、五十年前,我老友家人都响大埔某村買左一間屋,隔離都有幾仟呎農地,佢地初頭見到塊地空置無人理既,於是就攞黎種菜喇。

一、兩年過後,業主見到我老友家人用左佢塊地,佢都好好,同老友家人講,地可以畀佢地繼續用,但係有朝一日,佢要收返時,老友家人要無條件歸還架。

咁我老友家人都好開心,10年前,業主收返左部分地喇,老友而家仲有仟幾呎仲繼續可以耕種既。

呢啲就真係大家有信用喇。

ificould    發表於 22-10-20 05:28
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0404lau 發表於 22-10-19 10:08
而家業主個孫又欺騙佢有病個兄長比二千蚊做租,證 ...

若唔收佢租,咪畀佢逆權侵佔左?

當初老業主既本意係咩呢?可以好肯定塊地唔係送畀佢地囉﹗若真係送,咁就連地契都畀左佢地啦﹗

而家畀左佢地住幾十年,仲唔算有情有義?

仲要咁無恥想霸左人地塊地﹗當年人地既情義去左邊?

佢係可以拆左間屋佢呀,不過如果個業主絶啲,係可以叫佢清理返所有爛屋坭頭,還原返塊地畀業主架﹗如要業主自己還原,當中費用,係可以申索返佢架﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你覺得可以點樣"好好地收地"?
呢D 無賴同佢講都係繼續東拉西扯, 話自己當年4萬蚊等如而家400萬喎, 真係好笑
最終目的一係要送地, 一係1換1送返層樓俾佢
以為達地住左40幾年就應份人地安置埋佢先好叫佢走呀
仲有咩欺騙都係一面之詞, 人地請律師去收, 自然按返法律途徑做
無權無地, 人地俾你住左4,50年都唔夠, 仲想貪
臨尾仲要一拍2散整爛間屋, 又唔清走D 爛石
真係無賴到極呢D咁既親戚

tammy_my    發表於 22-10-20 05:30

水晶宮

「欺騙」只係受訪者一面之詞

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-10-19 10:27
你覺得可以點樣"好好地收地"?
呢D 無賴同佢講都係繼續東拉西扯, 話自己當年4萬蚊等如而家400萬喎, 真係好笑 ...

仲要話唔貪錢,唔係攞間屋去賣,只係自住,自住就唔係價值?歪理!

tammy_my    發表於 22-10-20 05:31

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 22-10-19 10:33
仲要話唔貪錢,唔係攞間屋去賣,只係自住,自住就唔係價值?歪理!
講得出當年4萬等如而家400萬,
咪想講, 業主我間屋而家都值400萬呀
你俾返400萬我先俾返間屋你啦
你唔俾, 我咪拆左佢囉
無恥到
住左50年咁多家人慳左既租都唔止4百萬啦

子爵府

pauline_c 發表於 22-10-19 10:03
心態唔好,自己拆咗間屋,理由係唔想益人。而且塊地根本唔屬於佢地,人地好心比你用,你就理所當然以為屬於 ...
地主可能想重建, 拆咗仲好.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

伯爵府

羅氏話大哥回港醫病,那天佢咁啱出咗去買餸,只有大哥,又咁啱業主方帶埋個外國人嚟向羅氏簽嘢+收租?
這部分都係羅氏一方説,我認為業主一方未必係第一次到訪交涉,只不過係羅氏單方面講哂d利自己嘅嘢出嚟,不過我唔撐

珍珠宮

心態唔好,自己拆咗間屋,理由係唔想益人。而且塊地根本唔屬於佢地,人地好心比你用,你就理所當然以為屬於 ...

其實節目中都有講,佢媽起屋前問過業主,問準會唔會收返塊地先起屋,即是話,佢地自己都知會有呢個結局。當曄業主咪承諾佢媽住過世,但冇應承比佢啲仔女住過世嘛!而家佢媽咪過咗世囉!

tammy_my    發表於 22-10-20 05:32

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-10-19 10:36
講得出當年4萬等如而家400萬,
咪想講, 業主我間屋而家都值400萬呀
你俾返400萬我先俾返間屋你啦

以現價計,就當佢400萬,除以50年計,每月唔駛7千蚊,住咁大間屋,仲想點?

珍珠宮

my005 發表於 22-10-19 10:11
以前啲人真係敦厚純良,大家講口齒。

四、五十年前,我老友家人都响大埔某村買左一間屋,隔離都有幾仟呎農 ...

點講口齒都好,人在人情在,到下一代就唔係咁講啦

公爵府

clyl03 發表於 22-10-19 11:11
羅氏話大哥回港醫病,那天佢咁啱出咗去買餸,只有大哥,又咁啱業主方帶埋個外國人嚟向羅氏簽嘢+收租?
這 ...

無錯,話大哥有腦退化,但大哥上庭係冇人陪,你話攪唔攪笑

pansy888hk    發表於 22-10-20 02:42
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

居安思危,佢地都要諗間屋無可能住幾代人的,根本都一早要有搬走打算,比著我都會咁諗,遲早有一日要搬的.

男爵府

我都覺 人地收返自己地 講到塊地係佢地甘 講真 佢地似乎係想霸埋塊地 根本唔係只想住到呢一代 係代代都想霸

首頁

尾頁

跳至