婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Chloe199401 的帖子

我都覺家嫂一出現,男家人似見鬼,一行過去就收聲,就算幾傻都知男家人講緊壞話啦。最好方法係唔出席男家聚會,等佢地講到夠

複式洋房

回覆 chinglove2113 的帖子

果陣同奶奶住以為無問題 原來好多生活文化 環境好唔同,對自己家人就親 對我只係外人。最近生了小朋友 佢成日都話個孫似佢個仔眼大鼻高 又批評我樣貌身材 !我生完 聽完佢成日咁講我已經好反感 !依家阿仔係婆婆湊 ,每星期六湊返麻麻到 佢有次話阿孫瘦左,我即刻著左,爆佢話阿婆湊得唔好,搞到你愛孫瘦曬,佢又話係味好耐見麻麻生面口呀?我諗:係呀 你把賤口咁賤 見到你都反胃!成日在生活上都管我 又話我唔配佢個仔 ,佢個仔應該襯美女,我心諗你以為自己生果個仔好靚仔,拎盆水照下自己個樣啦!依家我終於搬出去!唔使再見依個99!佢把口表面話開通同個仔講一套同我講一套!變臉人!依家我終於搬出去啦,唔使對住佢!你要記住佢唔會當你係親生女看待,我曾經都以為佢會當我女咁錫,錯曬!我真係好憎佢

複式洋房

chinglove2113 發表於 22-10-28 21:34
結左婚後同奶奶住,磨擦開始多左,應該點處理?搬返出去會唔會好D?

您試試舉例有什麼磨檫?

珍珠宮

sybb2014 發表於 23-3-28 17:38
回覆 Chloe199401 的帖子

我都覺家嫂一出現,男家人似見鬼,一行過去就收聲,就算幾傻都知男家人講緊壞話 ...
有機會講自己既事,佢地當新抱係外人,唔想俾你知道咁多,見你出現咪收口,唔一定講壞話,遇着咁樣,唔洗上心,大家當大家外人便是,佢問返你轉頭,hea答就可以

別墅

尼樣野真係強求唔到,
樓主如果自問已經最大努力嘗試過相處,都唔得既話
相信搬離係對成個家庭最好又最快既解決方法
不過首先要男方都捨得同放心搬離由細湊到佢大既父母先啦

男爵府

chinglove2113 發表於 22-10-28 21:34
結左婚後同奶奶住,磨擦開始多左,應該點處理?搬返出去會唔會好D?

搬!唔洗問…快,閃!

公爵府

2024年龍年勳章

相見好同住難

我非同住都勁憎奶奶,煩+蠢,聽到佢把聲都憎。

大宅

其實個人認為冇野處理到,的確搬出去係最理想方法,不過經過濟唔許可都冇辦法;我同6299足足住咗半年先發覺多咗磨擦,有時講嘢唔順佢意就俾說話我聽,都係死忍?唔係可以點樣

複式洋房

我同奶奶 住左好多年,而家 終於 搬左。

先發覺 自己 忍左甘多年。

雖然 老公 屋企人 都相處到, 但 一切要 小心翼翼 甘生活。

現在, 終於 可以 攤係梳化又得,突然 決定 唔煮飯又得。

千萬 不要 一起住,距離 是美的。

人生短暫,做咩 要忍忍忍, 事事 將就。

民房

搬啦,搬咗出嚟就會發現租金換自由真係好抵嘅交易

伯爵府

即搬

男爵府

會,搬

複式洋房

有得揀就絕對唔會同住啦!冇得揀就睇吓要點處理或者消化你口中嘅磨擦喇,當然要睇你講嘅磨擦係啲咩啦。不過老實講,一齊住就冇可能冇磨擦。好似我咁身水身汗買完外賣比2位長佬食佢哋都唔開冷氣,但調返轉99去買完外賣返嚟佢自己熱就即刻開冷氣。咁你話佢哋其實點解會好意思要人叫佢做呀媽?如果係我呀媽已經一早開定冷氣啦⋯⋯

大宅

anna59 發表於 22-10-30 06:40
奶奶同新抱根本無感情,點可以當系直系親屬喎。
同奶奶住=自殺

伯爵府

Ws1234 發表於 23-4-22 11:55
回覆 chinglove2113 的帖子

果陣同奶奶住以為無問題 原來好多生活文化 環境好唔同,對自己家人就親 對我只 ...

講得好

別墅

如果你想試下改變雙方關係就要搵下問題係邊,首先搵下原因,好過你不斷討好對方。例如係佢睇唔過佢個仔對你好過頭;例如係家務佢個仔做你又無幫手;例如你仔因為你開口而話佢等。基本上有啲老人家係食古不化,講女人就要學做家務識得煮飯,照顧好佢個仔,最好係又要搵到錢,真係唔好以為我講笑,我真係親耳聽到,然後我忍唔住反白眼。
最好婆媳問題唔好叫你果個幫手,一陣人地以為你棟背脊,又諗個仔偏心幫你。有啲人唔係你對佢好就會覺得你好,所有好都係基於佢個仔。努力過喇,改變唔到唔好勉強,即使你大住肚佢都唔會對你好啲,因為佢可能有其他孫仔孫女。一切皆緣份,可能第二時遇到其他事可能改變到你地關係。但絕對唔係依家,有時分開住事實係會關係好啲,加油。

複式洋房

可以試著跟奶奶溝通,找出問題根源,尋求解決方法。如果情況未有改善,或者影響太大,搬出去可能是一個選擇。要考慮自身需求及處境,做出適合自己的決定。

琥珀宮

diamond228 發表於 23-9-29 00:34
有得揀就絕對唔會同住啦!冇得揀就睇吓要點處理或者消化你口中嘅磨擦喇,當然要睇你講嘅磨擦係啲咩啦。不 ...

試過買埋早餐比佢食都黑口黑面,話好難食,其實嗰次唔係買比佢係買比我老公,所以先買埋比佢咋
但根本唔係難食係正常食物,係佢尖酸刻薄話唔係佢去開嗰間
我成日諗究竟前世做錯咩事先會有呢d老婆呢d新抱呢d阿媽
所以以前d人話新抱好三代好,真係明言中嘅明言

別墅

唔同奶奶住後,嘈少咗

複式洋房

mandy952 發表於 24-4-28 23:48
試過買埋早餐比佢食都黑口黑面,話好難食,其實嗰次唔係買比佢係買比我老公,所以先買埋比佢咋
但根本唔係 ...

冇辦法啦,有時啲人係對人唔係對事,咁嘅情況你比和牛佢食佢都係可以雞蛋裏挑骨頭。所以根本冇得講啱定錯,唯有用自己覺得舒服嘅方法去處理,盡量包容,但唔好太勉強。如果唔係日積月累好容易影響自己情緒同埋兩公婆嘅感情。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊