自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:28
問下有無毯或者外套
醫院的冷氣超大,覆診一家要著厚褸呀

我地坐大堂都正常溫度,入到診症室先凍,醫生都睇緊。。。

公爵府

有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差。我望住佢同佢講,醫生你態度好差,而家呢個係咪對待病人應有嘅正確態度?你而家教緊學生,你係咪話俾我聽香港政府係咁樣教到啲學生對待病人?你係想響啲學生面前扮嘢,定係你真係咁衰格?唔該你注意下你自己啲語氣,我係病人,我有權要求你解釋。我而家要你再講一次,你講慢啲講清楚啲。我冇大聲鬧佢,但係我都唔會軟弱,醫生唔係大晒

Chunma8083    發表於 22-11-15 15:25
TV家    發表於 22-11-13 10:46
Hailey_Lam    發表於 22-11-13 09:55
趙元嵩    發表於 22-11-13 02:56
Amy7802    發表於 22-11-12 19:45
Skytree1000    發表於 22-11-12 17:15

大宅

ensureyip 發表於 22-11-12 10:27
不過又咁諗,如果個個温柔樂於助人,可能佢哋浄係解答問題同幫人做啲佢哋可以自己做到嘅小事,已冇時間工作 ...

如果我有錢就去私院,至少不用看面色,不過入私院閒閒地都幾萬一次

識人做私院,其實佢地都是當打份工,無幾個是有heart做,雖然佢地有人train cs, 都是人前人後兩副咀臉

大宅

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

有d醫生覺得自己勁,社會地位高,要響人面前擺架子!

象牙宮

hohoho924 發表於 22-11-12 10:26
即是内科?
我又唔多覺
係!
間間醫院唔同,
咁岩見到感覺到,
都係咁講無要求無投訴。

大宅

有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

呢個醫生點回應?

子爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:09
近年經常出入政府醫院,坦白講有愛心和醫德的醫護真係萬中無一,眼見佢地好多都態度差,大聲呼喝病人,例如 ...

一間間醫院, 睇區分, 越舊的醫院同區內龍頭醫院係好差.
反而新少少的醫院, 好多姑娘同醫生態度都好。

珍珠宮

hohoho924 發表於 22-11-12 10:24
我無做過HA,亦不是醫護,認同管理和文化,覺得是公家醫院,唔需要俾咩SERVICE,你地有錢大可以去私家醫
...
Teaching hospital
你講得岩,D醫護,自己有事可能都去私家,不過,去私家都系撞彩,睇吓你去醫乜野,因為有D項目,政府醫生做得多,比較熟手
自己住過醫院,發現如果無自理能力果D,真系好惨同無尊嚴,如果覺得自己可以揸住良心做人嘅,未去做醫護囉!佢地嘅人工,全球最高

子爵府

回覆樓主:

都未至差到咁。。。不過差嘅係唔少
上月老人家內科覆診,醫生全程未望過老人家一眼咁濟,專科好d, 有傾有問幾句。不過病人一路講,醫生都唔知聽到幾多,定係做緊上一個症嘅手尾文件,multi tasking 中。。。
上星期係急症室留得比較耐,見佢地都辛苦嘅,真係不停做,症又不停入,病人訓在臨時床等上病房都等好多個鐘,d床多到要玩俄羅斯方塊咁砌來砌去。。。
都慶幸遇到d幾好嘅醫護職員,有電話來回溝通病人情況,去攞藥職員又肯耐心解答。
將心比心,工作量多到咁又真係好難好好態度,唯有自求多福,少病少痛唔使用到咁多醫療服務。

珍珠宮

hohoho924 發表於 22-11-12 10:09
近年經常出入政府醫院,坦白講有愛心和醫德的醫護真係萬中無一,眼見佢地好多都態度差,大聲呼喝病人,例如 ...
我媽好彩,遇到個好嘅醫生同病房姑娘都好好

伯爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:28
問下有無毯或者外套
醫院的冷氣超大,覆診一家要著厚褸呀

當日可能係夏天,我媽有外套。。。經此一疫,冷暖天氣都帶定件厚衫。
其實嗰個醫生只是醫病,其他一句都多餘。。。仁醫呢D稱呼,佢應該用不上

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我亞娘早前出出入入政府醫院, $120/日全包, 我要求唔高, 所以我覺得香港醫療已經很好了.
疫情期間無得探訪, 但醫生會打電話俾我, 講解病情及用藥情況, 有次仲係晚上9:00點添.

*** 可能我好彩 ***
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

陰公,下次去診所醫院帶多件衫。

水晶宮

你好勁喎!

子爵府

回覆 hohoho924 的帖子

我係新聞佢哋唱好忙好多嘢做時陪仔住過院,當晚只係一半病床入住。凌晨2點D姑娘係櫃檯討論緊,我問句請問熱水喺邊度都吾願指好D,净係手指-吓:“個邊。”好似阻佢哋地球轉咁。

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

醫院病菌多,要保持空氣流通,若溫度太高細菌生得更快,佢哋真係唔可以為一個病人而較細冷氣,所以去醫院要帶足夠嘅衣物,長者帶埋頸巾都可以。
不過我承認佢哋講野有時好唔理人感受。

子爵府

係咪瑪麗呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一dd ,唔同醫院、部門亦有關係,有家人做醫護

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anna59 發表於 22-11-12 10:21
之前响度鬧過D醫護,無人夠胆响度反駁,根本,成個醫管局,由上至下,管理同文化都好有問題
做醫護好陰質: ...

做醫護好陰質?

珍珠宮

Horsebbj 發表於 22-11-12 10:41
做醫護好陰質?
見病人有事吾幫,見死不救

首頁
12345...21

尾頁

跳至