自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ilovematthew 發表於 22-11-13 11:02
係,可能新入職嘅係有熱誠,我覺得醫院無論咩職位,入去做既一定要知道自己會遇到既壓力,唔好比班老Seafo ...

我都同你一樣, 我都覺得「他朝君體也相同」; 我又係去考取了 PCW and HW 牌照,希望在老人院工作。

子爵府

saming999 發表於 22-11-13 22:04
流感高峰期重臨,公立醫院病床佔用率持續高企,醫護人手長期緊張。護士協會(護協)早前登廣告要求政府增加 ...

所以咪贊成引入外國/國內醫護或者醫生囉。醫生果方面好似有解決方向,喺某啲國家指定大學畢業可回港行醫,咁醫護又可唔可以咁做呢

子爵府

saming999 發表於 22-11-13 22:14
保護主義難增人手按推算,香港若要追上OECD的千人醫生比例標準,起碼要增加逾1.1萬名醫生。不過,礙於醫生 ...

引入外援雖然係杯水車薪,都要行第一步,多個人多對手

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

可能我好彩,早兩年疫情期間(唔係高峰期)要做手術,醫生好親切(溫柔地叫我的名字不帶姓氏)又解釋各樣都好詳細,做完手術,護士又好好,比二人房我,等我休息好D,另外D工友姐姐又好,仲幫我搣橙,非常好彩

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

rabbityan 發表於 22-11-13 03:59
回覆 hohoho924 的帖子

個個醫護為左份糧姐如果護士月薪變左一萬蚊

我都想知如果醫生人工三萬蚊,狀元們仲想唔想做醫生「救人幫人」

大宅

imlcc 發表於 22-11-13 08:06
我覺得就算真係可以輸入外地醫護,衰啲諗,本地嘅醫護唔知會唔會夾埋玩排斥等人地做唔長?始終關係到自己 ...

一定會玩排斥啦,上次疫情內地護士過來幫手,分派既工作全部係屎尿dirty work。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

zbt 發表於 22-11-14 04:18
我都想知如果醫生人工三萬蚊,狀元們仲想唔想做醫生「救人幫人」
...

政府諗住高薪養廉

可惜大部分公務員 極度卸膊 唔做唔錯

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-13 07:49
回覆 奇奇媽媽 的帖子

有部份人為份糧而投身呢行無心做。七年前我讀護理, 學院第二把交椅對住成班同學得意 ...
好奇一問,有香港資歷嘅護士,在外地可唔可以做返本來嘅職級?因聽聞只可以做助理,除非再考當地嘅專業試!

翡翠宮

牛年勳章

我覺得係一間間醫院一個個病房既文化
去過QM, QE, 聯合啲醫護人員都唔錯(touch wood只去咗好少次)

公爵府

sukisky 發表於 22-11-13 17:04
咁條醫生有無駁番你轉頭?

202樓

伯爵府

TMMA 發表於 22-11-13 13:20
睇咗咁多版,見有人覺得香港醫護好好,有人覺得好衰,其實係香港醫護特別衰?外地嚟嘅,同我哋不同文化背景 ...

曾經因生仔係廣華醫院住過,奶奶亦曾住過大埔拿打素醫院3個月,期間接觸不少醫護人員,當然不是噓寒問暖,但亦冇黑囗黑面呼呼喝喝,呢d等同吃野囗味,人人感受不同。香港地最叻就係嚴人寬已,郁d就投訴。好多人將自己放得過大,希望人人將自己捧係手心呵護,走入澳牛希望有半島酒店服務質素的大有人在。

複式洋房

ycmami 發表於 22-11-14 05:43
好奇一問,有香港資歷嘅護士,在外地可唔可以做返本來嘅職級?因聽聞只可以做助理,除非再考當地嘅專業試! ...

我相信絕大部分國家都要考當地註冊試,我呢度(北美)一樣,香港也一樣。唯一唔同係唔駛考skills test,淨係考mcq written test同一個mcq法律test. 但早個禮拜呢度省政府比啲外地護士一路做一路考返呢度嘅license, 但我相信內裡有好多條文限制例如可能要你係本地永久居民,同埋係咪真係咁多職位open比外人?你新嚟無本地工作經驗HR會揀你?好多嘢要你了解清楚咗先好移民。呢度做病人助理都要本地牌㗎,但可以免費讀因為無人肯做!但護士最多照顧4個病人。另外外國好多skills做法唔同香港,所以要重新了解適應。

另外北美和澳洲有『護理醫生』,職責同內科醫生差唔多,註冊護士要另外讀兩年碩士考呢個牌,但空缺唔係話好多。

子爵府

ching070707 發表於 22-11-13 22:06
我十年前住左一個月醫院,有次個護士長嚟睇我排板,我話係咪就果頭近?護士長話我都有3高,咪又係咁生存 : ...

通常啲病人咁同我講
我會答佢「有排都未到你啦 下面唔收你呀 唔好再諗呢啲」

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

Carriegerrard 發表於 22-11-14 14:12
通常啲病人咁同我講
我會答佢「有排都未到你啦 下面唔收你呀 唔好再諗呢啲」
...

下面收症都要講資格

子爵府

點解我遇過嘅政府醫護人員都唔錯
同埋唔係無錢先睇政府
有啲病係政府先會同你跟進得全面啲

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小馮 發表於 22-11-13 22:15
我都同你一樣, 我都覺得「他朝君體也相同」; 我又係去考取了 PCW and HW 牌照,希望在老人院工作。
...

試吓,加油

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

stocking 發表於 22-11-13 19:48
我都認同大部分冇咩愛心,但想share 一次經驗都幾深刻。有次去探病隔離d老人係度放負話都咁大年紀個頭近, ...

醫生,護士最無愛心,我哋做助理既大部分都有心入行,但比佢哋所謂閙人文化閙走哂,日見夜見的同事都咁對待,你點旨意佢哋對病人好

男爵府

2023年兔年勳章

ilovematthew 發表於 22-11-14 20:02
醫生,護士最無愛心,我哋做助理既大部分都有心入行,但比佢哋所謂閙人文化閙走哂,日見夜見的同事都咁對 ...
空穴來風,未必無因,我見好多都其他論壇係咁寫,希望呢個post可以為病人和病人家屬發聲, 他們受過的嚴重心靈創傷, 真係投訴無門的, 因為我估有好多都未必會上論壇來寫, 就算係飛文件,我上網都直頭有新聞講過! 所以我係支持樓主的!
至於建議,我會覺得之前的五億已經白費,倒不如減醫護薪酬, 看看有誰是真心不為錢去服務市民的 , 以去掉一些會搵病人和病人家屬出氣的,以為自己高高在上的惡霸醫護, 再用多餘的薪酬來外聘人手,才是雙贏局面,因為醫護可以不用做到精神錯亂,病人也都不用受這麼恐怖、非人可以忍受的氣!

護士失控掟文件罵人
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110212/00176_027.html

護士你不要再對我們那麼惡,病人都有尊嚴的!
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8241033

點解d護士咁乞人憎既
https://forum.hkgolden.com/amp/6608097/page/1

沙田威記4樓既護士好衰
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14039008

伯爵府

畀面勳章

回覆 hohoho924 的帖子

同感, 雖不至於萬中無一,但好大部份醫護真係咁衰, 無同理心, 無醫德.

首頁

尾頁

跳至