自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

又咁講,公立醫院好多係中央空調,佢想調低都無能為力,呢類問題我唔會問,盞自討沒趣。只能自己做好準備,帶多件衫。

趙元嵩    發表於 22-11-13 03:01
Amy7802    發表於 22-11-12 19:56
日日是好日

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:43
我明,其實我想出去揾攞被,但我媽又震緊,我先攬住佢捱多陣。。。
我覺得個醫生望都唔望我媽一眼 :nothin ...

咁呢個醫生又真係無情啲

公爵府

一間間醫院,近年父母年紀開始大,身體問題成日去唔同醫院,真心覺得某醫院某部門係特別差,早幾年我爸在地盤暈左,送左某x愛醫院,一直等上病房,唔比落床,話好涷叫姐姐比張被,勁悔氣扔張被比你,之後都係好涷要求比多一張,就話知唔知我好忙架,你發冷呀?我爸即爆粗話身體冇事就唔會係呢到同你講野啦,冇愛心就唔好做呢行,你估我想病架?叫你拎張被使唔使咁既態度呀?阿姐最後有拎比佢,之後我趕到去,一直陪住等上房,遲過我地到既人都上晒房,我地都未上,最後等左6個鐘,當時得返我爸一個病人,先上房,我地都覺得擺明比醫護玩,好彩上到病房姑娘好好
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

最近長老再入院,上病房前先x-ray檢查, 護士呼喝另一位病人, 個護士已經呼喝好耐, 老公頂佢唔住,講咗句,有病嚟檢查,唔係嚟受氣, 態度可以好點不? 護士唔出聲,態度變好少少

長老入咗院幾日, 問番長老, 竟然幾日無開平時食開嘅藥比佢,同護士講, 佢話睇下, 之後開番藥比長老,但我地唔知已開番,唯有再打電話比姑娘問, 點知佢起哂綱, 以為會投訴佢, 老公話唔會投訴,因為無意義, 只係想你地開番藥, 關心長老才是重中之重,怕投訴只是你心虛想多了

總之, 我對醫生護士觀感差了很多, 係佢地自己做衰佢地自己

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

20162016 發表於 22-11-12 10:26
只可以講如果遇到好醫護你嗰次算係行好運

咁我哋算好好彩!
陪爸爸去胸肺科,醫生姑娘越nice.
有問必答!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

又唔係全部係咁既, 一啲啲啦...
試過廣華, 婦科住院成班都好好人
反而門診醫生對答就馬馬地

子爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:09
近年經常出入政府醫院,坦白講有愛心和醫德的醫護真係萬中無一,眼見佢地好多都態度差,大聲呼喝病人,例如 ...

是,當年跟老父去看政府的腫瘤科醫生, 如果大家有這樣的經歷,大概會知道要你簽一份標靶藥有一個聲明,這只是一個 舒緩的做法,不能徹底醫好這個病。

老人家有同事不明白這些,長氣冷問多幾聲。

政府醫生跟我老父說, 爸爸點解你一定心貪心要長命百歲呢? 有好多病是冇得醫的。

對一個時間無多的病人,我覺得這個說話太過分了

Skytree1000    發表於 22-11-12 17:26

侯爵府

環保接龍勳章

今年老媽入咗幾次醫院.
又陪過佢覆診.
見到既醫護人院,
都幾唔錯噃.
無咩黑口黑面, 有野問都肯答
我媽仲咗covid 入院,
護士都有俾電話我地講下佢情況.
又肯幫佢叉電, 又問使唔使視像CALL.
只收120/日,
無咩好投訴.

珍珠宮

畀面勳章

hohoho924 發表於 22-11-12 10:09
近年經常出入政府醫院,坦白講有愛心和醫德的醫護真係萬中無一,眼見佢地好多都態度差,大聲呼喝病人,例如 ...

想醫護有愛心, 已經是過多要求, 只求他們能明白, 病人跟佢地一樣, 都是 human being, 是有感覺的,不是object

男爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:32
有d醫生覺得自己勁,社會地位高,要響人面前擺架子!

醫院入面階級觀念好重,醫生係大晒

我老公一家都係醫院低層

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-11-12 10:56
咁我哋算好好彩!
陪爸爸去胸肺科,醫生姑娘越nice.
有問必答!

伯爵府

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

你EQ 好犀利,如果係我,我會剷個醫生...

伯爵府

wan_sosin 發表於 22-11-12 10:51
唔好預期政府醫生會關心,佢哋最終責任係醫好病人個病。
我係醫院常客,ICU先後共住過半年,普通房住到唔 ...

首先祝福你早日康復!

我明白醫好病人係首要,其他也是次要 我媽之前入了醫院做小手術,做完那天我也不敢打去醫院問,怕醫生太忙(只同我媽傾過電話,佢都唔知做咗手術未 ,其實已做完 ),直到出院前,有醫護(原來係醫生)打電話比我交待手術及之後安排,我都好多謝她們

大宅

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:48
我媽有,不過唔夠厚。(夏天)

咁真係好凍

侯爵府

mercurycc 發表於 22-11-12 10:18
係咁!
入政府真係唔可以要求,無要求就唔會有投訴。

其實我真係唔認同d人成日話入政府就係咁而助長佢地氣燄,佢地係有出糧嫁囉。

應該設返d 監管機制,監控佢地工作品質先係解決問題

Amy7802    發表於 22-11-12 20:04
Skytree1000    發表於 22-11-12 17:29

珍珠宮

同意樓主政府醫院好多醫生態度好差,原本根本不需要這樣。

但想深一層這是他們自我保護的方式。
佢地面對好多人包括好多麻煩人士,佢地態度差就可嚇怕d麻煩人

男爵府

我醫生朋友講,間間唔同

最差係屯門之類。佢話低收入人多,好多拖到好差先去睇醫生或者入院,需要好多照顧,搞到人都癲

我都同屋企人時常出入醫院(港島區)有啲唔係太忙嘅專科診所啲人係好好態度

態度同工作量係成正比

伯爵府

mother904 發表於 22-11-12 10:55
又咁講,公立醫院好多係中央空調,佢想調低都無能為力,呢類問題我唔會問,盞自討沒趣。只能自己做好準備 ...

我完全明白!以後一定會!

珍珠宮

畀面勳章

babykidss 發表於 22-11-12 10:46
講真, 唔使錢, 仲想點呀!如果
想要服務態度就去私家啦, 好似搭車如果有錢邊個想搭地鐵呀,搭的士啦,唔使同 ...

針唔吉到肉就唔知痛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一半半啦,都有遇過好嘅。我會話預咗態度一般(個個都做到傻),但你好禮貌佢都會好禮貌,真係無端發癲嘅唔多
間中遇著熱心助人嘅真係要還神

smart_lam    發表於 22-11-12 13:55

首頁
23456...21

尾頁

跳至