自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Aringong 發表於 22-11-14 20:06
自己教,佢又唔聽仲可以點.....

有些根本不是讀書材料~

其實到中五畢業後、去搵門自己有興趣的手藝學、如果勤力、不怕困難、亦可以創出自己的一片天地。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

Jasminema2012 發表於 22-11-15 09:55
心態上面可以再幫佢建立,例如知道讀書係辛苦,分開少少時間溫,唔好一次過溫晒,慢慢累積可能會入腦D,用 ...
謝謝你

水晶宮

廷廷媽 發表於 22-11-15 09:48
而家普通既大學生已經唔馨香了, 反而有技術容易搵多錢, 例如做維修,裝修之類.
讀唔讀到書我覺得先天因素好 ...

同意。有類不是好夠料之大學生,大學畢業後,水平同叻的中五畢業生,拼埋可能中五更叻。

有啲大學生,連用英文點餐都驚。

水晶宮

beebee67890 發表於 22-11-15 09:42
好多人將小聰明誤以為係聰明,其實只係得把口駁嘴叻

那類「小聰明輩」,我簡稱「走精面派」。呢類沒咩實力,叻得那一時,好快露底,比人篩走。

有啲細路,駁咀話父母「你都不識英文,點解要我識?」。

或是開口埋口寸父母「你都識書少,憑咩話我?」

可能我寸得起仔女,仔女沒得用呢啲借口話我。我成日強調,你的成績表不是寫我名。你的人生自己負責,你係沒興趣讀書就早啲出聲,我慳錢錢。我沒比咩讀書壓力佢哋,你覺得自己應該係點,咁你就去做。

正如我都盡力做好我的工作,管好自己人生計劃。佢哋小一,我已放手佢地執書包,自己做功課。不好比太多協助,佢哋要培養能力。

珍珠宮

Debbie0331 發表於 22-11-14 20:18
學手藝做技工,水電煤裝修都收入好

,分分鐘出路好過一般大學生

水晶宮

大力大力 發表於 22-11-15 10:14
有些根本不是讀書材料~

其實到中五畢業後、去搵門自己有興趣的手藝學、如果勤力、不怕困難、亦可以創出 ...

同意。其實不用等中五,中三完之後,佢哋可以去職業學校學手藝,不用被逼考DSE.

有類家長好堅持要仔女完成三年高中,有一張中六畢業證書。其實倒不如中三時比佢學一門手藝,有需要就補翻張毅進證書,咁仲實際。

有時未必話完成大學課程才叫好。有啲半桶水讀水泡大學科,出來咪又係同高中畢業差唔多待遇。反而有啲完成中學出來做野,仲早幾年儲到錢上車。

水晶宮

waic 發表於 22-11-15 13:31
,分分鐘出路好過一般大學生

坦白說,行行出狀元,各行各業都要有人做。

珍珠宮

晴B媽 發表於 22-11-15 07:38
學一樣樂器或運動, 將來教樂器或教練。萬一好有天賦,可成音樂家、奧運選手。
...

現實真係有成功例子,我仔小學時學琴,就有個哥哥成日幫手老師教琴,帶着啲師弟,後來佢去咗外面讀書,而家就喺英國教琴,佢應該識咗好多音樂人,自己開音樂會….都戥佢開心….

子爵府

普通大學生出黎做文員都係萬靚蚊,你唔怕佢辛苦叫佢大左讀護士,我當年讀唔成書的幾個同學入唔到大學去左讀護士,讀到個d做文職無佢地咁高人工添,在當然護士勁辛苦
又或者其實小朋友太細,真係唔識讀書,好多人中學先特然識讀書.....
又或者水電維修,而家個年代藍領會比普通白領搵到多,做家長要與時並進,真係好好睇清世界,淨係識叫佢讀書,要讀到幾叻?律師而家都無乜生意因為都多人入行....
咁細個,維持平常心,留意一下佢,個個細路都唔同,仲有讀書叻同人品好唔好係兩件事

珍珠宮

小朋友細定大?如果細,就易啲培養閱讀興趣…語感強左,考試相對中文,英文會易溫啲,用啱方法會快好多.….. 重有佢唔明嘅地方咪要解到佢明,先會有興趣學落去…..讀好書做好功課係培養細路仔嘅責任感基本步…..

至於話如果真係到大都冇書緣,咁培養一技之長,肯捱肯做一樣會搵到食….

珍珠宮

ganggang 發表於 22-11-15 05:42
通常成功人士系讀唔到書的

睇返以前d同學仔又真系喎 班長或讀書叻果d打份普通工,有d無做嘢啃老又有,讀書唔叻果d有唔少搵到大錢,做生意,做主管,做sales經理一個月搵8萬左右,佢哋讀書都麻麻

子爵府

個個都話讀唔成書去學手藝
但學一門手藝更需要資質

水晶宮

sisilee321 發表於 22-11-15 13:42
普通大學生出黎做文員都係萬靚蚊,你唔怕佢辛苦叫佢大左讀護士,我當年讀唔成書的幾個同學入唔到大學去左 ...

護士都不易做,都要識好多英文,而且漸漸學位化。

認同做律師都大競爭,收入未必如想像的高。(有大律師、事務律師…)。

水晶宮

crt1234 發表於 22-11-15 16:04
但學一門手藝更需要資質

學手藝要的資質,同學術要求不同。

學術有時係好抽像,個思維上不到就真係跟不上。

但學手藝,簡單啲如學廚,都有步驟跟住做,相對易少少。當然要手腦協調。有啲人係讀寫困難,但圖像思維勁,一望完人地啲步驟就記到照做。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

crt1234 發表於 22-11-15 16:04
但學一門手藝更需要資質

通常能力唔喺讀書方面,都有其他強項,好多時係大人太 focus 讀書,忽略佢地本身能力。

大宅

我小囡又係咁/唔中意讀書,性格 又容易學壞

子爵府

行行出狀元

子爵府

pauline_c 發表於 22-11-15 18:10
通常能力唔喺讀書方面,都有其他強項,好多時係大人太 focus 讀書,忽略佢地本身能力。
...

樓主#1指佢資質有問題

如果只係單係讀書唔得, 咁學一門手藝係無問題
但如果資質問題係除左讀書, 運動(手腦協調)同溝通都有問題既話
佢唔係從事一門手藝既材料
咁樓主擔心反而正常

除非樓主覺得只要有份工
即使一世搵萬頭都無所謂
咁就唔同講法

珍珠宮

減齡達人勳章

sisilee321 發表於 22-11-15 13:42
普通大學生出黎做文員都係萬靚蚊,你唔怕佢辛苦叫佢大左讀護士,我當年讀唔成書的幾個同學入唔到大學去左 ...

而家護士學位化, 唔同你個年代啦!DSE都要考到入大學要求, 係熱門科目, 勁多人爭。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

crt1234 發表於 22-11-15 18:28
樓主#1指佢資質有問題

如果只係單係讀書唔得, 咁學一門手藝係無問題

樓主無講咩資質,加埋標題,我聯想到係讀書資質。無讀書資質,唔等於無其他方面才能。
如果缺憾,就係另一樣嘢。

首頁
23456...11

尾頁

跳至