自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

請問是不是經JUPAS 或EAPP 入讀的全日制,都可以申請GRANT LOAN?
因為見有D十幾萬學費一年,
減左政府資助都幾萬一年,
唔係好明白, 謝謝
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 11:24
請問是不是經JUPAS 或EAPP 入讀的全日制,都可以申請GRANT LOAN?
減左政府資助 ...

學費係4萬幾一年
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆 fatpanda 的帖子

唔係喎,我見都大係咁寫。
https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkmu/JS9280/

First Year Tuition Fee

HK$ 99,450

[size=0.9375em]

Estimated Programme Fees
1st year: HK$99,450
Whole Programme: HK$397,800

Estimated Programme Fees after deducting NMTSS subsidy (HK$33,200/year), if applicable
1st year: HK$66,250
Whole Programme: HK$265,000

咁係咪即係要交66250,
但又可以再申請GRANT LOAD比呢6萬幾?請指教,謝謝!

伯爵府

教資會資助的本地大學學士學位課程,學費每年 $42,100,已經超過20年無調整。

你所提的可能是自資課程

mcdullyiu 發表於 22-11-16 11:48

伯爵府

可以睇睇

為修讀香港自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃

https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

男爵府

減左政府資助 ...

學費,生活費!

水晶宮

畀面勳章

減左政府資助 ...

你講嗰d係自資學位課程,會貴d,但一樣可以申請免入息審查

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-11-16 12:49

明白, 因為看到好亂,唔該晒!

水晶宮

畀面勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 13:01

不客氣

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 11:48

我估係自資課程
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

侯爵府

畀面勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 13:01

你喺jupas 好清楚寫明學費多少, 就算讀醫都係講緊42,100元
attach0/tmp/phpUzsFHw
attach1/tmp/phpV6miDO

珍珠宮

fatpanda 發表於 22-11-16 13:12
我估係自資課程

係自資,不過都係經JUPAS報, 我知道$42100哪些可以申請, 但唔知自資哪些, 謝謝!

珍珠宮

PW530 發表於 22-11-16 13:13
你喺jupas 好清楚寫明學費多少, 就算讀醫都係講緊42,100元

我哪個都係在JUPAS到看到的!所以唔係好明, 謝謝!

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkmu/JS9280/

侯爵府

畀面勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 13:17

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkmu/JS9280/ ...

你呢個課程是不是特別貴啲呢? 你呢個係雙學位喎,係貴架。

我睇過你呢間係都會大學, 我估可能新課程特別貴

公爵府

2024年龍年勳章

TinyTomato 發表於 22-11-16 11:54
教資會資助的本地大學學士學位課程,學費每年 $42,100,已經超過20年無調整。

你所提的可能是自資課程

借位問下,係有息定無息架?

珍珠宮

PW530 發表於 22-11-16 13:25

你呢個課程是不是特別貴啲呢? 你呢個係雙學位喎

應該因為呢個係自資,唔係八大。八大的應該都係4萬幾。

琥珀宮

香港人就可以申請,咩途徑入都得

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-11-16 12:49

其實免入息審查, 是否只會有 loan , 不會有 grant ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mcdullyiu 發表於 22-11-16 13:17

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkmu/JS9280/ ...

Jupas可申請幾種課程
1. 教資會學位,劃一$42100一年
2. 都大自資學位(所有,有sssdp或NMTSS資助)
3. 其他SSSDP學位(SSSDP資助)
4. 教資會資助HD (得返教大幼教一科)

1係教資會資助,一定$42100;2/3要睇咩科,自資(2/3)一係SSSDP資助,一係NMTSS資助
樓主果科因為係都大,係自資,但又唔跌入SSSDP指定行業(物流保險醫護等),所以會有NMTSS資助

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 22-11-16 13:54
其實免入息審查, 是否只會有 loan , 不會有 grant ?

咁當然,唔審點會有grant, 免還wor

首頁

尾頁

跳至