6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇bb好似我仔仔咁!? 明明有跟表轉, 之前都食1號食左半年, 轉左2號仔之後便便明顯乾身左深色左, 俾蕉/火龍果佢食就正常返, 但係唔可以餐餐只係食生果, 一俾肉糊佢又係咁, 呢幾日已經要扭下先痾到, 遲d會唔會冇便便?

大宅

回覆 spyoo 的帖子

加固後要飲得多水啲,按摩下肚仔,我小朋友飲美素金裝,加固後轉左號數,便便都keep到好靚

別墅

試吓加固之後俾多少少水bb飲下~可能會好啲~生果都可以keep住食~我仔都係飲樓上媽媽講嗰隻奶粉,便便軟身,仲日日都有🤭

大宅

應該係隻奶粉熱氣,所以要局屎。試下俾多啲水飲,或者落少一匙奶粉。我仔飲開美素金裝唔會有局屎表現

別墅

回覆樓主:

便便乾身肯定係缺乏水份,加固後bb食少左流質食物,一定要補返足夠水份先可以幫助腸蠕動,令便便黏d,食多d生果同飲有益生菌既奶粉都有幫助,我個仔都飲樓上媽咪奶粉

別墅

我bb都係食呢隻,轉號數都冇問題,便便正常,你轉號數時都要慢慢幫佢轉,逐少逐少咁加,會容易啲適應,就算同一牌子都要,比多啲水同水果佢食會好啲

大宅

開頭轉2號係要少少時間適應,當時我轉illuxx比呀b都用左一個時間左右,如果加左固的話你餐同餐之間都可以比d水bb飲都改善到

複式洋房

spyoo 發表於 22-11-16 23:44
有冇bb好似我仔仔咁!? 明明有跟表轉, 之前都食1號食左半年, 轉左2號仔之後便便明顯乾身左深色左, 俾蕉/火龍 ...
有冇留意過其實有啲1號仔同2號仔個營養比例唔同左呀? 媽媽group都有幾個b係咁, 之後轉左第2個牌子就冇再聽嗰幾個媽媽呻喇, 可以試下轉有機奶粉

別墅

奶粉鐵質比較重,所以便便會比較深色,便便硬, 亦都同你食嘅食物或者奶粉比較熱氣有關,加咗固之後可以餐與餐中間飲d水,俾啲水果蓉佢,我bb食美素金裝,便便去得好靚

複式洋房

回覆 keycap 的帖子

知唔知佢地轉左邊隻? 我都參考下, 本身有諗過轉奶粉, 不過又怕佢加緊固會有影響, 本身都15 16左幾日, 謝謝麻煩你

複式洋房

spyoo 發表於 22-11-17 19:32

知唔知佢地轉左邊隻? 我都參考下, 本身有諗過轉奶粉, 不過又怕佢加緊固會有影響, 本身 ...
飲hipp呀, 幾個都話跟表咁轉嘅, 未轉晒已經見到便便變返正常軟度同埋有個媽媽話個b冇再成日個肚咕咕聲囉

複式洋房

我女都係補緊呢隻,食到3號仔,之前轉2號同3號嘅時候一直都適應得好好!應該係因為入邊有HMP係母乳益生菌黎,keep到日日靚便

複式洋房

我2隻小魔怪都係飲hipp大~ 有機之餘仲有埋益生菌, 價錢性價比高, 我見消委會都有推薦

別墅

加固後飲少左奶要比返多啲水BB飲好啲。我女1-3號都係飲美素金裝,便便一直都好靚。

大宅

我bb個陣aptamil白金版1號轉2號又冇乜事喎,可能隻奶粉多益生菌,bb食完便便都係偏軟身既,不過我都有整d生果蓉俾佢食,同埋又有飲多dd水~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至