自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

芭蕾舞由K班開始學,筋骨較軟容易做到一字馬,除非天生筋骨軟,小學之後學就要多練拉筋,既然你囡囡無興趣,可以問佢想學甚麽,轉學其它舞也可以

大宅

麟媽媽 發表於 22-11-18 13:46
冇錯,要發掘佢真正嘅興趣。我個仔係音樂白癡啊,但當年什麼一體一藝,佢喺度吹長笛,鄰居以為我屋企啲水 ...

就算受傷同覺得痛都堅持,呢個係熱愛嘅表現

伯爵府

育兒性格勳章

soyan0409 發表於 22-11-18 14:04
阿囡肯定唔會返到屋企自發拉筋
係要陪要鼓勵要討價還價然後先肯做嗰隻。
不過問心阿囡無野會自 ...

我嗰個都係返嚟無拉,上課聽到老師鬧佢動作做唔到。
我有認真同亞囡傾亦畀多幾個月佢跳,等佢分清楚係咪真心想繼續學。因為越高年級跟嘅嘢越多,跳舞一星期要返兩日,真係無時間。
爸爸話不如轉跳jazz喇,我話唔好玩喇鍾意跳舞嘅係唔會分跳乜嘢舞, 唔好自欺欺人嘥錢就嘥時間,最後佢都係話唔學跳舞。

男爵府

soyan0409 發表於 22-11-18 13:20
諗返我都覺得同小朋友講得太複雜,
其實唔使同佢解釋咁多,
總之一句到尾就係要拉筋要努力,

係,唔需要太複雜,佢未必理解得哂。
不過你已經好好,起碼照顧緊佢嘅情緒,你都唔好比自己太大壓力。
學琴跳舞係佢學,要努力嘅都應該係佢,你唔好將佢嘅責任攬上身,你只能夠精神上支持佢,多啲鼓勵佢,我都要返工搵食,又冇工人,所以係會好辛苦。
或者認真啲同阿女傾下,可能搵日同佢出街食嘢 大家心情好時就同佢傾,其實學咩都冇所謂,但既然要學就認真下苦工去學,咁先對得住自己。
我成日都同仔女講,你地睇下殘奧運動會嘅人,佢地有缺陷都咁努力,你地四肢健全,點解唔喺自己人生路上努力奮鬥?
做阿媽個個都係邊做邊學,加油。

男爵府

soyan0409 發表於 22-11-18 14:04
阿囡肯定唔會返到屋企自發拉筋
係要陪要鼓勵要討價還價然後先肯做嗰隻。
不過問心阿囡無野會自 ...

我女都好少喺屋企拉筋,佢天生筋好軟。
你女冇咩會自發做?係咪一向依賴你?或者試下比返多啲責任比佢。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 22-11-18 13:33
我呢個妹舊年跟老公回流左返英國,佢個女今年15歲仍然好堅持,而且佢喺香港嘅時候係學Russian Ballet, 返 ...

總感覺Russian Ballet 個 syllabus 仲難,RAD轉咗新syllabus都難咗。

英國一星期3次要揸個幾鐘去上堂,真係幾攞命,不是興趣不會堅持

琥珀宮

soyan0409 發表於 22-11-18 13:49
咁又係 鎖匙要配岩鎖頭 勉強無幸福

係㗎,你女轉學其他課外活動可能會更適合佢,趁仲細,起步亦未遲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

fmf903 發表於 22-11-18 13:48
有些小朋友 有興趣 自己想練
有些小朋友 無興趣 唔想練 家長推一把 有啲成績 又有返興趣
有些小朋友 少少興 ...
同意你講

講起學樂器,阿女考8級長號時,我見佢唔係好練,平均1星期練2,3次,每次個零鐘,我話鬼佢好比心機練啦,考試費好貴架....到差不多考試時同我講要考埋AT,我咪話囉你考到叮我咪比你考囉,最後佢得左,第二年pass埋AT。

有興趣好緊要,自己鍾意先至會去練習,到長大後都會自己去攞出嚟玩,入樂團就更加

大宅

vincielau 發表於 22-11-18 14:21
我嗰個都係返嚟無拉,上課聽到老師鬧佢動作做唔到。
我有認真同亞囡傾亦畀多幾個月佢跳,等佢分清楚係咪真 ...

佢好肯定咁話想學,佢話自己都有進步,只係無人地跳得咁叻,佢唔明點解做得差少少就要比人笑笑到唔想見到啲同學,想打死佢地
其實上左高小之後真係好忙,玩死阿媽

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

跳咩舞都好,基本上拉筋係必須要做,學咗咁多年都拉唔到一字馬,真係嘥錢嘥時間,不過你講得啱,半路插入去學,去到邊間都好難融入去,除非本身識朋友仔係入邊跳,真係冇可能冇付出就有收獲

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

soyan0409 發表於 22-11-18 15:00
佢好肯定咁話想學,佢話自己都有進步,只係無人地跳得咁叻,佢唔明點解做得差少少就要比人笑笑到 ...

女孩子高小就開始青春期一定有咁嘅情況,而且學咗咁多年連基本一字馬都做唔到,又唔肯拉筋,真係學黎唔知做乜

大宅

黃二少奶 發表於 22-11-18 15:15
女孩子高小就開始青春期一定有咁嘅情況,而且學咗咁多年連基本一字馬都做唔到,又唔肯拉筋,真係學黎唔知 ...

多謝JM 提醒,我岩岩先意識到原來呢啲係青春期現象係踏入青春期會有嘅心理社交健康問題,睇返相關資訊,好中啊!

水晶宮

soyan0409 發表於 22-11-18 16:07
多謝JM 提醒,我岩岩先意識到原來呢啲係青春期現象係踏入青春期會有嘅心理社交健康問題,睇返 ...

我女6年級都開始有,真係要好好溝通

珍珠宮

咁細個跳開舞又仲得個10 歲,開唔到一字碼
有無咁硬骨頭呀?

男爵府

不如轉跳kpop? 上到中學,佢就會見到個個成日响班房跳kpop. 我明ballet嗰種傳統優美藝術感係好高級既,但似乎小朋友不適合,應該做不到職業芭蕾舞蹈員吧,而且這年代已經不屬於流行,小朋友辛苦練習10幾年,可能大學o camp天才表演都吾敢跳,怕同學笑.....

如果媽媽想女跳舞可以考級,可以跳jazz, 不過都要一字碼,但冇ballet咁要求高。

大宅

多謝各位JM 嘅意見,而家我嘅立場清楚左好多啦!
綜合而言,佢身體結構上唔似有跳舞嘅天賦,後天又唔似好有興趣,如果真係有興趣嘅話遇到困難都會克服到,平日又唔會主動去拉筋練習或睇芭蕾舞的資訊,又唔係跳得開心
結論係佢學黎都無咩用,趁早收檔慳錢慳時間實際

大宅

GreenMaDad 發表於 22-11-18 16:55
不如轉跳kpop? 上到中學,佢就會見到個個成日响班房跳kpop. 我明ballet嗰種傳統優美藝術感係好高級既, ...

就係嗰種傳統優美藝術感,跳芭蕾舞嗰啲女仔都好有氣質阿囡都想自己好似啲姐姐咁靚
係喎,啲細路仔嘅社交角度可能會覺得芭蕾舞老套,唔及Kpop 型,到時可能苦學十年比人笑

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

soyan0409 發表於 22-11-18 17:15
就係嗰種傳統優美藝術感,跳芭蕾舞嗰啲女仔都好有氣質阿囡都想自己好似啲姐姐咁靚
係喎 ...

咁又唔會畀人笑嘅, 芭蕾舞始終係一種好正統嘅舞. 不過Kpop應該都唔係想像中容易, 睇過黃智雯去韓國學Kpop, 佢本身跳開舞, 話最初以為Kpop唔難, 點知都學到喊晒想放棄

男爵府

回覆 fallwinter 的帖子

以我完全不專業既眼光,我覺得黃智雯跳舞係一個失敗既例子,佢好似係舞蹈系,我都吾明佢點會跳成咁,佢只係完成哂所有動作,但完全無feel 無感染力。

首頁

尾頁

跳至