自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

標題駛唔駛咁誇
根本你地婚姻就有問題,
唔好拉哂所有生完仔嘅家庭黎講

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我同老公有兩個仔 都冇你呢個問題出現。

就咁睇 係你地唔識教,二來你老公都有問題。怕暈車浪可以去近d或搭地鐵可到嘅地方。搭巴士或其他焗唔出奇 地鐵應該唔會暈車浪吧。而且就算你老公唔去 你一個都攪得掂啦應該。

其次 你老公可能怕煩。所以唔多理。

我生咗兩個 ,老公唔使叫放工後買埋餸返黎幫手湊b,我去煮飯洗衫等。大家分工合作。關係唔會因為有小朋友而變差

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

normam 發表於 22-12-7 22:58
我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

仍細個唔識表達,你放鬆D
佢見你地大聲鬧,佢就越大聲,呢個係一定架,所以佢喊緊,唔好只鬧,同佢講野,分散注意力
多D同其他媽咪交流下

公爵府

牛年勳章

BBsnoopy 發表於 22-12-8 08:02
仍細個唔識表達,你放鬆D
佢見你地大聲鬧,佢就越大聲,呢個係一定架,所以佢喊緊,唔好只鬧,同佢講野,分 ...

係呀!有時同其他媽咪傾下,或請教下過來人,會容易啲學到點管理小朋友情緒

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

normam 發表於 22-12-7 22:58
我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

我朋友同我講話生咗個仔之後,好似冇咗個老公咁

伯爵府

回覆樓主:

的確生左小朋友係婚姻嘅考驗
或者咁諗,佢唔想陪你們返pg, 就唔好返
你帶女自己返
其實唔雖要所有活動都全家出動
佢想去就去,唔去唔勉強
或者效果會仲好,佢仲珍惜相處時光
你亦都解脫些,唔需要受住佢啲黑面

大宅

opclk99 發表於 22-12-8 01:34
老婆唔生仔就應該破裂了

唔係啩

公爵府

牛年勳章

oneeast 發表於 22-12-8 08:09
我朋友同我講話生咗個仔之後,好似冇咗個老公咁

咁嚴重?
我係結左婚後冇左個男朋友,但多左個細佬!生左個仔後冇左個細佬,但多左個阿爸管我!

cathngai    發表於 22-12-8 09:01
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

要同老公傾下
一個家庭唔係自己承受晒
父母睇多D育兒書有好多幫助
囡囡trouble two 更加要多啲帶佢出去唔同地方玩,佢唔想同其他小朋友玩,大人就唔好迫佢,同父母玩都一樣咁開心

珍珠宮

你同老公脾氣點?小朋友會學

男爵府

唔關事,兩夫妻對育兒方向有共識,共同努力,會增進夫妻感情

一隻手掌拍不向
小朋友有咁既表現,其實都關家教、父母身教問題。小朋友平日在家,父母有無同佢練習表達、疏導情緒?父母係未本身都同小朋友大叫大鬧?都有關係

伯爵府

要調整心態囉。自己帶去玩仲FREE

伯爵府

回覆樓主:

唔中意就大叫果d有得教架
如果身邊有人教得好好,
不防留意下人點教,
如能開口問仲好。

大宅

回覆樓主:

慢慢来啦,要教到呢個階段的小朋友父母有耐性係必须的.凡事都有個過程.成為父母亦需要一個遍應期..

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀係呀,好多單親!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

現今小朋友好醒,做媽媽真係要睇下育兒書,適當嘅鬧、罰 & 打係需要,做媽媽真係唔懶得,要多多了解自己小朋友,千其唔好有個心態係點解人哋嗰個做到我嗰個做唔到,少啲 join mama whatsapp group,越 join 得多,只會變怪獸家長
申利:我老公係好配合我,因為小朋友嘅開支全部由我負責
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

暈車浪去下附近公園都得,小朋友有公園去已經好開心,一兩歲係最麻煩階段,係特別容易因為煩事有爭執,過左就無事架啦,溝通好重要,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔係大部份

侯爵府

可能你老公好怕人大聲, 嘈雜, 坐緊車大聲叫真係會唔舒服
我又想問問樓主, 係咪都好嘈咁鬧個女或者鬧老公? 佢怕咗你哋, 咪避開囉
心平氣和地溝通下啦, 一段關係咁就破裂離婚?
如果係咁, 換100個人都會係離婚收場

珍珠宮

零食狂 發表於 22-12-7 23:37
回覆 normam 的帖子

真心講句 : 比些心機調教下

其實我也覺得樓主和老公真的要研究下教導小朋友,現在女兒只有兩歲,將來還有漫漫長路,小朋友是要教的,可嚴正和她說,若她不能控制情緒,媽咪下次不會再帶她出去玩!

首頁
12345...7

尾頁

跳至