自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得自己細女好惡搞~
不過佢唔同係,佢只係對我一個惡搞,一見到我就開始扭,有時放工已經好攰,番到屋企仲要對住佢,真係好心累!
好彩我老公比較有辦法,做左緩和劑角色,所以我覺得,有小朋友唔一定會影響感情,主要係睇,兩公婆係咪願意共同面對!

複式洋房

講真生完先睇到另一半嘅真面目,
成日話:又係你話要生,生到個仔咁煩又要勞氣為乜?
我忍唔住同佢攤牌。。問清楚佢究竟係米一條心。。。
好彩佢都知衰道歉。。
應承配合我嘅處理方法。。。
依家個仔讀小學啦。。。

男爵府

方法錯左,兩歲你兇佢唔好嘈,佢咪喊多兩錢重,冷靜唔理佢扭計就得,唔好比咁大反應佢。

唔駛逼佢要同其他小朋友玩,順其自然,佢可能想一個人玩摸索下個世界。

已刪除用户

侯爵府

回覆樓主:

有小朋友後對兩夫妻係重大考驗、看兩夫妻怎樣互相扶持、搞好育兒呢個project, 搞吾好真係会婚姻破裂架

公爵府

j947 發表於 22-12-7 23:40
生左小朋友先係一段婚姻嘅開始

生左小朋友,先真係真正見到一段婚姻的真將!的確是真正考驗的開始!所以真係要兩個人有共鳴同意生小朋友,先至好去生小朋友,否則只有一方面願意,到時只會是兩個人,再加埋無辜的小朋友一起受罪!

大宅

我仔都係咁 由細到大都係郁啲大喊一喊就超大聲 好遠都會聽到
而家兩歲半 識聽得明就好左好多
雖然都仲係會大喊 但喊既時間短左好多
同埋唔使迫佢同小朋友玩
呢個年紀係咁 各有各玩
不過我贊成繼續番playgroup甚至n班
對小朋友係好事
同埋啲野唔好變黎變去
有冇規律既生活對小朋友情緒都有影響
我仔細個就係三日唔埋兩日去婆婆度住
婆婆又鍾意就晒啲細路
食嘢訓覺各樣都唔規律
情緒會冇咁穩定

PS 其實我係你老公個角色
因為我冇乜耐性 EQ好低
覺得細路一喊一嗌就好嘈好煩
一煩就會好大聲喝佢(我知咁樣係唔好)
又唔想帶個仔出街
反而係我老公好有耐性

侯爵府

2024年龍年勳章

囡囡trouble two, 佢唔想同playgroup其他小朋友玩,就唔好迫佢,帶佢去公園玩一樣開心,你要看些育兒書及與其他家長交流心得,凑小朋友是一門學問,努力加油

男爵府

回覆樓主:

返全日幼兒班,free返d時間俾自己陪下老公

水晶宮

normam 發表於 22-12-7 22:58
我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

你c6似乎唔識同你同甘共苦囉

子爵府

其實我覺得兩公婆係要協調一下,希望樓主唔好放棄夫妻感情

男爵府

TATEYAMA 發表於 22-12-8 02:10
生咗小朋友之後,我面皮厚咗幾尺!

我吾止幾尺

琥珀宮

我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

唔會,反而仲開心,有共同話題及困難

伯爵府

回覆樓主:

係咁架,唔好預老公做好爸爸嘅角色 媽咪自己都可以兼顧家庭小朋友同埋老公,盡量教小朋友早啲訓,大人多啲空間同時間相處,感情要努力維繫 我有段時間直頭想分開等自己重新生活,後來諗清楚大家相愛先走在一起,唔想因為小朋友無咗自己嘅感情,做阿媽真係好攰,但我而家覺得好幸福,小朋友又越來越大啦,同老公感情都維持得好好,共勉之

伯爵府

j2j2 發表於 22-12-8 23:19
其實我覺得兩公婆係要協調一下,希望樓主唔好放棄夫妻感情

我好認同 盡量協調下,如果老公做唔到唔緊要,自己行多一步,唔好放棄

伯爵府

說真的你仲要痛多十幾年,女人為了囝囡會同老公不斷嘈,總之就事無大小都可以家嘈屋閉,因為男人大多都自私的,只喜歡做自己,不喜歡做爸爸。

大宅

TATEYAMA 發表於 22-12-8 02:10
生咗小朋友之後,我面皮厚咗幾尺!

笑咗

珍珠宮

會有一段時間關係差左, 因為大家都適應緊小朋友既轉變, 阿女細個時我地嘈交多左好多, 慢慢到4,5歲就好好多
小朋友鐘意大聲嗌, 有可能係之前佢同你地講時你地冇為意, 而且呢個年齡講野又未係好叻, 當佢覺得溝通唔到就只能用呢個方式去引起你地注意, 試下多D同佢傾計, 等佢詞彙豐富D, 多D留意佢既需要, 少D講"唔好XXX"

有次搭LIFT, 入面人有D多, 但未至於好逼, 我旁邊企左個3,4歲既細路女, 本來佢企得好定, 好安靜, 但佢既家長可能見人多, 驚佢踩到人, 就話"唔好郁, 唔好踩到人呀!" 一講完, 個小朋友即時踩下腳又周身郁! 差D踩到我, 跟住佢家長就開始有D火, 話佢, 叫左你咪郁, 仲郁? 一邊鬧一邊行出LIFT.......
可能係佢家長角度, 覺得個女又唔聽話又UN皮, 成日都要鬧佢嘈佢, 但在小朋友角度, 可能係, 你叫我郁同踩架嘛(小朋友咁細接收唔到NO既語言, 佢只接收到後面叫佢郁同踩)

雖然可能小朋友都真係有頑皮既時候, 但多留意一下說話, 盡量唔講"唔好XXX" 改為"人多, 你企好呀" 可能會好D.
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

Nbs 發表於 22-12-7 23:01
生bb 佢係同意的? 佢本身鍾唔鍾意小朋友?

我身邊大部份朋友都無婚姻破裂。
本身佢都中意小朋友
可能我小朋友太trouble佢都頂唔順

別墅

梅莉莎 發表於 22-12-8 22:22
講真生完先睇到另一半嘅真面目,
成日話:又係你話要生,生到個仔咁煩又要勞氣為乜?
我忍唔住同佢攤牌。。 ...
我覺得再係咁會抑鬱,因為我囡都真係唔太識得表達,而家一唔合佢心意就會即刻瞓地或者大叫,一日發生好幾次

首頁

尾頁

跳至