1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問係咪冇得休息,啲時間點安排?我係自己一個湊住15個月大Bb,想問有冇同路人,可以分享下嗎?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

szewan246 發表於 22-12-23 13:51
想問係咪冇得休息,啲時間點安排?我係自己一個湊住15個月大Bb,想問有冇同路人,可以分享下嗎?
...
唯有係..佢訓時你就休息, 同埋train佢早D訓, 等自己夜晚有me time.

我BB 16個月大, 我自己湊, 冇工人, 我仲有份可以home office但唔算忙既工..
時間基本上係..
BB 7:45am起身, 我同佢一齊起, 整早餐佢食 (以簡單方便為主e.g. 開米糊, 蒸番薯, 麵包, 之類)
之後我食早餐, 同時比d music book佢自己玩下聽下歌, 我又同佢一齊唱下歌咁.
大家都食完早餐, around 0830, 一齊睇書,
0900 我開電腦set返個工作場..望一望d emails睇下有冇urgent野, 如果冇, 就落返playmat同BB繼續睇下書.
0930 我吸塵拖地, 拎定一陣晚餐既肉浸水解凍,
之後放BB周屋走, 呢個時間佢會好開心係咁搞野/搬家...我就乘機做野..當然眼都要間中睇睇佢有冇做危險野..
玩到大約1030, 就陪佢訓覺 (nap 1), 佢訓著左, 我就出返黎, 醃定當日晚餐肉, 準備BB lunch食材 (洗切之類), 做一陣公司野..
around 1130 BB訓醒, 擺佢係Playmat 開電視比佢睇...我入廚房煮BB lunch..
12nn, BB食飯 (熄電視), 食完, 我大人一係自己煮, 一係叫外賣...開返電視比BB....
到我食完飯 (around 1:15-1:30pm)...關電視...陪BB玩 (e.g. lego/手抓板/貼紙書..)...我間中去望下emails有冇特別野跟進....
2:30pm...BB食下午茶 (水果),
3pm飲小小奶, 之後陪佢去訓覺 (nap 2)....佢訓著左...我就出返黎....做公司野..prep晚餐食材 (e.g. 洗菜...切料之類)...
大約4:30-5pm...BB訓醒....同佢落公園放電 (來回within 1hr)...
最遲6pm回到家.....同BB沖涼....沖完涼..開電視比佢....同時間我去煮BB dinner....
7pm BB食晚餐 (熄電視)....佢食完...開電視比佢, 我去煮大人晚餐...
8pm...老公返黎, 一齊食飯, BB都會埋台一齊食D大人野...
8:45pm...比睡前奶BB飲..
9點鬆D, 同BB去訓覺...
佢訓左, 我就出黎...做埋D家務 (洗碗, 洗奶樽之類), 我沖涼, me time...

其實好多TV time...唔想..但冇計, 自己一個湊, 要佢靜靜地真係只有開TV..但我同佢一齊既時間都盡量冇TV...開比佢都係因為..我食飯/我煮飯..
好彩就係我BB仲訓緊2 nap, 所以多D時間...
另外就係佢仲肯係圍欄入面, 如果佢要一直通屋走, 我就冇可能做到野..

大宅

到!自己湊,而家二歲三個月,阿仔逢事no no no 好忙好辛苦,老公放假湊仔我先可以訓晏少少,吾冼餵飯沖涼

複式洋房

你估我唔到 發表於 22-12-23 15:55
唯有係..佢訓時你就休息, 同埋train佢早D訓, 等自己夜晚有me time.

你好勁,我個個1歲已經唔可以放入playmate度啦,而且我去邊佢都跟住我,所以愕訓教我就會食lunch,冇時間做其他野

男爵府

szewan246 發表於 22-12-23 23:19
你好勁,我個個1歲已經唔可以放入playmate度啦,而且我去邊佢都跟住我,所以愕訓教我就會食lunch,冇時間做 ...

佢係playmat都要我一齊入去陪佢先得,或者開電視比佢
佢自己一個係playmat都唔太可以,如果我唔入去陪佢,都要係出面同佢互動e.g.呢排佢好鐘意自己玩music book我就會唱兩句之後問返佢係邊首歌,叫佢播歌比我聽咁樣,都係冇得自己行開做啲咩。
我拖地吸塵佢好鐘意睇,同佢知道我拖完地佢就可以出黎通屋走,所以呢樣佢又OK我行開去做

複式洋房

你估我唔到 發表於 22-12-23 23:38
佢係playmat都要我一齊入去陪佢先得,或者開電視比佢
佢自己一個係playmat都唔太可以,如果我唔 ...

我個個要我陪佢玩,唔可以自己一個,我做家務都難,唔好講其他野,佢靜係會訓一轉教,都係講緊訓個半鐘左右,所以我好難有me time同休息

複式洋房

愛麗斯2015 發表於 22-12-23 22:02
到!自己湊,而家二歲三個月,阿仔逢事no no no 好忙好辛苦,老公放假湊仔我先可以訓晏少少,吾冼 ...

我老公放假只可以幫我餵奶同換片,其他野都係自己做

男爵府

szewan246 發表於 22-12-24 01:36
我個個要我陪佢玩,唔可以自己一個,我做家務都難,唔好講其他野,佢靜係會訓一轉教,都係講緊訓個半鐘左 ...

成日要陪玩好攰,而家佢哋一樣野玩兩分鐘又厭,邊有咁多野玩。
你唔帶埋bb得閒返下娘家?我有時會咁,自己抖下

男爵府

szewan246 發表於 22-12-24 01:37
我老公放假只可以幫我餵奶同換片,其他野都係自己做

我老公放假都唔會幫我上,好憎,佢最多係陪BB玩,但佢只係開住電視陪BB,其實我唔想有咁多電視,但我老公冇耐性同BB玩特別呢個年紀樣樣3分鐘熱度。不過佢放假我地就叫外賣,唔煮,就多左時間休息/做其他家務如抹BB玩具之類

複式洋房

你估我唔到 發表於 22-12-24 07:35
成日要陪玩好攰,而家佢哋一樣野玩兩分鐘又厭,邊有咁多野玩。
你唔帶埋bb得閒返下娘家?我有時會咁,自己 ...

我屋企住得遠同唔係成日約到

複式洋房

你估我唔到 發表於 22-12-24 08:31
我老公放假都唔會幫我上,好憎,佢最多係陪BB玩,但佢只係開住電視陪BB,其實我唔想有咁多電視,但我老公 ...

同我一樣(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

szewan246 發表於 22-12-24 14:30
同我一樣(emoji)(emoji)(emoji)

你會唔會請工人果啲?
其實我成日都想請,覺得愈來愈搞唔掂,自己日日咁湊,心情都差啲人又忟啲。但老公唔太想請,唉

子爵府

szewan246 發表於 22-12-23 13:51
...

我有三個,6歲兩歲同1歲,仲有返工,無工人,無長老(好間唔中佢地病左返唔到學先會幫手睇),佢地返左學會d,我最細果個都返育嬰園,返工放工都自己接送佢地,如果只湊一個完全唔辛苦

珍珠宮

有無報N呀?
其實湊一個應該好享受下
尤其是佢肯訓,就跟住佢午睡。

男爵府

你估我唔到 發表於 22-12-26 00:02
你會唔會請工人果啲?
其實我成日都想請,覺得愈來愈搞唔掂,自己日日咁湊,心情都差啲人又忟啲。但老公唔 ...

我原本打算辭職自己湊,好抗拒請工人,怕請着借錢搞事又懶就俾錢買難受,後來有變故 趕住請,好彩請到個ok的,咁我覺得就算人工唔高 可能搵得萬幾蚊拎咗一半去請工人都值,如果無收入做到隻狗咁仲要間中聽下老公話我呢樣無做好嗰樣又爭啲真係好燥…… 但請着個好定唔好真係好睇運氣

可惜我一個工人 要做哂啲家務、煮飯,再湊一老兩幼太harsh…… 可能最後都係要我辭職,同工人分下工先搞得掂… 啲老公淨係覺得自己搵錢養成家有壓力可以搵人出氣,唔會理你無工返無咗個人價值會唔開心 :(

男爵府

uckukuku 發表於 22-12-26 21:17
我原本打算辭職自己湊,好抗拒請工人,怕請着借錢搞事又懶就俾錢買難受,後來有變故 趕住請,好彩請到個ok ...

其實我有返工(home office), 請工人幾千蚊其實好少,但我老公就成日覺得工人唔好,同埋冇房比佢(我地住緊兩房,但老公要左一間房做書房同埋我地果間房擺晒櫃果啲),如果要請工人就可能要搬3房,加埋出年小朋友讀N(我地N,K都打算私校)開支就一定會大好多,完全唔係每個月幾千蚊嘅事,不過我都係覺得點都要請,因我有工作有時真係處理唔到咁多,我老公口頭都話OK不過次次真係話要去馬行動佢又會有意見,唉真係煩

複式洋房

你估我唔到 發表於 22-12-26 00:02
你會唔會請工人果啲?
其實我成日都想請,覺得愈來愈搞唔掂,自己日日咁湊,心情都差啲人又忟啲。但老公唔 ...

有諗過呀,但又唔放心俾工人湊,唉….

複式洋房

mcs74 發表於 22-12-26 20:55
有無報N呀?
其實湊一個應該好享受下
尤其是佢肯訓,就跟住佢午睡。

有報呀

男爵府

szewan246 發表於 22-12-31 12:01
有諗過呀,但又唔放心俾工人湊,唉….

如果你本身全職湊,多個工人你都一樣係屋企,都唔會唔放心始終你都係度睇住?我好想請工人,覺得多個人係度做家務同back up我會爭好遠。

珍珠宮

szewan246 發表於 22-12-31 12:02
有報呀

有報就得啦,好快有d me time

首頁

尾頁

跳至