想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

可以點接受自己生唔出

男爵府

我啱啱喺第二個post先覆咗...
唉, 我諗我都係時候放棄
疊埋心水兩公婆過算

複式洋房

回覆 halthepooh 的帖子

我諗努力過既大家都做過差唔多既嘗試
由以前我咩都唔信, 去到睇中醫, 浸腳, CHECK體溫, 用紅D, 令到成個人都好緊張....
去到某個位反而令夫妻2個人有時都會唔開心
不過係想學習下接受

男爵府

siubobobo 發表於 23-1-12 12:47

我諗努力過既大家都做過差唔多既嘗試

我都係,全部做晒,日日浸腳,個個星期睇中醫。
啲滴雞精腥到我想嘔…
平時攰都要交功課,不知幾辛苦。

但最後都係失敗…

頭先醫師話通常day 30先check到,叫我抱有希望
感覺有啲安慰

複式洋房

Day 30 係視乎 period 長短, 你過左DUEDATE了嗎?今個CYCLE 我滴雞精有飲過一次
我之前真係KEEP左幾個月睇中醫, 同事介紹話好好, 不過真係太貴啦, 要成1300一星期, 又日日起身要量TEMP, 個人變到仲緊張
錢都係ISSUE, 加上睇左幾個月都係咁, 後來中左COVID, 隔左一排, 我就冇睇了

男爵府

siubobobo 發表於 23-1-12 14:13

Day 30 係視乎 period 長短, 你過左DUEDATE了嗎?今個CYCLE 我滴雞精有飲過一次

我星期日(15號)DD呀,通常28日cycle今日day 26, 白雪雪, 冇分泌, 個胸谷都唔谷吓

我之前有去九龍城比較出名嘅中醫睇, 等個幾兩個鐘, 又係千幾蚊
食完冇感覺, 咁貴我都唔想再去啦
之後換過一次中醫唔夾, 流流哋, 而家睇公司附近嘅, 好似幾夾到我
中醫話我腎虛陽虛, 佢今日話我個脈有力咗

我冇量Temp呀, 感覺只係0.xx-1度嘅分別好難睇咁
加上我低溫開架其實, 之前中招發燒最多上到37.2左右
平時35.x

啲滴雞精真係飲到我毛管橦, 不過我買咗超多套票
有時忍住啖氣飲咗去, 不過個口依然腥到頂唔順

複式洋房

你用紅D會唔會好大壓力? 老公都好配合?可以隔日DO?
仲有一樣野好變態係個個月都會睇初孕特徵, 會唔會有人遲左未CHECK到, 有M都仲BINGO個類PO... 其實來來回回都係個堆PO... 但次次都會睇... 我真係覺得自己痴線

BTW 祝你成功呀~

男爵府

siubobobo 發表於 23-1-12 15:06

你用紅D會唔會好大壓力? 老公都好配合?可以隔日DO?

大壓力架!唔check又驚miss咗, 開始紅就叫定老公預備

老公盡量配合啦, 有時番工都好難其實
我哋最多2次通常1次架咋, 因為上網睇卵子排咗之後最active 24 小時

今個月完全冇跡象, 我已經打定輸數
IVF都唔得, 自然仲難

我咪又係個個月睇bingo有嘅症狀, 哈哈
睇完就會型住型住
但其實好似今個月咁, 分泌搵滴都冇, 想型住都型唔到啦
不過睇得多其實好大壓力
但又想睇吓自己有冇機會
可能個個月都係睇嗰啲

多謝你呀, 都祝你快啲成功!
圍吓爐再重新出發!

大宅

halthepooh 發表於 23-1-12 15:13
大壓力架!唔check又驚miss咗, 開始紅就叫定老公預備

老公盡量配合啦, 有時番工都好難其實

我試左好一段時間, 你所講的我都有做過, ivf放4次都係fail, 之後就成功自然懷孕, 想比D信心同鼓勵你!
我知道係好難放鬆, 不過唔好放棄, 心存希望, 緣份一定會來臨! 大家加油

男爵府

回覆 jmbk2 的帖子

好多謝你呀!

上次放2個胎都failed其實好傷心
我老公個樣都係, 見到佢扮冇嘢仲心痛
等結果嗰2個星期我哋都當我中咗一樣, 我直頭請埋假日日攤喺度
唔敢偷驗...最後等診所電話...等咗個壞消息

你嗰4次都唔中係咩原因呀?醫生話我都係1x%以下機會, 因為我高齡
聽到你自己懷孕都感覺人生仲有希望
恭喜你最終得償所願
只有失敗過先知當中嘅痛苦

有時我都諗
係咪上一世做過咩衰嘢
今世無子女...

放完胎, 調養咗3個月, 啱啱呢個月先回復番未放之前咁
呢幾個月未見過深粗
醫師話可能冇排卵添

複式洋房

IVF 係私家做? 貴嗎? 麻煩嗎? 辛苦嗎?人地可以簡簡單單, 都唔明我地點解咁難

複式洋房

其實我都係
其他野我覺得都唔差, 有工作有老公, 有時食下好野, 玩下, 去旅行
好直接咁講, 我都估唔到, 原來我係會'生唔出' OR '冇得生'

我覺得真係緣份
有好多人食又唔健康, 零運動, 都可以話有就有
我做咁多野, 都係無
成個人都好負面
有D野我唔敢現實生活同人傾, 同D有BB的人傾會好尷尬, 同未有BB的又唔知人地想唔想傾

再唔黎我聽日都係求其搵個中醫通下經

男爵府

回覆 siubobobo 的帖子

私家做架, 因為我已經高齡, 而家排政府等幾年應該到時都唔符合資格

私家好快, 話做就做咁
咁當然要夾番cycle做晒檢查嗰啲
都係1-2個月嘅事

辛苦架其實
因為要打好多好多針
賀爾蒙針, 亦都係主要影響我放胎失敗後一直冇排卵嘅原因
打得太多賀爾蒙啦
打落肚度, 開始打一針, 後期打兩針
後嘅嘅第二針就有啲痛嘅
好在我老公唔驚可以幫我打
如果要我自己打可能每次都要dum好耐先打得落手

後期會feel到個腹好脹
之後抽卵...就算受精都唔一定粒粒保得住...
過程痛苦架, 但心理上多過肉體上

你咁問我諗你未試過IVF?
咁我覺得你唔好咁早放棄住
你可以試埋先呀
如果你有咩資料想問我好樂意話你知

但如果俾我揀, 我抽咗卵之後唔會再即刻放胎
我覺得等啲賀爾蒙過咗先放, 等3個月左右可能好啲

真係唔知賀爾蒙對身體咁大影響
用咗十幾萬添, 我2月左右會放埋剩番3粒
如果都唔得我會放棄...

大宅

halthepooh 發表於 23-1-12 15:26

好多謝你呀!

我唔係高齡, 做ivf係 unexplained infertility (姐係check過哂樣樣都冇問題, 但係就係一直都唔中), M準排卵準....
4次放都係 AA grade/ AB grade...最後果次係放2個, 最後都係化學..... 醫生都冇解釋... 我當時都好灰, 不過我冇假設自己以後都生唔到, 相反我成日提醒自己一定會得架, 要心存希望.

最後我係諗住休息一排再戰ivf, 就係冇check冇刻意去諗的情況下中左, 如果你問我, 我覺得個天真係好開玩笑, 你好想要好緊張就係會越冇... 相反真係心無所期待就中左 (我指的冇期待係真係唔諗, 唔係"刻意唔諗"果種, 姐係格梗叫自己唔好諗, 叫自己禁住自己唔好去試紅D綠D果種...我試過好多個cycle都唔得... 中果個cycle係直情冇諗過要get pregnant呢樣野)

大宅

siubobobo 發表於 23-1-12 15:53

其實我都係
你有冇試ivf呀?

複式洋房

Thank you!介唔介意講大約幾錢同邊間做??
等我搵下資料!
其實唔想走左IVF呢一步, 但我都係高齡 唉~~~
我有睇大J, 佢地都係好想有, 又係咩都做晒都冇~

複式洋房

冇因為我唔想去到人工呢一步
一來我之前以為順其自然會有
二來錢又係concern, 三來我係怕煩個D人
不過以前我好多野都唔會做, e.g. 睇中醫呀... 最後都係逐d逐d做晒

男爵府

我有呀, 上年9月放咗2粒, 好似A- B+
但最後都冇著床
而家仲有3粒冇咁好嘅雪咗

其實醫生都話我同先生冇問題架, 我卵巢係老咗1-2歲, 但未至於唔work但就係唔知點解唔中

其實我有少少懷疑我係咪輸卵管塞咗
我冇照呀因為直接做IVF

你做咗4次咪洗咗好多錢?

有時我都想唔諗唔測
但真係好難
排完卵之後日日都會計住日數
想忘記都忘記唔到

多謝你分享你嘅經歷!
不過好彩嘅人唔多, 我唔奢望我係中六合彩嗰個
我驚失望

男爵府

回覆 siubobobo 的帖子

我喺中環陳志慧醫生度做
我都係喺BK度搵架咋
我知好多人搵銅鑼灣藍醫生
但我番中環, 有時去抽血打針, 我行過去就得
你都留意番診所地點
你知番工好難成日請假

我so far俾咗12萬7千左右

啲人話香港IVF水準唔及台灣泰國嗰啲
但要飛去國外其實好困難
我大致話你知個schedule

第一日兩公婆驗查 (之後要再抽一日時間去IVF中心簽文件, IVF中心喺隔離大廈)

之後等M到
M到第1-2日去搵陳醫生照卵然後開始打針

大約5日後番去照卵大小

3日後再去驗血照卵就可以確認幾時可以抽

2日後就抽卵, 朝早好早好早去, 要麻醉嘅話要有人湊先走得

3日後放胎

4日後驗血確認塞藥情況

7日後就可以驗孕架啦

好多時我都係自己中午行過去架咋

吖, 之前唔記得咗講
放胎前打針
放胎後要塞藥

大宅

其實未到40歲都可以睇公立,只要開針時細過40歲就ok. 除非你有無限金錢support. 否則下下私家真心搞唔掂,買個希望都好。有唔少人私家唔得,但佛系公立就成功,轉換環境可能會有驚喜呢~

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊