自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

QNDEC 發表於 23-1-17 19:33
係囉,你自己唔鍾意小朋友上鏡,麻煩你嘅小朋友就行埋一邊,唔好阻住

有時人地話影就影,退本避唔切,你估有得行開人地唔選擇行開咩

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我女幼稚園、小學都有名人、富豪、明星後代,所以家長間都識做唔會亂影相,只會同相熟既朋友仔影相再係自己細group分享

唔一定係名人、有錢人先會介意,普通人都可以介意,應該尊重個人選擇

利申:我好樂意被其他家長影到阿女相

LOVE074    發表於 23-1-18 13:47

翡翠宮

牛年勳章

Amypolo 發表於 23-1-17 19:35
有人認為有需要將大人公司果套,搬入幼稚園,「需要攞Consent」。好無人情味 ! ...

的確好多學校在學生入學時會拎家長consent係咪可以影相刊登(法律責任問題),如果家長本身唔同意,而被其他家長影相放上網或wts group入面流傳,家長係可以投訴學校。

男爵府

回覆樓主:

我吾介意家長影相,私人珍藏都冇問題,但我好介意佢地 post上社交平台。我自己從來吾會將呢D相 post上社交平台。

珍珠宮

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

涉及侵犯他人肖像權,學校做法正確。學校一般會在學期初取得家長Consent,問家長是否同意學校使用學生相片及影片作特定用途(例如教學,宣傳),的確有家長選擇不容許學校使用學生個人肖像。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實唔係明星嘅仔女,post咗上網都無人知邊個同無人關注正常小朋友相,又唔係不雅照

有時影景物都會影到路人/有人入鏡啦

LOVE074    發表於 23-1-18 13:49

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我唔鐘意d人影咗小朋友相之後send俾d唔知咩人睇,點知對方係咩人

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

所以而家要簽通告

子爵府

有啲人係真係唔識咩叫私隱,會將所有相擺哂上網。我自己fb都有朋友成日將學校/小朋友活動相擺上網,所以我成日見到一班我唔識既小朋友,憑相我已經知道小朋友喺邊番學,讀幾年級,去左邊度玩。其實點解要透露咁多資訊俾fb咁多3唔識7既人睇

公爵府

我知有啲明星家長會同學校講唔好影佢地啲小朋友

水晶宮

好老實,以前我唔介意人地post 我女嘅相,我自己都post 好多
但2019 年後 (唔係想講政治), 安全理由,我剷晒所有相。自此無post 過我女的正面相,亦會介意人地post (好彩無人咁做)

男爵府

回覆樓主:

以前我好鐘意係其他家長相中搵到自己個囝,因囝對鏡頭唔敏感,或掛住玩,好多時學校官方相搵唔到佢。
不過我都讚成只供家長們share,唔好放上網。

LOVE074    發表於 23-1-18 13:50

男爵府

虎到金來勳章

jt824 發表於 23-1-17 19:50
我吾介意家長影相,私人珍藏都冇問題,但我好介意佢地 post上社交平台。我自己從來吾會將呢D相 post上社交 ...

同意,影相冇問題,但唔好post 上去社交媒體,尊重別人私隱

珍珠宮

我都係教仔女行埋一邊
老實講句,我都唔中意啲家長義工影自己小朋友
見過有家長義工影小朋友評頭品足
仲發去家長group溫馨提示某家長
話小朋友個頭扁,係家長細個無干預
可以點點點幫佢整圓
關佢乜事先三唔識七好溫馨咩
果個家長後來辣着當事人,當事人寄律師信去學校
要求學校轉交俾家長
(如果有jm咁岩係同屆家長又記得,麻煩不要相認)

水晶宮

BK Milk勳章

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

2睇啦
個家長確實可以保護自己小朋友,
但我自己完全唔介意

伯爵府

回覆樓主:

曾經在國際性嘅比賽擔任員工,都係唔比家長影相或拍片,原因之一,係唔知你會影到邊位參賽者,亦唔知果位參賽者幾多年後會成名,咁呢條片可能會價值連城,怎至有機會影響將來,呢位成名者嘅身價,怎樣可能會告返主辦單位。我唔知學校會否有這個考慮,始終幾十年後嘅嘢,邊個知

子爵府

Myluckybaby 發表於 23-1-17 19:06
影時叫相關小朋友避席,老師實知邊個家長唔鍾意。

同埋戴住口罩嗰樣遮左6成…

不過,我都知有家長會介意,所以我放小朋友嘅學校相上ig 會遮其他小朋友樣,包括埋校徽。

男爵府

唔係閣下介唔介意問題,只要千幾個家長裡面有一個投訴,學校都好煩,社會上隨機採樣千幾人,梗有奇葩,就唔似假日出一日街,梗踫上一兩個XX
補充:家長保護係有道理,好多原因,有男家長現場係咁拍都會惹起懷疑

男爵府

princesssarah 發表於 23-1-17 20:26
同埋戴住口罩嗰樣遮左6成…

不過,我都知有家長會介意,所以我放小朋友嘅學校相上ig 會遮其他小朋友樣, ...

咁細個小朋友,仲要帶埋口罩,又未必係正面,d家長就諗到會post 上網,其他人又認得,最後人人都冇得影,冇哂呢d珍貴嘅相

首頁
12345...7

尾頁

跳至