自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

我覺得喺班gp share冇咩所謂!但我好介意有d家長會post上fb或ig 嘅社交網頁,因為唔係咁想俾人知自己小朋友讀咩學校,我自己平時post阿仔學校、校服相,都會將校名、校徽打格仔嘅

珍珠宮

docomo 發表於 23-1-17 18:47
唔知係乜嘢原因,但真係有家長向學校提出,唔鍾意自己小朋友上鏡,我記得某一年開始,開學時會派通告畀家 ...

佢係咪明星d仔女?

珍珠宮

nancy29 發表於 23-1-17 18:54
我地都有收到通告,咁咪叫家長義工唔好影到相關小朋友,我就想人影到我仔,係珍貴片段,但而家一刀切 :thi ...

係囉!影合照時叫小朋友企開唔使影,小朋友問到點解時叫佢問媽咪

侯爵府

畀面勳章

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

我記得呀女小學時,學校出通告通知家長會有咁嘅情況,如有家長唔想小朋友出樣,會盡量唔出小朋友樣,但我冇聽過家長唔同意。

子爵府

櫻花bb 發表於 23-1-17 21:01
我覺得喺班gp share冇咩所謂!但我好介意有d家長會post上fb或ig 嘅社交網頁,因為唔係咁想俾人知自己小朋友 ...

你fb都係只有自己朋友親戚睇到,點解咁介意比人知讀邊間學校

侯爵府

2024年龍年勳章

Crystalivy 發表於 23-1-17 21:24
你fb都係只有自己朋友親戚睇到,點解咁介意比人知讀邊間學校

我有個朋友好趣緻
佢個仔小一開學影相遮校徽校名
小二開學明顯套校服唔同咗但都係遮住校徽
到小三啦,套校服又唔同咗
但今次影晒校名同校徽
原來終於插入名校咪唔使遮囉
(我講朋友個case咋)

珍珠宮

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

喺你定義,赤裸先係私穩?

珍珠宮

覺得d家長太小題大做,濫用了私隱

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

薯圈 發表於 23-1-17 21:08
佢係咪明星d仔女?

有明星仔女,但先表示唔想上鏡嘅係普通家長。

珍珠宮

虎到金來勳章

開不了口 發表於 23-1-17 19:34
我都唔鍾意人地影到自己小朋友再周圍傳,特別係學校著住校服,而家好多人影相都唔理人感受,鍾意影就影,兜 ...
同意

水晶宮

我地都有收到通告,咁咪叫家長義工唔好影到相關小朋友,我就想人影到我仔,係珍貴片段,但而家一刀切 :thi ...

Agree !其實要返工嘅父母能夠有啲相睇到自己個仔喺學校嘅活動真係好開心,但係現在世界大不同,又話私隱同公審所以少咗好多快樂!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

莫失莫忘 發表於 23-1-17 20:06
有啲人係真係唔識咩叫私隱,會將所有相擺哂上網。我自己fb都有朋友成日將學校/小朋友活動相擺上網,所以我 ...

係,有好多人以打卡呃like為樂,唔尊重人嘅私隱,講真,遮下樣都好

男爵府

nancy29 發表於 23-1-17 20:54
咁細個小朋友,仲要帶埋口罩,又未必係正面,d家長就諗到會post 上網,其他人又認得,最後人人都冇得影, ...

唉,如果現實唔係咁多人唔識尊重人,咩都擺上網,啲人又點會諗到啲家長影完會擺上網,所以唔想影oY ,試過某啲節日行過街,個媽媽相影自己個小朋友派糖俾途人,就準備定個電話,見個小朋友想行埋人地度,就即刻㩒掣準備拍片,呢啲咪唔尊重人囉,有無諗過其實人地唔想俾佢影入鏡先 ,而家就係太多呢啲人

男爵府

FB,IG 只放自己/夫妻/仔女(家人同意下),寵物花草最簡單,其他如長老,姑奶舅父姨媽、親戚朋友等最好不放。
朋友,同事,小朋友D同學、家長更加唔好。

咁樣玩FB,IG 既為生活留記錄亦唔會踩人界。

子爵府

Sweetbabymom 發表於 23-1-17 18:49
我女學校講咗話唔可以影埋其他小朋友,同埋唔好放上任何社交平台。

老實我都唔太鐘意, 明白問題唔大但始終都唔想小朋友比人影, 可能係出於保護吧!

但如果有活動又影到其他小朋友, 我都會搵圖案遮住, 當然如本身相孰就無所謂啊

rainbow000    發表於 23-1-17 22:35

大宅

回覆樓主:

影咗成班同學仔相send去家長群組我覺得無問題,因為有啲家長未必有時間或者抽唔中可以出席學校活動或者做義工家長,如果係我會主動影埋其他小朋友嘅相send去家長群組,但就一定唔會擺有埋人哋小朋友嘅相上自己嘅社交平台或者send畀唔關事嘅人,始終都真都係人哋嘅私隱嚟。

珍珠宮

玩具勳章

我就唔介意,但post相既話我會blur或者公仔遮其他人,希望唔俾人影個d家長既小朋友識避鏡頭,我都想睇下珍貴片段,唔識你既人都唔知你乜水

珍珠宮

開不了口 發表於 23-1-17 21:54
唉,如果現實唔係咁多人唔識尊重人,咩都擺上網,啲人又點會諗到啲家長影完會擺上網,所以唔想影oY :igive ...

試過攪團整pizza, 其中一個家長係甘影d小朋友
有時大人都入鏡
佢照send相上group
但某部份家長冇join的
有張影埋我兼冇戴口罩
佢仲話有咩問題,玩玩下就熟

子爵府

yauchuchu 發表於 23-1-17 21:29
我有個朋友好趣緻
佢個仔小一開學影相遮校徽校名
小二開學明顯套校服唔同咗但都係遮住校徽

我都估到啲人遮校徽目的,不如順便遮埋個樣

男爵府

sanjoe 發表於 23-1-17 22:41
試過攪團整pizza, 其中一個家長係甘影d小朋友
有時大人都入鏡
佢照send相上group

太自以為是,唔理人感受,而家好多人係咁,其實係咪要加強公民教育?我發覺好多好簡單我以為唔講都應該識做嘅野,原來唔直接寫到明講到明,啲人係會唔識 ,例如係鋪頭裡面拆包裝,正常應該自己帶走垃圾,但原來唔寫明唔可以掉垃圾係度,啲人係唔會識,根住就是旦攝個包裝遺棄就走之類

首頁
12345...7

尾頁

跳至