自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

開不了口 發表於 23-1-18 07:16
唔係啲人亂咁影又擺人上網,人地又點會驚小朋友俾人影呀,你估仲係幾十年前菲林年代,應該影先影,同無社 ...

其實一班小朋友玩、在校內生活、真係完全唔覺得有問題喎?

正如電視台訪問學校、訪問老師....小朋友在後面、走來走去有乜問題呢?

在現實生活裡、太過防範別人、是沒有真心朋友的~

LOVE074    發表於 23-1-18 13:58
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

有社交平台後,所有事都變得複雜。事實上,亦有人很不識做。試想想,如果活動中,自己小朋友俾影到喊、扭計等不美觀的相,會否介意俾廣傳、俾post 上fb/ig?所以學校唔俾校方代表以外嘅人影相好正路。這已經不是個別家長同意/不同意校方把相post 校網/製作學校刊物的事。

子爵府

大力大力 發表於 23-1-18 06:37
× 10000

我真係從未諗過、子女讀幼稚園/小学、怕比別人影到相、就得童年一班人玩、影相好開心~

估計由19年開始

男爵府

heilok 發表於 23-1-18 09:02
有社交平台後,所有事都變得複雜。事實上,亦有人很不識做。試想想,如果活動中,自己小朋友俾影到喊、扭計 ...

純粹表達個人感受,我唔介意喺家長group見到我自己小朋友喊等唔靚嘅相,咁先真實,亦係成長嘅一部分,校方嘅相就係擺哂pose,正如婚禮都會有另一個攝影師影snapshot 咁
咁未經人同意放其他人上網係唔啱

LOVE074    發表於 23-1-18 13:59

大宅

2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 23-1-17 23:38
如果post 上網嘅相係影到路人,我會blur 咗佢(就算唔識對方,而對方亦唔知已入鏡) , 我覺得呢啲係基本尊 ...

至弊好多人唔識咩叫尊重,重話香港無肖像權咁話喎

公爵府

nancy29 發表於 23-1-18 09:10
純粹表達個人感受,我唔介意喺家長group見到我自己小朋友喊等唔靚嘅相,咁先真實,亦係成長嘅一部分,校方 ...

正常kg 會影活動相,我仔十幾年前都有,唔係企定定嗰d。實體相唔會有人post 社交平台。
我fb 嘅朋友唔多,但見唔少朋友post 仔女校內活動相,都有其他同學,所以呢d 情況係非常普遍,未見過好似其他jm 咁識做,blur 其他人嘅樣。

公爵府

LOVE074 發表於 23-1-18 09:08
估計由19年開始

唔係。自從學校有網站,會post 學校活動相開始,就有唔少學校留意私隱情況,入學時要簽通告準許學校把活動相放在學校網站。其實有d 學校只會把活動相放內聯網,保障學生私隱。2019前已經係咁。好多好複雜嘅case,尤其家庭問題,係唔想俾人知小朋喺邊度讀書、生活。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁有D家長真係唔喜歡將小朋友既生活 (包括學校生活) 放上網比人睇既。你有你既自由放相上網﹐咁放自己小朋友當然無問題 (或有D比較熟既家長你又知佢唔介意就可以擺埋上網)﹐其他小朋友就遮樣﹐(我地小學講到明大家影左既相可以放上社交平台﹐但未得其他家長批准就請把其他小朋友遮樣) 咁又唔需要叫人地小朋友影相就行去唔好影既...呢D係小朋友既正常社交生活﹐(學校入學都有張通告話要同意學校放相上網佢自會放) 我覺得係基本尊重........同埋私隱唔係淨係講緊佢無著衫...

子爵府

大力大力 發表於 23-1-18 06:37
× 10000

我真係從未諗過、子女讀幼稚園/小学、怕比別人影到相、就得童年一班人玩、影相好開心~

大部份家長主要都係影自己嘅小朋友作留念,其他人都只是相片裡嘅路人甲乙丙

男爵府

princesssarah 發表於 23-1-18 09:34
大部份家長主要都係影自己嘅小朋友作留念,其他人都只是相片裡嘅路人甲乙丙

但路人甲乙丙會覺得人地憑相起佢底,又會喺佢背後說三道四,甚或加害於佢,結果普通嘅學校生活片段變成處處揾到唔同人身份背景嘅線索,所以已經係私隱

我尊重人重視自己小朋友嘅私隱,但希望呢d家長都尊重其他想見吓自己小朋友學校生活嘅家長,同學校講唔想自己小朋友入鏡,而唔係叫學校唔俾人影相,自己覺得生活照係私隱但唔好套落其他人身上

男爵府

如果放上社交平台,我盡量唔會放見到其他小朋友嘅相(或者要盡量blur咗個樣)。因為唔知其他人介唔介意,好多連讀邊間學校都唔想俾人知。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

早排我地家長group有黎緊讀K1既家長喺度話學校咁做唔好, 老師應該著重於教書或課堂上既野, 而唔係影小朋友, 咁樣變左少左個老師教導, 影響學習(類似咁既說話). 跟住有讀緊同一間幼稚園既家長話老師會喺開學前問家長意見, 唔想入鏡可以向學校提出, 但果位家長仍然係覺得老師唔應該成日影相, 學校亦都唔好成日更新FB.

我明白果位家長可能唔想小朋友喺學校既相公開, 但我作為家長, 每次見到FB有update都好開心, 因為可以見到小朋友喺學校既情況

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

其實開學都會有簽通告,家長群組咩人都有,有啲家長會借圖去做其他野,send左就管唔到禾,小心啲唔好咩。facebook騙子都會copy人地小朋友啲相,扮單親或其他補習社……真係咩人都有,如果你地自己1班鍾意野,可以放學慢慢影或約去公園再影囉,好閒者
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

2024年龍年勳章

heilok 發表於 23-1-18 09:29
唔係。自從學校有網站,會post 學校活動相開始,就有唔少學校留意私隱情況,入學時要簽通告準許學校把活動 ...

唔明啲人點解乜都扯上政治
2019個前好多年我仔女讀幼稚園、小學都已經要簽consent同意學校影相

珍珠宮

lovebobo 發表於 23-1-18 11:10
早排我地家長group有黎緊讀K1既家長喺度話學校咁做唔好, 老師應該著重於教書或課堂上既野, 而唔係影小朋友, ...

個家長唔係講到好白咩?
話老師要專心教書、唔好成日影相
少咗個老師睇住小朋友

果個家長唔係講緊私隱問題
你地會錯意了

侯爵府

2024年龍年勳章

lovebobo 發表於 23-1-18 11:10
早排我地家長group有黎緊讀K1既家長喺度話學校咁做唔好, 老師應該著重於教書或課堂上既野, 而唔係影小朋友, ...

學校upload相去FB係私人定公開?
我小朋友幼稚園只會upload去學校網頁
要家長登入後先睇到自己班既相

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 23-1-18 11:14
個家長唔係講到好白咩?
話老師要專心教書、唔好成日影相
少咗個老師睇住小朋友

冇人會錯意, 佢有講私隱, 一開始就講, 之後話老師要做返老師既工作, 唔好成日掛住影相, 同埋話學校update FB太密

伯爵府

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

可能有D小朋友係名人仔女?

翡翠宮

yauchuchu 發表於 23-1-18 11:16
學校upload相去FB係私人定公開?
我小朋友幼稚園只會upload去學校網頁
要家長登入後先睇到自己班既相

公開

珍珠宮

lovebobo 發表於 23-1-18 11:22
冇人會錯意, 佢有講私隱, 一開始就講, 之後話老師要做返老師既工作, 唔好成日掛住影相, 同埋話學校update ...

咁你地係公開FB定放網站要登入先睇到?

首頁

尾頁

跳至