自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

lovebobo 發表於 23-1-18 11:23
公開

FB for public咁又唔係咁好

男爵府

回覆樓主:

大家話私隱唔淨係代表有冇著衫,其實應該要有一套大家認同嘅範圍,而唔係所以唔鍾意就一句私隱
如果綜合以上,大家講嘅私隱應該包埋相片中1)小朋友讀邊間學校,2)邊d小朋友係同學關係,3)小朋友嘅外貌
除以上外,仲有咩資訊係可以從學校活動相片得知而唔想俾人知?

水晶宮

nancy29 發表於 23-1-17 18:33
我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

管理者,唔容許場地影相,係可以的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 23-1-18 11:27
FB for public咁又唔係咁好

我見其他幼稚園都係公開, 但就唔知佢地仲有冇其他相係要登入先睇到

男爵府

lovebobo 發表於 23-1-18 11:34
我見其他幼稚園都係公開, 但就唔知佢地仲有冇其他相係要登入先睇到

幼稚園,小學,中學,大公司網站都有相係公開,不過幼稚園就會派通告俾家長,可以唔放小朋友相上網

大宅

我仔讀緊幼稚園,咁學校間唔中有d活動,例如新年會有模擬年宵,學校會揾家長義工幫手,好多時家長義工都會 ...

我哋學校索性做義工就做義工,唔俾影相,避免問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nancy29 發表於 23-1-18 11:37
幼稚園,小學,中學,大公司網站都有相係公開,不過幼稚園就會派通告俾家長,可以唔放小朋友相上網
...

我地冇派通告, 但有口頭上問. 另外喺自己班group有家長會影相send出黎, 例如聖誕表演

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

其實又啱喎, 唔係人人都鍾意比陌生人影相

男爵府

Crystalivy 發表於 23-1-17 21:24
你fb都係只有自己朋友親戚睇到,點解咁介意比人知讀邊間學校

自己FB就話自己人睇到,我點知對方的FB有什麼人。Share 上what’s app private group 無問題,但校服相,我介紹share 上FB

珍珠宮

以前我都覺得冇乜所謂,但後來睇得多啲變態既新聞,覺得都係保護下細路好啲,我都唔再擺自己小朋友既相上網啦!
我女學校就會有張通告問家長肯唔肯比仔女既相出現係學校既社交媒體,同時亦同家長講如果幫手做家長義工,可以在班群分享相片,但不能在私人既社交媒體分享有其他學生既相片,而且家長去接放學時,保安都會阻止家長影相,有家長嘈話我剩係影自己小朋友,保安話我好難make sure你只影到自己小朋友,所以只能唔比你影相。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

我唔介意其他家長影到我小朋友, 但我介意D佢地放上社交平台, 你唔知社交平台有咩人, 有無人攞D 相去用去起底. 我係連自己都唔會放相上社交平台

侯爵府

2024年龍年勳章

yauchuchu 發表於 23-1-18 06:14
點會無呀?
你地學校無幫細路影相架?
講緊係唔俾家長私下影啫

我的細路好大個了,當年可以影全班活動,不同節日玩不同做型,生日會聯歡,一齊玩好開心,又不一是藝人,其他家長唔介意自己小孩上鏡

侯爵府

2024年龍年勳章

登陸火星 發表於 23-1-18 13:38
我的細路好大個了,當年可以影全班活動,不同節日玩不同做型,生日會聯歡,一齊玩好開心,又不一是藝人, ...

時代唔同啦
學校怕咗怪獸家長
郁啲就出律師信

大宅

其實好正常
你個樣無端端俾啲三姑六婆放上網唔通你覺得好冇問題?

私隱都唔識解個啲就慳返啖氣啦

保護自己小朋友,如果又著晒校服又有晒樣,點相好容易,Facebook朋友撘朋友就可以睇到啲人,有啲仲funny set public 都睇到。你話無危險?

大宅

QNDEC 發表於 23-1-17 19:33
係囉,你自己唔鍾意小朋友上鏡,麻煩你嘅小朋友就行埋一邊,唔好阻住

認同

珍珠宮

我自己唔介意學校活動影相,家長影我小朋友上群組都無問題
但我無玩任何社交平台,唔會擺小朋友相上網,連whatsapp頭像都唔會擺人相

依加科技愈來愈方便,電話一碌到就可以截圖儲存,再傳送俾任何人

有人鍾意開心分享小朋友相,但唔代表要人人都要接受呢套價值觀,謹記大家互相尊重

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女以前幼稚園講明係唔比私影,唔係個個家長鍾意,同埋每年學期頭都會出通告問家長學校活動相for public介唔介意

大宅

nancy29 發表於 23-1-18 10:40
但路人甲乙丙會覺得人地憑相起佢底,又會喺佢背後說三道四,甚或加害於佢,結果普通嘅學校生活片段變成處 ...

我相信一般家長唔想人地影到小朋友,應該係會叫學校唔洗影佢嘅小朋友,而唔係直接叫學校唔比影相,咁學校角度可能覺得點樣就一個唔就一個?咁不如一律唔比家長影相就算

珍珠宮

nancy29 發表於 23-1-18 10:40
但路人甲乙丙會覺得人地憑相起佢底,又會喺佢背後說三道四,甚或加害於佢,結果普通嘅學校生活片段變成處 ...

學校唔俾家長影相係正確做法。
試想想,如果有家長喺不情願之下,小朋友進行活動時被其他家長拍下,並上載網絡平台,倘若學校並無任何措施去保障學生肖像權,家長有權提告。學校為保障自己,一定會叫家長唔好影相。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我仔學校試過請咗個黑暴所謂藝術家來搞活動,講明會影相,真係唔想自己小朋友同佢地有任何聯繫。但老實說點會無啦啦查搞手背景,好多時學校出consent form都係取巧

首頁

尾頁

跳至