自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

翡翠宮

今日去深圳主要係要到銀行更新回鄉證。我2個戶口分別係建行及農行,都要親自去,無工行、中行方便。

上午經福田口岸過關,無留意口岸建行,直接沿路北行,先視察咗兩間農行都排晒隊做更新;改為先去福民建行,有三、四部機辦理,唔洗排,10分鐘搞掂,職員仲有時間推銷下基金投資。

之後去番金港豪庭農行,農行服務差好多囉,得一部機,排隊加辦理,差不多一個鐘先搞掂,過程比建行繁複,要喺部機填較多資料,仲要另填張實體表格
attach0/tmp/php2gtBdG

翡翠宮

回覆樓主:

去銀行前,先要幫老婆大人寄啲藥品返鄉下。事前無了解過有乜快遞,一出福田口岸就望到對面順豐,快脆去寄咗算。

但都不忘先上唯品會攞SVIP順豐優惠,一堆優惠券,每月可領

我習慣用順豐app,唔洗攞佢張二維碼紙。自己預先填地址,物品名稱就得,畀職員檢視及提交,顯示寄件碼俾佢掃,同香港自寄差不多。

之後打包、秤重、拍證件,建議我加咗¥1保費。要掃佢手提機上個二維碼付款,支援N種支付方式。嘗試用BocPay,原來唔得,可能因為唔係單純收款碼。改用雲閃付就無問題,確認前選用優惠券,再要收驗證碼登入,最後用咗¥6券,扣銀聯信用卡
attach0/tmp/phpBZACRB
attach1/tmp/phpGRrJvX
attach2/tmp/phpL0EV9i

翡翠宮

回覆樓主:

今次北上只坐過地鐵,本身有帶實體深圳通卡,手機有手機深圳通、深圳通app乘車碼、雲閃付乘車碼、微信乘車碼。仲有銀聯卡、手機銀聯都可以搭。

經過一輪研究,睇到深圳通app有農行優惠,6分錢買¥6权益码,用幾多扣幾多。我坐咗3程¥2,剛好用晒。農行更新證件麻煩,但解凍後買到優惠票,補番數

最後一程返福田口岸,出閘前記得先拍港鐵特惠站,即日回程平$6;我出九龍,喺上水或粉嶺出站、入站再平$5.1
attach0/tmp/phpGNci2x
attach1/tmp/phpZcIbGn

翡翠宮

回覆樓主:

一條友無乜心機搵食,求祈食下KFC,記得新奥尔良口味幾好。照舊用app點餐,優惠方面有新人券,京東plus有KFC優惠券,或者睇美團有特價餐抵過肯德基app。

App點咗奥堡餐¥44,又用到雲閃付畀錢
個包唔好食,無乜奥爾良醃料味,咁都慳;雞又乾又鞋;蛋撻、珍奶就ok。下次食旁邊間湖南粉好過,人哋滿座

經過今次觀察,食方面用雲閃付幾普遍,基本上餐廳apps點餐都用得;如果微信掃碼點餐,付款時有得揀用微信或雲閃付;美團買餐飲券用得;現場付款掃碼機又有雲閃標誌。咁大陸銀行就唔洗放太多錢,可大量經雲閃付用銀聯信用卡畀。
attach0/tmp/php39OkSg
attach1/tmp/phpaQyIMT

yeung_ma    發表於 23-2-24 21:09

翡翠宮

回覆樓主:

去深圳通常會買啲超市貨返香港,見福民附近開咗間七鮮,第一次見,係京東旗下,我經常買京東都唔知

裏面無乜影相,趕住走 。喺呢間超市買嘢,最好先裝「七鲜」app,以京東賬號快速登錄,得到一堆迎新優惠券。App內開通京東支付或微信免密支付,另開啟使用京東e卡,埋單打開「付款碼」支付,自動用券。

大米就唔買啦,運費券仲包到郵,只買咗箱牛奶及1分錢M巾。原來京東plus會員有每月2次領券1分錢換購商品,抵!而牛奶用49-10迎新券後¥39,以上我以京東e卡支付。

京東e卡好多方法低價買入,如星期三Compass Visa9折。
attach0/tmp/phpjLcUem
attach1/tmp/phptKyJjy
attach2/tmp/phpdQvLoK

yeung_ma    發表於 23-2-24 21:10

珍珠宮

回覆樓主:

睇有帖話農行要去兩次?一月後才更新完成

男爵府

lyh80115 發表於 23-2-15 21:07
寄順豐

我都想上但回鄉咭過咗期

伯爵府

今日去深圳主要係要到銀行更新回鄉證。我2個戶口分別係建行及農行,都要親自去,無工行、中行方便。

上午 ...

請問你呢個地圖係咩App?

水晶宮

2024勳章

寄順豐

請問口岸附近有快遞點嗎?記得以前好多家,而家除左順豐還有其他家嗎?

翡翠宮

milkylok 發表於 23-2-15 21:18
請問你呢個地圖係咩App?

張圖下面有寫「腾讯地图」

stagea    發表於 23-2-16 14:44

翡翠宮

czl115 發表於 23-2-15 21:19
請問口岸附近有快遞點嗎?記得以前好多家,而家除左順豐還有其他家嗎?
...

一眼望過去,對到正就係順豐,無留意到其他呢……。所以都係寄咗呢間順豐,詳情遲啲喺2樓更新;當然係有優惠情報,優惠後未必貴過其他快遞

czl115    發表於 23-2-15 22:22

珍珠宮

上午 ...

謝謝分享!
建行用幾部機器處理,10分鐘搞掂,聽落又幾有效率喔。

你個post後面幾層樓,點解淨係得幾隻字,唔見圖片喔。漏左上傳?

翡翠宮

sochui 發表於 23-2-15 21:14
睇有帖話農行要去兩次?一月後才更新完成

唔洗,辦完即時解凍,一出門試登錄農行app已經ok ;凍結時連app都唔俾登錄,比建行離譜

翡翠宮

平平常常 發表於 23-2-15 22:23
謝謝分享!
建行用幾部機器處理,10分鐘搞掂,聽落又幾有效率喔。

攰!霸住幾層先,明天再報料

侯爵府

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 23-2-15 21:11
超市

有冇抬米

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-2-15 22:28
攰!霸住幾層先,明天再報料

哦,原來如此。
等你明天繼續分享。

銀行解凍個part資料好有參考價值。無其他人講到咁困難。

翡翠宮

kerotan 發表於 23-2-15 22:29
有冇抬米

賣個關子先

複式洋房

上午 ...

你就好啦,全部港人去羅湖國貿間農行,更新回鄉證解凍戶口要等審查一個月再去

複式洋房

回覆樓主:

國貿農行就係咁俾晒資料佢,就每人派張紙叫你一個月再去
attach0/tmp/phpd7qDSn

複式洋房

回覆樓主:

首頁
12345...17

尾頁

跳至