3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大小世界 發表於 23-4-13 17:23
我暫時係呀,我小朋友k1未排到s位時有諗過好唔好上密集,但實在負擔唔起,就算有資助都搞唔掂

一星期一堂 ...

有同其他家長傾過,我記得密集班好似差唔多要成萬蚊一個月,仲要係一星期三四日要要去,如果係在職家庭,好難要求長老或者照顧者咁頻密去接送,呢個咁偉大嘅任務真係得父母先至肯咁辛苦,再者,呢個價錢根本唔係普通家庭可以負擔到

男爵府

nicolechangmama 發表於 23-4-17 17:06
SEN 小朋友真係好慘. 學校唔係好幫到手

其實sen小朋友身邊真係唔少,幼稚園還好有到校服務,上到小學政府真係冇乜支緩,我依家都係盡量留意一下社區中心,但係我小朋友又唔係好嚴重嘅程度,好多時都係一d比較嚴重,或者係超低收入家庭會有優先

複式洋房

moksamuel 發表於 23-4-18 13:55
有同其他家長傾過,我記得密集班好似差唔多要成萬蚊一個月,仲要係一星期三四日要要去,如果係在職家庭, ...

係好貴,諗下一堂普通訓練要接近一千,一個月上十幾近二十堂,普通家庭點可以負擔到!所以自己係屋企都要同小朋友練習,同埋就算有人幫手接送都係父母自己親身去好啦,睇到佢上堂上成點,同埋上完堂治療師都會講小朋友進展係點,係屋企可以做邊種句式練習,假手於人時就只睇到本小冊子既建議,會錯過好多資訊

公爵府

喊包媽媽 發表於 23-2-26 22:08
請問如果小學有訓練一個月大約幾多次,同埋係同一個導師嗎,謝謝你

約三個星期次,每年同同一位言語治療師,重有要視乎小朋友情況做,有D一個人自己上,有D係二或三人組上

大宅

回覆 wai0824 的帖子

我小朋友今年k2,對學術也是完全無興趣,記不到入腦,入主流學校,我也很怕。。想問你小朋友讀主流後,成績如何,和人相處可以嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

yaka001 發表於 23-5-22 00:07
回覆 wai0824 的帖子

我小朋友今年k2,對學術也是完全無興趣,記不到入腦,入主流學校,我也很怕。。想問你 ...

揀比較活動式教學小學,成績你唔可以有要求,因溫左都唔會記得錯曬返嚟,而家我小朋友係放學就補習,我要求做齊功課,溫吓默書咁,因佢成日都做到喊溫到喊,社交我小朋友比較文靜,鐘意自己畫吓畫,都會識到小朋友一齊玩,但佢唔會主動,因佢對聲音比較敏感,好怕嘈,加上佢唔太識主動去同小朋友1齊玩呀,暫時小一都ok,嚟緊小二就有待觀察

複式洋房

喊包媽媽 發表於 23-2-26 22:11
私人的可以家長一齊上嗎?因為仔仔而家到校服務係在學校上課時另外叫佢出嚟訓練,有工作紙返來講教咗d咩, ...

私人家長要陪同上,治療師有講,佢地幫小朋友一個星期上一堂,時間有限,都係希望家長旁聽完,翻到屋企幫小朋友訓練,甘樣小朋友係進步得最快。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊