自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

seaheart88 發表於 23-3-6 22:47
呢個我去旅行,成日都有用。。。只要有Wi-Fi就免費可以打電話去香港嘅電話。。。我淨係攞嚟打電話俾我阿媽 ...

我都係打電話比老人家多,除咗我阿媽,佢喺香港都係用 whatsapp 打電話比我

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 23-3-6 22:51
1 同 2 用錢可以解決,開通語音漫遊 + 數據漫遊。
我用一張內地中聯通,全部嘢都用呢個電話號碼註冊,用嚟 ...

我自己用緊中國移動張大陸卡。。。呢個大陸電話號碼,主要攞嚟申請大陸嘅銀行各樣野。。。

不過我呢張卡係零月費。。。但係收海外短訊或者打電話或者接聽電話就要收費。。。我2014年實名入咗$200落去。。。用到現在都有差唔多100零幾蚊。。。

上網我就因為1010個月費plan 本身每個月包2G大灣區數據。。。所以我冇特別再買日費plan。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 23-3-6 22:54
Wifi only,咁嘅樣

哦哦
放下自在

水晶宮

seaheart88 發表於 23-3-6 23:03
我自己用緊中國移動張大陸卡。。。呢個大陸電話號碼,主要攞嚟申請大陸嘅銀行各樣野。。。

不過我呢張卡 ...

中移動有其他 plan 比中國香港兩邊頻繁走嘅客人(通常包埋澳門),喺香港申請嘅月費 plan。

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 23-3-6 23:17
中移動有其他 plan 比中國香港兩邊頻繁走嘅客人(通常包埋澳門),喺香港申請嘅月費 plan。
...

可惜,我又用緊1010個月費。。。。應該短期都唔會轉㗎啦。。。

我自己大陸電話號碼中移動就淨係攞嚟接收信息磅銀行戶口同埋微信大陸支付寶咁囉。。仲有攞嚟做大众点评同美团
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

其實咩方法最抵用

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

seaheart88 發表於 23-3-6 23:03

不過我呢張卡 ...

海外收sms應該唔駛錢喎,你下次返去可以裝埋無憂行,托管號碼後,喺香港唔駛放咭都可以收sms
放下自在

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 23-3-6 23:23
海外收sms應該唔駛錢喎,你下次返去可以裝埋無憂行,托管號碼後,喺香港唔駛放咭都可以收sms :w ...

唔緊要啦。。。。其實只係幾毫子一個SMS。。。一個月都唔會好多SMS要收。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 23-3-6 23:19
可惜,我又用緊1010個月費。。。。應該短期都唔會轉㗎啦。。。

我自己大陸電話號碼中移動就淨係攞嚟接收 ...

我都唔會轉,內地中聯通已經轉咗¥8 plan,¥8 一個月養電話號碼,OK 喇~

侯爵府

seaheart88 發表於 23-3-6 21:29
我同你一樣用1010。。不過我冇要到佢86易個電話。。。我個電話pan每個月有兩G大陸數據。。。我覺得如果一 ...

請問你養住用於微信, 大陸支付寶的大陸電話號碼有無上網功能架呢?

睇返你的資料, 你在大陸就係用香港1010 for 大灣區每月2G 的plan 要來上網, 係咪咁樣呀?

瑪瑙宮

大廚勳章

maynjune 發表於 23-3-7 07:40
請問你養住用於微信, 大陸支付寶的大陸電話號碼有無上網功能架呢?

睇返你的資料, 你在大陸就係用香港1 ...

有上網功能,但係我極少使用。。。所以我2014年放了$200入去。。。直到今年都還有100零幾蚊。。。只係試過一次我香港電話不知為什麼突然上不到網。。。我才用大陸電話上網,所以扣了部份錢。。。

我覺得大陸電話上網很不方便。。。WhatsApp就算收到只睇到文字send語音或者圖片好麻煩。。。突然間想開Facebook IG呢啲又用唔到。。。

所以我重點都係用返香港個上網。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

seaheart88 發表於 23-3-6 22:12
1010有㗎。。98/7天。。。就算中港台日本泰國都用得。。。每廿四小時計一日。。。當然你攞嚟勁煲YouTube就 ...

因為香港朋友唔知道我身在邊度, 慣性會打返香港電話號碼,而唔會用WhatsApp 打電話嘅, 所以都要預要用香港電話號碼接來電架
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

瑪瑙宮

大廚勳章

maynjune 發表於 23-3-7 07:40

睇返你的資料, 你在大陸就係用香港1 ...

係。。大陸用1010個上網。。。我覺得好方便喎。。。速度又算OK
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

maynjune 發表於 23-3-7 07:46
因為香港朋友唔知道我身在邊度, 慣性會打返香港電話號碼,而唔會用WhatsApp 打電話嘅, 所以都要預要用香 ...

咁嗰啲人應該聽到do一聲。。。好心就醒爬收線啦。。。佢搵多你幾次你唔聽佢就自然WhatsApp留言俾你。。。

除非呢個人好重要。。。。否則我唔會聽佢電話囉。。。

講真嘅香港我都唔同人煲電話粥啦。。。同埋大家朋友都好醒。。唔知道大家係咪工作緊或者有嘢做緊唔方便接聽電話,所以多數WhatsApp。。。又或者叫我方便覆返電話佢

瑪瑙宮

大廚勳章

因為香港朋友唔知道我身在邊度, 慣性會打返香港電話號碼,而唔會用WhatsApp 打電話嘅, 所以都要預要用香 ...

有時我見有朋友打電話俾我。我係唔聽佢電話,等佢自己收線。。。之後我會開返WhatsApp話佢知自己喺大陸有乜嘢就留言或者WhatsApp電話。。。通常都係講啲無聊嘅廢話,所以佢最後WhatsApp留言俾我唔會再打俾我

珍珠宮

回覆樓主:

最好香港上台用一卡2號
另有免費數據
我用中移
有2g 間中返去夠哂用

琥珀宮

咁你要用一卡兩號收香港電話
另外用香港買數據卡返大陸先用到 whtapp, fb
咁唔使返大陸攪電話卡啦

大宅

回覆樓主:

用whatsapp個電話通訊就唔使打長途, 不過可能收得唔好

珍珠宮

maynjune 發表於 23-3-6 19:47
到時人在大陸, 需要確保以下全部都可以操作得到:
1)收到香港WhatsApp
2)用返香港個電話號碼, 可以好 ...
如果要收到WhatsApp, 咁應該要用香港既PLAN(或儲值卡)既漫遊先得
我有張內地聯通既卡, 每個月月費幾蚊, 用數據先要比錢, 1蚊1GB, 以前返內地時我就SHARE埋比老公同阿女上網, WhatsApp間唔時收到, 圖片就收唔到了, 要開埋VPN既APP, 而家咁多年冇上去唔知仲用唔用到, 所以我而家都搵緊又平又正既香港PLAN
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

mandy952 發表於 23-3-7 08:03
咁你要用一卡兩號收香港電話
另外用香港買數據卡返大陸先用到 whtapp, fb
咁唔使返大陸攪電話卡啦

請問我只想收到香港whatsapp, 上到大6可以用大眾點評,開到大6啱用既apps, 應該買咩電話卡,謝

首頁

尾頁

跳至