自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

因內地有物業,所以想立份平安紙,睇小紅書話而家內地唔需要公証都得,修了法例,原來手寫都可以,網上亦有模版格式參考,如果無立遺囑,當我唔係到時,d財產分配上好似好複雜和麻煩,是嗎?

琥珀宮

小ice 發表於 23-4-11 01:19
因內地有物業,所以想立份平安紙,睇小紅書話而家內地唔需要公証都得,修了法例,原來手寫都可以,網上亦有 ...

剛關注呢個問題,上網睇咗片,香港律師熟內地法律現身說法。冇立遺囑,就跟據以下關係去分配:

第一類:配偶、子女、父母
第二類:兄弟姐妹、祖父母、外祖父母

跟住仲有一棚親屬等。

內地接受香港嘅平安紙,但以中文版最好,英文版到時要搵翻譯中文又洗一筆。如果香港零資產,只有在國內資產,咁係國內立平安紙當然冇問題啦!否則香港都有資產,不如一併係香港一次過立平安紙。

至於平安紙唔需要公証,感覺有點危險喎,就算依家得,將來真係得?唔需要律師做公證?國內朝規範化進發,小心啲好喎,為後人著想,都係唔好博嘞。香港做張平安紙都係3至4000啫。

複式洋房

SandyKL 發表於 23-4-11 02:47
剛關注呢個問題,上網睇咗片,香港律師熟內地法律現身說法。冇立遺囑,就跟據以下關係去分配:

第一類: ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 23-4-11 02:47

第一類: ...

thanks
下次問下香港律師先

侯爵府

牛年勳章

喺香港立,又怕內地唔承認。

水晶宮

Amy7802 發表於 23-4-11 13:18
喺香港立,又怕內地唔承認。

同感

侯爵府

牛年勳章

前兩年因疫情無法返深圳收樓,揾香港律師出授權書同樣要經國內公證行先有用。

琥珀宮

Amy7802 發表於 23-4-11 14:06
前兩年因疫情無法返深圳收樓,揾香港律師出授權書同樣要經國內公證行先有用。 ...

香港有大陸承認做公證嘅律師,大約應該有90幾個。

但話分兩頭,我都係一樣疫情,2021年中收樓,到2022年頭搵咗個內地agent$5000幫我負責收樓,佢幫我搵埋內地律師做公證委託佢代我收樓,另俾好似幾百,當時唔需要搵香港律師做授權書,慳返一筆。

珍珠宮

回覆樓主:

穩陣d大陸搞好d

侯爵府

牛年勳章

SandyKL 發表於 23-4-11 14:13
香港有大陸承認做公證嘅律師,大約應該有90幾個。

但話分兩頭,我都係一樣疫情,2021年中收樓,到2022年 ...

我哋都係內地律師幫揾嘅香港律師,同樣收$5000蚊。

琥珀宮

Amy7802 發表於 23-4-11 14:21
我哋都係內地律師幫揾嘅香港律師,同樣收$5000蚊。

咁你應該係某一個時段,規定要搵香港律師做認證,但好快又話取消,唔需要搵香港律師做認證,大陸啲嘢,都真係轉得好快。

伯爵府

牛年勳章

之前HK 問過,係人走左份野先要做公證
。寫時係不用公證,但最好叫HK 律師拍內地律師都睇下份文件,因為要合內地嘅法律。

侯爵府

回覆樓主:

啲人當香港政府流㗎!
六旬內地婦扮已故妹妹換身份證‎ 欲處理其房產‎ 涉三罪判囚一年
https://www.hk01.com/article/887010?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

公爵府

醒目開學勳章

因內地有物業,所以想立份平安紙,睇小紅書話而家內地唔需要公証都得,修了法例,原來手寫都可以,網上亦有 ...

有問題可以致電,工聯會內地諮詢服務中心

http://ftu.org.hk/zh-hant/contact_us/contact/16

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

唔好慳那少少錢,搵公証做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊