自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個人唔知點解成日都鍾意諗返轉頭令自己唔開心。細個唔覺,係大個結婚生完仔先覺。成日令到自己唔開心/叫負能量?但我唔會同人講,只係有時同呀媽講,所以身邊朋友同事成日覺得我好開心。

例如
-個女小學有幾個選擇,當時我決定大抽獎入津校,其實係我心儀的,讀得唔差,但我成日就諗如果當初我選了私校/換樓去其他更出名的學校校網就好啦。
-而家打份工唔叫差,但我見我既同學入政府個個都做到好好,好似好易就8,9,10萬人工咁(佢地講),又諗如果當初入政府就好啦。
-我本身只係普通大學畢業,兄弟又好親戚又好,我都係最差的一個,佢地全部都係律師,機師,會計師。

子爵府

我又諗如果我個時聽呀媽話出國讀書,一切可能都唔同啦。

我有時都控制唔到自己唔諗,總好似成日覺得所有嘢都會後悔咁。

我阿媽就成日話人比人比死人,唔好諗咁多。你地有冇人都係好似我咁。
子女越大,我怕後悔嘅嘢愈來愈多,因為一到有選擇嘅嘢,我之後就好大機會係後悔。

已刪除用户

珍珠宮

諗返轉頭唔緊要,但比較選擇邊樣會好啲,而令自己唔開心就唔好了。當時處境會影響到自己嘅選擇,環境造就咗一切。要珍惜自己所擁有既野,就算而家已經成為律師、會計師的話,心態上你只會同高過你嘅人比較,一樣覺得自己唔好,係咪

男爵府

https://youtu.be/emHAoQGoQic

子爵府

fong2005 發表於 23-4-15 08:24
人無如果
活在當下珍惜眼前人
宜家你擁有嘅野得來不易

道理我係明架,我都同自己講,有層樓,身體健康,小朋友又算乖,公司同事又冇人事問題,平平淡淡咁都幾好吖。
但每每聽見人地話讀個間學校幾好幾好(之前我放棄冇去讀),我就諗點解我當初要放棄。聽到親戚明明份工十幾萬,但每天只返去3個鐘就可以收工,我自己人工差咁多但日日係公司忙到死,我就後悔當初點解唔咁咁咁。。。。

當然,當時既我係自己冇信心所以冇選到,申請府我當時同自己講你估咁易呀又要考試,入私校如果之後收入有問題咁點,去外國又要適應我英文又唔好,其實全部係我自己做決定的。所以有時我都覺得自己個性格好煩。

珍珠宮

回覆樓主:

我都好鐘意諗返轉頭,不過我係諗人地對我唔好的事,會鑽牛角尖 &頭痛

你講果d有幾個選擇的決定,我又未試過後悔以往的決定,我相信一切都是天意,天會安排最好的路給我

有怨過自己點解10年前唔買樓,但我會將件事諗成係好事

侯爵府

牛年勳章

我好少會咁諗,除非係喺一啲處事方式同工作上嘅反思,為咗下次做好啲,一啲個人選擇上我唔會回想如果點點點,我個人比較現實,活在當下,橫掂無得返轉頭,另一個選擇亦未必代表好,諗吓而家諗吓將來更實際

珍珠宮

回覆樓主:

阿Q啲,你只諗所有野係整定,食幾多著幾多真係整定嫁,好多野証實左有得必有失,咁样就會釋懷
你出身於咩家庭,讀邊間學校,做邊份工,嫁咩人,都係睇緣份,你同佢有緣份先會走埋一斉

子爵府

糯米米糍 發表於 23-4-15 08:50
我好少會咁諗,除非係喺一啲處事方式同工作上嘅反思,為咗下次做好啲,一啲個人選擇上我唔會回想如果點點點 ...

係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁,可能個女大隻d,肥d,因為我小朋好細粒。

子爵府

waic 發表於 23-4-15 08:51
阿Q啲,你只諗所有野係整定,食幾多著幾多真係整定嫁,好多野証實左有得必有失,咁样就會釋懷 :happ ...

我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開心。

已刪除用户

大宅

2024年龍年勳章

咁以後識得點揀啦,就係揀你唔揀/想/聽的去做

珍珠宮

「唔好執著過去嘅遺憾,亦唔好預知未來嘅憂愁」—- 音樂情人鄭子誠

登陸火星    發表於 23-4-15 16:41
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

牛年勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:52
係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁 ...

哎呀,做咩要咁諗呢,我小朋友去到邊都俾人話瘦,我無嘢呀,我同佢哋講,健康就得啦,到佢發育到佢中年,大把quota唔好咩,我真心咁諗架,做人開心啲唔好咩,你睇人好人睇你好

伯爵府

回覆樓主:

我曾經十幾年前,雄心壯志去轉了另一份工,點知唔啱自己,非常後悔,但又唔可以失業,當年已搬左出來住,需要有收入,差不多日日喊住返工,返工又好似受死咁......雖然明知留在舊工都冇發展,死路一條,好似隔多一年已結業
自此,我就知道自己理性弱過感性,所以自此,在自己身上嘅事,未去到一個情況,都唔會輕易決定,尤其要決擇果啲冇得後悔,例如間公司執左, 自然揾工就冇比較啦!所以都造成現在份工做了12年

水晶宮

我有時都會諗返轉頭, 如果當時我讀左咩科, 做左咩工, 宜家會點, 但我相信一切有天意安排, 所以又無唔開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我好少會唸轉頭,因為無意思

每個人都係唔同,就算跟人行同一條路都可能有唔同結果…都無可能會一樣

人大了,真係明白平淡生活,身邊人平安,身體健康,已經係好有福氣。

大宅

lingw. 發表於 23-4-15 08:47
我都好鐘意諗返轉頭,不過我係諗人地對我唔好的事,會鑽牛角尖 &頭痛

你講果d有幾個選擇的決定,我又未試 ...

同你第一段講的一樣
點先可以唔諗?

伯爵府

zitamamama 發表於 23-4-15 08:54
我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開 ...

你應該唔明白「知足常樂」嘅道理!

首頁

尾頁

跳至