自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

出呢個post,並非要討論婆媳關係,for我黎講,作為晚輩,有些生活上的摩擦,忍讓下其實問題不大。
令我最火滾,係99成日陰D灌輸一些唔正向的思想俾我小朋友。最近最離譜,竟然同我小朋友講,嫲嫲我只需要用$200,就可以去澳門贏幾大千,返黎醒水俾你。咁樣變相去令小朋友感受賭錢的甜頭。我覺得佢真係日日挑戰緊我底線。一個稍為有智商的嫲嫲,都唔會咁樣教個孫。
我同小朋友講解好多賭錢的害處,同佢一齊睇好多相關新聞,帶返正確資訊俾小朋友。
如此的事情仲多不勝數,家人都考慮緊,是否需要帶99睇精神科。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一齊住?

象牙宮

一齊住?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同事個99,就係100個之中第二個
三個仔女,除咗同事老公,都係爛賭。99自己賭到樓都輸咗幾層
成日在賭船偷偷打包嘢食返嚟,講到幾多嘢食幾好享受。但打包嘅只係蒸饅頭、炒飯
然後99同我同事個仔講(當時小學生),等你18歲麻麻帶你去賭船見識吓

伯爵府

回覆樓主:

在卜這位嫲嫲嘅世界裡面
佢真心為自己嘅睹術而感自豪而向孫子炫耀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-21 11:38
成日在賭船 ...

好癲
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

少接觸為妙

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

Lsswinnie 發表於 23-5-21 11:22
出呢個post,並非要討論婆媳關係,for我黎講,作為晚輩,有些生活上的摩擦,忍讓下其實問題不大。
令我最火 ...

你可以同你小朋友講,如果你嫲嫲賭輸左錢,冇錢返黎。冇人冇救佢。
因為佢要為自己做過既事而要付責。
你地以後就見唔到嫲嫲
如果嫲嫲贏左錢醒水比小朋友,仲好!在你99面前教小朋友,呢d錢係lucky黎,全部捐出去比有需要的人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢啲係反面教材,小朋友雖然年紀小,但唔係傻,宜家啲小朋友好醒,你再指出pros and cons,小朋友會明的。

珊瑚宮

令我最火 ...

会同C6倾.叫佢出手

伯爵府

畀面勳章

同事同個小學生嘅仔,逢週末就帶個仔返外家打麻雀,教佢打,贏咗錢可以拎去買嘢食。

放假除咗打牌都好少外出,行街去公園嗰啲

伯爵府

你C6唔出聲?

水晶宮

好奇咁你老公係個點嘅人呢?

侯爵府

最憎人爛賭

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

令我最火 ...

99好明顯唔啱,灌輸呢個思想俾小朋友,請問你老公點睇?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有冇誇張咗d? 灌輸咗不當思想比小朋友就要睇精神科?

樓主,你似乎過度精神緊張。

水晶宮

令我最火 ...

多得你99唔少

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-21 11:38
成日在賭船 ...

侯爵府

令我最火 ...

以前有在馬會做電話投注, 有客人只買win $25萬, 我好好奇客人是否中奬, 正好他打查戶口餘額...係$0, 佢就失望收咗綫. 對我來說, 這已經是教育. 我懂得賭但不會去賭. 就算無嫲嫲, 未出現在她身邊的人多的是, 教養對父母從來不容易, 難得有個反面教材可以同小朋友討論下.

瑪瑙宮

令我最火 ...

思家大戰?

首頁

尾頁

跳至