3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Del 聽完各位意見,努力改善中

子爵府

首先大聲鬧解決唔到問題,雖然我明白有時真係忍唔到,佢地痴你,因為幼兒係特別需要父母,尤其媽媽,可以多擁抱佢地,等佢地多D安全感,個心定D,自然可以自己玩,另外,安排多D親子遊戲俾佢地一齊玩,其實玩玩下,大仔可以幫你分擔一下照顧妹妹,至於休息,無辦法,一係鎖門,唔好俾佢地上床,一係唔好出現佢地視線範圍

別墅

想問下細女返學未呀 ? 返學係咪好易同你分離架?

洋房

我捨不得你 發表於 23-5-31 11:23
我大仔6歲細女3歲半,我返part time, 平時返工就婆婆湊。大仔都好dd, 細女去到邊都要跟住我,乜都痴住我, ...

明白你感受,有時真係想一個人休息下靜下都難,搞到脾氣暴躁大聲鬧小朋友,我建議搵婆婆幫手係睇住,自己出去行下散下心

如果病咗嘅就真係唯有關埋房門好好瞓覺,叫婆婆或老公係客廳睇住,無論佢哋點喊點叫都唔好開門,同佢哋講道理,潛移默化,但可能都需要時間去改變

至於去公園,我會叫我老公自己帶小朋友去,小朋友對爸爸同媽媽態度可以好唔同,呢d真係要硬住頭皮試,等老公又學習下同d小朋友相處,如果老公能配合就最好

水晶宮

我細女都好鍾意痴我
當我想休息下或者做下嘢時,我會話佢聽媽媽要做嘢,然後入書房關門,佢喺出面喊都唔理。試多幾次佢就知,媽媽入房即係唔得閒。我從來唔會因為咁而大鬧佢。佢只係個幼兒,想痴住媽媽係好正常,唔係一件錯或過份的事。

男爵府

ssbb100 發表於 23-5-31 16:37
想問下細女返學未呀 ? 返學係咪好易同你分離架?

宜家返緊k1 半日,下年k2已申請全日班,唔想成日見到佢,佢真係好煩
佢第返學頭也不回

男爵府

CCHINGC 發表於 23-5-31 15:41
首先大聲鬧解決唔到問題,雖然我明白有時真係忍唔到,佢地痴你,因為幼兒係特別需要父母,尤其媽媽,可以多 ...

我有時間已經陪佢地玩,爸爸返而唔理佢地。或者仲有d 例子係我同其他人(熟人或普通人)傾計,佢一定會插咀同我講無謂野,唔比我同其他人講野咁。
有時唔係唔想帶佢地出街食飯,係細女次次唔知特登定論盡,一定會倒瀉野,好困擾我。

男爵府

leefungbb 發表於 23-5-31 17:06
明白你感受,有時真係想一個人休息下靜下都難,搞到脾氣暴躁大聲鬧小朋友,我建議搵婆婆幫手係睇住,自己 ...

婆婆湊佢佢都要扭搵我,婆婆都好困擾,叫我唔好做野湊佢地
我老公又係好懶好少帶佢地去玩,就算我同老公一齊去,佢都唔比我坐底,要我跟住佢。我牛高馬大點sir 滑梯有無去度呢d 位我又忍唔住大聲鬧佢,叫佢唔好再叫我。

男爵府

個女已經困擾到我想帶佢睇兒童精神科

男爵府

其實你越鬧佢
佢就越叫你越想黐住你
因為以為你唔鍾意佢唔愛佢
不如試吓溫柔啲回應佢
比足夠嘅安全感同信心佢
咁佢就可以獨立啦

子爵府

你小朋友既行為好正常,4歲半會開始更獨立,帶佢地去睇精神科唔會幫到你

可能你唔係好中意小朋友所以耐性唔夠,不過你鬧得愈勁就佢地愈無安全感,推遲獨立時間,而且會學咗你既發洩方式,大個啲就會咁樣對人發惡

男爵府

Adiezz 發表於
你小朋友既行為好正常,4歲半會開始更獨立,帶佢地去睇精神科唔會幫到你

可能你唔係好中意小朋友所以耐性 ...

我係唔鐘意小朋友同極無耐性的。
佢宜家都有時學咗我講野

別墅

我捨不得你 發表於 23-6-1 02:39
我係唔鐘意小朋友同極無耐性的。
佢宜家都有時學咗我講野

好心就唔好生
又唔鍾意小朋友,又冇耐性,生出嚟又怨,要小朋友受你氣?小朋友無辜㗎

複式洋房

小朋友好慘

子爵府

大家俾意見佢都無聽,純粹係想分享俾大家聽佢係要對個仔女咁差,教壞佢哋又點

同意快啲送入全日班、搵多啲興趣班俾佢哋上,放手俾人教,對大家都好

子爵府

我捨不得你 發表於 23-5-31 11:23
Del 聽完各位意見,努力改善中

加油

首頁

尾頁

跳至