家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-6-13 19:55
保單條款冇講啲乜

我用最悲觀情況,經紀話佢哋唔保證嗰part都有九成實現

一切以保單為準,話明非保證,唔好信agent所講。

而家嘅儲蓄保我都唔太清楚,我持有嘅儲蓄保已經係十幾二十年前買,以前保證息率高過而家好多。

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-13 20:02
一切以保單為準,話明非保證,唔好信agent所講。

而家嘅儲蓄保我都唔太清楚,我持有嘅儲蓄保已經係十幾二 ...

我就係想買啲長期而保證率高嘅,但好似唔多見到…

男爵府

PandaVV 發表於 23-6-13 20:01
你呢份單, 最好叫agent 比一份可以睇到1至10年的详细数字. 因為你現在的資料, 只睇到1至5年,10年等等的數 ...

呢個就係每一年既表

第20年先保證到…

佢唔係一次過比 US$80000, 佢係每一年比 US$10000, 分8年供
attach1/tmp/phpQwy9dc

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-6-13 21:13
我就係想買啲長期而保證率高嘅,但好似唔多見到…

而家唔覺高息率嘅長期儲蓄保險

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-13 22:47
而家唔覺高息率嘅長期儲蓄保險

我見 10 Life top 3 長期儲蓄保險, 全部嘅保證回報都係得100%左右…

依家真係冇乜長期儲蓄保險有高息率
attach1/tmp/php7LctSp
attach2/tmp/phpyiQax6
attach3/tmp/php5hRZbN

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-12 20:08
我幾份儲蓄保,都未試過價值少咗,你買什麼儲蓄保,純儲蓄定基金?我係前者,保證息率每年3厘。而家十幾年 ...

英式儲蓄保,唔係基金,係價值少左,cs都解釋埋點解

入面有兩種紅利,有一種派左就fixed,另一種每年調整個rate,所以少左,好似大約係咁

大宅

agnesc2017 發表於 23-6-13 15:29
正如MPF / 其他投資工具一樣,如果個大市係跌市,基本上所有投資工具都會有下行趨勢,只不過係負責做投資選 ...

你第一段,講咁多嘢,意思都係會蝕啦 再者我都有投連,投連買過債券,升又升得慢過人跌又跌到同人地一樣咁多,邊忽黎基金經理抗風險?你講果啲嘢係人地教你講咋卦,大路到冇吸引力,作為一個agent,你講啲嘢太低階,好心有料啲先係度搵食

你第二段,你好似唔明我講乜,鬼唔知定期唔會長期4厘,但你好似想用呢點黎突出儲蓄保先好,而我話儲蓄保都係non-guar,而且英式仲有機少左,而且仲要等若干年先break even,所以冇得用定期係咪年年4厘黎比,明唔明

珍珠宮

anouck 發表於 23-6-14 03:37
英式儲蓄保,唔係基金,係價值少左,cs都解釋埋點解

入面有兩種紅利,有一種派左就fixed,另一種每年調整 ...

請問有固定供款年期嗎?保證息率又係幾多?每年調整個rate ,但會負數,咁就真係冇保障

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-6-14 02:19
我見 10 Life top 3 長期儲蓄保險, 全部嘅保證回報都係得100%左右…

依家真係冇乜長期儲蓄保險有高息率 : ...

如果咁,我唔會買

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-14 06:03
如果咁,我唔會買

唔知有冇保險界人士可以解答?

保險有悲觀情況同樂觀情況,意思係唔係回報會響呢個範圍內?即係衰極都唔會差過悲觀情況?

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-14 06:03
如果咁,我唔會買

其實我已經買咗,少少地擺響度

子爵府

agnesc2017 發表於 23-6-13 15:29
正如MPF / 其他投資工具一樣,如果個大市係跌市,基本上所有投資工具都會有下行趨勢,只不過係負責做投資選 ...

就算造定期,未到期提取都要罰錢,都唔保本丫。

子爵府

BO_NG 發表於 23-6-13 18:26
我少少哋買咗三份儲蓄保

每一年供 US$10,000 (x3), 供八年就唔使供

佢有無買基金,唔關你事。有無得畀你揀基金先關你事。

有得畀你揀基金嘅係投資相連保險。回報睇你揀基金揀得啱唔啱,嘈嗰啲就梗係揀得唔啱嗰啲人啦,揀得啱嗰啲人唔會嘈。

無得畀你揀基金嘅係儲蓄保險。點投資唔使你操心,有保證回報畀你,長期嘅就仲有非保證回報。覺得啱先買,覺得唔啱就唔好買,如果一時衝動買咗,仲有段冷靜期畀你縮沙,過咗冷靜期就無得縮沙,只可以怨天尤人,或者 cut 單懲罰自己。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

choyki 發表於 23-6-14 12:32
佢有無買基金,唔關你事。有無得畀你揀基金先關你事。

有得畀你揀基金嘅係投資相連保險。回報睇你揀基金 ...

我呢份就係冇得揀基金,但保證回報只係約100%,主要係睇非保證回報…

我睇返坊間好多 “長期儲蓄保險”,全部都係咁…

Cut 我又唔會 cut 嘅
因為真係擺咗好少錢

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-14 06:00
請問有固定供款年期嗎?保證息率又係幾多?每年調整個rate ,但會負數,咁就真係冇保障
...

有固定供款年期,冇保證息率,但有保證個part同#23差唔多類型。唔知咁樣叫唔叫負數,係有回報,但回報倒退

大宅

BO_NG 發表於 23-6-14 07:58

保險有悲觀情況同樂觀情況,意思係唔係回報會響呢個範圍內?即係衰極都唔 ...

過來人答你,悲觀同樂觀係假設黎,同佢實際冇關,衰極佢至少都會派保證個part,非保個part你打6,7折好啲,跟據我自己個份情況,派足係好采,派唔足係正常

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-6-14 07:58

保險有悲觀情況同樂觀情況,意思係唔係回報會響呢個範圍內?即係衰極都唔 ...

我唔係保險界人士,不過以前買過好多保險,所以嘗試一下回答。悲觀同樂觀係假設嘅情況,如果保險公司投資失利,最差嘅情況只可以保本,你份單係101%。

別墅

BO_NG 發表於 23-6-13 18:26
我少少哋買咗三份儲蓄保

每一年供 US$10,000 (x3), 供八年就唔使供

算, 這是儲蓄保險。
通常在保單傳銷介紹裡會講有幾多%買股票/幾多%買債券的,但實際上買咩基金咩股票就要問保險公司的基金經理,而不是保險代理,因為好多時呢啲係公司裡面做基金投資的投資經理先會知道買咩基金來做資產增值。

別墅

anouck 發表於 23-6-14 03:58
你第一段,講咁多嘢,意思都係會蝕啦 再者我都有投連,投連買過債券,升又升得慢過人跌又跌到同人地一樣咁 ...

投資市場有升有跌係定律,投資者要識得避險、要識用不同的投資工具去做對沖先可以平衡到投資的風險。你想投資只賺唔輸,基本上係無乜可能。就算係基金經理幫客戶做投資,都會分散風險,令風險減至可控範圍以內。
債券係其中一種相對較低風險的投資工具,風險高的有牛熊證、期貨期權、孖展等等。你買投連險唔係唔好,不過要走都好難走,你見到個市跌緊你去換第二隻基金,都唔會咁快俾你走得甩,呢個係投連險嘅唔好處。
我自己本身都投資多年,最初打那篇文章都只係一D好基本的分享,如果你覺得我好水皮未夠班,可以睇其他投資雜誌,Capital / 經濟日報/ 信報/ The Economist / Financial Times 應該夠pro 啱你睇。
如果你話儲蓄保係non-guaranteed (呢個係事實), 咁投資市場的回報都係一樣non-guaranteed, 股市每秒有升有跌,邊個可以保證投資一定升先?係做定期先可以guaranteed, 如果要一隻200%guaranteed 的投資,又要流動性極高,咁唯有係每半年/三個月做一次定期。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊