家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我份儲蓄保舊年價值少左,變返再一年前價值,原因大約同經濟差有關,如果每十年一次大浪佢又減我價值,咁咪抵銷左好多年嘅複式,樓主你做左幾多年究竟知唔知,同埋大部份長期儲蓄保都係non-guaranteed, 真係唔好同定期未必年年有4厘黎比。

呢啲嘢冇話做邊個到最後邊個先係最好,但最緊要你地清清楚楚話俾個客知係點先好賣

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-12 20:08
我幾份儲蓄保,都未試過價值少咗,你買什麼儲蓄保,純儲蓄定基金?我係前者,保證息率每年3厘。而家十幾年 ...

英式儲蓄保,唔係基金,係價值少左,cs都解釋埋點解

入面有兩種紅利,有一種派左就fixed,另一種每年調整個rate,所以少左,好似大約係咁

大宅

agnesc2017 發表於 23-6-13 15:29
正如MPF / 其他投資工具一樣,如果個大市係跌市,基本上所有投資工具都會有下行趨勢,只不過係負責做投資選 ...

你第一段,講咁多嘢,意思都係會蝕啦 再者我都有投連,投連買過債券,升又升得慢過人跌又跌到同人地一樣咁多,邊忽黎基金經理抗風險?你講果啲嘢係人地教你講咋卦,大路到冇吸引力,作為一個agent,你講啲嘢太低階,好心有料啲先係度搵食

你第二段,你好似唔明我講乜,鬼唔知定期唔會長期4厘,但你好似想用呢點黎突出儲蓄保先好,而我話儲蓄保都係non-guar,而且英式仲有機少左,而且仲要等若干年先break even,所以冇得用定期係咪年年4厘黎比,明唔明

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-14 06:00
請問有固定供款年期嗎?保證息率又係幾多?每年調整個rate ,但會負數,咁就真係冇保障
...

有固定供款年期,冇保證息率,但有保證個part同#23差唔多類型。唔知咁樣叫唔叫負數,係有回報,但回報倒退

大宅

BO_NG 發表於 23-6-14 07:58
唔知有冇保險界人士可以解答?

保險有悲觀情況同樂觀情況,意思係唔係回報會響呢個範圍內?即係衰極都唔 ...

過來人答你,悲觀同樂觀係假設黎,同佢實際冇關,衰極佢至少都會派保證個part,非保個part你打6,7折好啲,跟據我自己個份情況,派足係好采,派唔足係正常

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊