婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奉勸各位諗住同長老住嘅人要三思,幾好嘅長老都會有好多生活上嘅習慣同自己嘅成長環境唔同,而大家嘅性格又係咪可以每次都包容到呢?C6 嘅角色又係咪做到中和作用?定係無能為力呢?最終所有嘢都只會剩返自己去面對同被迫接受…..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

絕對不能同長老同住,一家只可一主。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

有D 錢不能慳。
住套房住劏房未必還人崩潰, 但一屋2主必定崩塌
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

有時真係冇得揀,唔係錢嘅問題,係孝義問題被迫同一屋簷下

公爵府

如果要同6299 一齊住,我情願離婚

複式洋房

conniemar 發表於 23-6-16 08:53
有時真係冇得揀,唔係錢嘅問題,係孝義問題被迫同一屋簷下

咁孝義問題就真係好難推卸,唯有學懂如何相處。

複式洋房

OKC 發表於 23-6-16 09:51

講就容易做就難,好多JM 可能係因為當初聽咗一句動人嘅說話之後就洗濕左個頭(emoji) 普遍嫁入去嘅時候99都會話跟C6一樣叫我做媽咪啦,佢會話都係當你係自己仔女一樣,其實又點會冇分別呢?

複式洋房

cecelc 發表於 23-6-15 20:24
絕對不能同長老同住,一家只可一主。

當有小朋友嘅時候就更加覺得一家一主呢句說話真係好重要,幻想一下當你想問/想提醒/鬧小朋友嘅時候,長老又會不自覺地同你一齊講類似嘅說話,完全係一炮幾嚮,小朋友重複又重複咁答咁比人鬧的話,我係小朋友都會覺得煩啦,有時真係會搞到自己都唔想再講,因為你想講嘅嘢都俾人講晒。

公爵府

diamond228 發表於 23-6-16 10:19
講就容易做就難,好多JM 可能係因為當初聽咗一句動人嘅說話之後就洗濕左個頭(emoji) 普遍嫁入去嘅時候99都 ...

當我係女?好難攞,有名份妹仔就差唔多!

侯爵府

diamond228 發表於 23-6-15 17:33
奉勸各位諗住同長老住嘅人要三思,幾好嘅長老都會有好多生活上嘅習慣同自己嘅成長環境唔同,而大家嘅性格又 ...

我結婚前已經講明唔會同4大住。
我c6當時仲話同我娘家果邊住,我話你都痴線,一係你自己搬去同佢地住啦,我就自己一個住啦!

大宅

唔駛怕,我係奶奶搬過來我度住,唔駛三個月就反咗檯,佢搬返自己屋企,從此不再來往。
有時唔去到盡,拖下拖下,仲煩。

男爵府

2024年龍年勳章

不如我又講吓我自己嘅經驗:
我同99住在一起已經25年,到而家都係一齊住,坦白講,話冇argue 就假嘅,但我哋好快都會冇事!係屋企,99好知道佢自己嘅位置,從來都唔敢自把自為,從來都唔插手我管教女兒的方法!我老公從來都冇做中間人,所有有關99同我嘅問題,只係得我去解決!
講真,99係有少少怕我的,我自己就係嗰啲話一就一,話二就二嘅人,無論99有任何問題,佢都係第一個就搵我!
……續

MeiCheLin    發表於 23-8-1 16:19

男爵府

2024年龍年勳章

無論99要去睇醫生做手術、想叫一些她的教友到家探訪、買一些家庭用品等,佢都會先問我意見再去實行!
而我有時都會氹吓老人家,陪佢飲吓茶、食完晚飯陪佢行吓當消化、又會叫老公係特別嘅節日送吓禮物比佢,總之,我哋係相安無事生活!
我同老公要番工,屋企家務有姐姐打理,我就派個任務比99,就係煑飯!當然都要教姐姐煮啦!99多數都係調吓味,做D配搭,etc.

男爵府

2024年龍年勳章

99今年已經80歲,托賴佢仲算精神,佢自己有時都會搵吓節目比佢自己,我D女都大個,以前係99幫手睇吓、湊吓,等我同老公番工冇後顧之憂,我都感激佢嘅!老人家當然長氣,如果唔太過份,我就由佢!否則我都會出聲話吓佢㗎!
呢啲就係我哋相處嘅方式!

複式洋房

咁你係一個幸運嘅例子。我同你有啲近似,我同長佬一齊住咗十幾年,C6甚少做到中間人,佢哋好多野習慣自己嚟收埋唔出聲,好多時係要靠自己慢慢去同長佬溝通,所以我知佢哋嘅嘢多過我C6。好大問題就冇,好多時都係自己接受唔到佢啲奇突嘅習慣。好似佢哋對自己嘅生活質素要求好低,就會影響到我哋,例如煮飯…. 每晚都係得三碟餸,其中一碟一定係外賣咁囉….. 就算加咗幾次家用都一樣,佢習慣就係慳。好多時問題都係生活習慣上好難夾,除非是但一個係乜都冇所謂嘅人。大部分男人唔會覺得有問題係因為佢哋係可以乜都是但求其冇所謂。

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 23-6-22 09:41
不如我又講吓我自己嘅經驗:
我同99住在一起已經25年,到而家都係一齊住,坦白講,話冇argue 就假嘅,但我 ...
你99‘’從來都唔敢自把自為,從來都唔插手我管教女兒的方法!‘’已經少咗最大既煩惱,好多婆媳問題係因為呢兩點

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我同99住左超過20年, 由佢健健康康到後期需要人照顧, 都無大問題...

侯爵府

Cecilia媽媽 發表於 23-6-22 09:41
99好知道佢自己嘅位置,從來都唔敢自把自為...
JM 恭喜老人家好好,我亦相信你也識做。所以你識做時人地識做。
但不是好多老人家或者新抱都識做。

侯爵府

OKC 發表於 23-6-16 09:51
我都係咁話。
我自己娘家自問未算好盡孝義,然後要我去盡一個養都未養過我既人之孝義,sorry, 我5識計呢條數。
我嫁時打2份工供樓, 不是歌頌我有幾捱得,而係爭取自主。

複式洋房

回覆 diamond228 的帖子

我覺得好似標籤左長者囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊