在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

咩都係阿媽做晒,工又要返,家務又要做,小朋友興趣班呀、考邊間學校呀都係得自己緊張,病左?都係阿媽搞掂啦,C6可以咩都唔理,但小朋友有咩事,係無人會怪阿爸架,只會怪個阿媽…
做男人真係爽到陣,搞完野又可以拍拍屁股走人,即使有小朋友都可繼續有自己生活,好羨慕呀….

C6仲話想生多個,我死都唔會呀!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

做人阿媽甚艱難~加油~

男爵府

22four 發表於 23-6-23 00:18
咩都係阿媽做晒,工又要返,家務又要做,小朋友興趣班呀、考邊間學校呀都係得自己緊張,病左?都係阿媽搞掂 ...

係,我99仲同我講: 以前咩都我做晒架,女人係咁架啦

我心諗頂你啊, 你唔使返工, 如果我唔使返工,男人負責搵錢养家,女人負責屋企同小朋友我無問題
但而家我同你仔一齊返工, 一齊比錢負擔供樓, 日常家庭同小朋友開支, 大家都係得24小時, 咁點解咩都係我理晒?

瑪瑙宮

一世够了

伯爵府

Mini20160607 發表於 23-6-23 10:03

我心諗頂你啊, 你唔使返工, 如果我唔使返工,男人負 ...

超同意

大宅

Mini20160607 發表於 23-6-23 10:03

我心諗頂你啊, 你唔使返工, 如果我唔使返工,男人負 ...

agree
要返工同唔洗返工
差好遠囉
唔洗返工大把時間

男爵府

duckduckbb31 發表於 23-6-25 23:30
agree
要返工同唔洗返工
差好遠囉

係呀, 有D屋企/小朋友野, FTM又要做, WKM又要做(唔係返咗工就唔使做), 但FTM可以用WKM返工果9個鐘做, 但WKM要放工後得果幾個鐘先跟到

大宅

Mini20160607 發表於 23-6-26 09:30
係呀, 有D屋企/小朋友野, FTM又要做, WKM又要做(唔係返咗工就唔使做), 但FTM可以用WKM返工果9個鐘做, 但 ...

冇錯,放左工返黎,其實個人已經攰到爆,
仲要做家務同跟功課,根本打緊兩份工。
聽到話自己好辛苦個啲FTM,我真係無言。
淨係知佢地朝朝送完返學慢慢去食早餐

男爵府

duckduckbb31 發表於 23-6-27 06:41
冇錯,放左工返黎,其實個人已經攰到爆,
仲要做家務同跟功課,根本打緊兩份工。
聽到話自己好辛苦個啲FTM ...

如果湊兩個,大嘅返咗學, 仲要湊個細就辛苦嘅

但我聽好多係湊一個,小學返咗全日都話辛苦

淨係知佢地朝朝送完返學慢慢去食早餐
-> 係呀, 好chill咁嗼嘆個早餐, 有D仲話唔買餸煮飯因為好攰, 等老公放工返黎買餸煮飯同洗碗

然後話FTM好攰, 又話要 me time, 小朋友返咗學就去做 facial, 按摩, gel 甲, 睇戲, 食個 tea 再接小朋友放學

大宅

Mini20160607 發表於 23-6-27 09:24
如果湊兩個,大嘅返咗學, 仲要湊個細就辛苦嘅

FTM最辛苦只係小朋友未返學個幾年
到返左學已經大把時間me time
成日話FTM 24小時冇停過
又話冇大假放
wkm放工放假就可以抖?唔洗湊仔嘅?
根本連去做facial嘅時間都冇
已經好多年冇入戲院睇戲

男爵府

duckduckbb31 發表於 23-6-27 18:37
FTM最辛苦只係小朋友未返學個幾年
到返左學已經大把時間me time
成日話FTM 24小時冇停過

Exactly
我都24小時冇停過, 放工就湊小朋友陪玩做功課家務買餸, 年假都係放黎小朋友活動/家長日
如果小朋友病咗, 夜晚發燒都係我搞, 翌日都要起身返工做野開會

佢地可以襯小朋友返學訓覺休息, 我地唔得囉

佢地鍾意就話支力唔煮飯唔做野, 但唔會被人炒, 但我地唔可以話湊小朋友支力, 唔通返工果陣訓番覺, 或者同老細講我唔做野呀我唔交野呀開會洽眼訓?

佢地24小時顧一樣野, 我地24小時兩份工, 事業家庭兩兼顧, 大家加油!

大宅

Mini20160607 發表於 23-6-28 09:22
Exactly
我都24小時冇停過, 放工就湊小朋友陪玩做功課家務買餸, 年假都係放黎小朋友活動/家長日
如果小 ...

係呀,完全係打緊兩份工
一啲休息娛樂嘅時間都唔會有
最搞笑係有人話你返工咪係自己時間囉
可能有啲人返工係好輕鬆好自由啦
但我係要腦力,仲要受壓力同受氣
朝早趕頭趕命返去,放工又趕返黎湊仔
FTM擺明可以自由安排時間
起碼唔洗晨早趕返工先啦
小朋友返左學咪慢慢瞓

總之大家返工先會明白個種辛苦同壓力
唯有得閒上黎呻幾句

複式洋房

咩都係阿媽做晒,工又要返,家務又要做,小朋友興趣班呀、考邊間學校呀都係得自己緊張,病左?都係阿媽搞掂 ...

係~好多男人都係咁
經歷完十月懷胎,生仔個陣又痛到想死…搵命博
生完返工、湊仔、返學野、功課、興趣班一腳踢!
有得揀我實做男人(emoji)

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

下世唔嫁唔生,攞黎煩。

別墅

回覆 22four 的帖子

完全係我心聲,每日非人生活咁。男人乜都吾理吾關心仲要我關心埋佢,我懷疑我上一世係咪欠左d男人

大宅

Liuvyn 發表於 23-7-17 19:55
下世唔嫁唔生,攞黎煩。

同意,下一世唔會結婚唔會生仔,辛苦一世已經夠晒。

伯爵府

2024年龍年勳章

我已經WKM+有秘撈,全職份人工係比C6低 (全職+秘撈份人工就同C6差唔多), 前排佢呻話我全職人工甘低(爆完佢之後, 佢話自己只係講下笑)~
前排真係好嬲, 我全職份工係輕鬆0的, 準時放工, 諗住小朋友0的野, 點都要有人跟下, 有請工人, 但返屋企仲要執工人手尾, 跟小朋友功課~基本上無10點半, 我都唔洗休息~
C6份工係收得夜, 但9成日子, 佢放工都係玩電話, 我都未休息, 我都無出聲, 諗住佢返工都攰, 不知感恩, 仲話我人工甘低~真係好嬲, 所以佢講完呢番說話之後, 我都成日爆佢~
最重要, 佢搵得多, 唔係俾多0的家用!!有時我自己仲貼出黎, 我諗住無計啦~佢出果0的係家用, 唔係俾我既零用喎~
小朋友事無大小, 都係我自己跟, 有時都唔知為咩, 所以做女人, 一定要自己有份工, 要對自己好, 要自己儲下錢~
聽佢甘講完, 我真係好傷心~為左頭家, 無人覺得你付出左~
我都係呻下, 呻完都係繼續為小朋友付出, 做女人係好慘, 除非狠心0的, 儲晒0的錢, 唔好為小朋友付出甘多~

複式洋房

2024年龍年勳章

體諒、辛苦你啦

別墅

回覆 hkgra 的帖子

我係你會屌9佢, 可能我都慣性吾滿意就會屌佢, 佢人工都高過我, 但個小朋友係大家, 大家都要番工冇理由我自己跟哂

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 miyakotai 的帖子

上次炳完佢+經常提佢我都好多野做,最近有改善既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊