自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

manfatcentre 發表於 23-8-31 23:26
其實唔係咁。安樂死好多。
相反要內心超強先頂到

幾年前,我家年青人同我講佢想做獸醫,佢話佢想醫好啲動物,我同佢講,除咗呢樣之外,你仲要有心理準備,就係要同啲動物做人道毀滅,我好記得有個獸醫就係成日做,唔忍心,跟住自殺死。
Minniemouse:-P

伯爵府

minniemouse 發表於 23-9-1 03:11
幾年前,我家年青人同我講佢想做獸醫,佢話佢想醫好啲動物,我同佢講,除咗呢樣之外,你仲要有心理準備, ...

所以係work experience 果時已經知自己惦唔惦,有好多學生係入手術室前話ok.一開始見暈都唔小。
仲有分small n large animal, 有人係只偏愛某類。

生死在主人手,有時佢地唔想比錢医就話打針。好残忍的。

Adrio77    發表於 24-5-2 10:34

珍珠宮

2024年龍年勳章

manfatcentre 發表於 23-9-1 03:15
所以係work experience 果時已經知自己惦唔惦,有好多學生係入手術室前話ok.一開始見暈都唔小。
仲有分sma ...

係,我明白
Minniemouse:-P

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

manfatcentre 發表於 23-8-31 23:24
Rvc 四十幾万一年
橋要六十幾。

要讀6年 如果再讀 specialty, 更加

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

caa 發表於 23-8-31 21:44
唔相信有人包括英國人會選Bristol 而放棄Cambridge, Cambridge 全世界都識,Bristol 唔肯定喇
...

我朋友個女係放棄 RVC, 讀 Cambridge

唔係果行, 唔識RVC, 但Cambridge 一聽個名就肅然起敬, 無論你係讀邊一科。

珍珠宮

好媽媽勳章

peas 發表於 23-8-31 22:26
yes, 就係因為兩科都好好

屋企需要多啲錢的,就近近地本地讀。如果屋企經濟環境已經非常好,即使去外地讀,學費、生活費、機票等等都唔愁,就以興趣行先。

伯爵府

ChloeMa 發表於 23-9-1 15:29

唔係果行, 唔識RVC, 但Cambridge 一聽個名就肅然起敬, 無論你係讀邊 ...

得罪講句,行內一定RVC 行先。如果收。一定讀R.

如果本身真係对學習有興趣,只会選幫到自己提升医生功力既學府。

珍珠宮

manfatcentre 發表於 23-9-1 15:45

如果本身真係对學習有興趣,只会選幫到自己提升医生功力 ...

我朋友為咗個囡大學可以讀RVC, 中學已經送佢去RVC 讀boarding

伯爵府

bbc2018 發表於 23-9-1 15:48
我朋友為咗個囡大學可以讀RVC, 中學已經送佢去RVC 讀boarding

RVC中學?

伯爵府

ChloeMa 發表於 23-9-1 15:29

唔係果行, 唔識RVC, 但Cambridge 一聽個名就肅然起敬, 無論你係讀邊 ...

正常嘅選擇,所以更唔相信有人會選Cambridge over Bristol,唔明樓主點解強調Bristol 仲排得高過Cambridge,係佢心裏想個女去Bristol 而其實個女prefer 中大?如果係Cambridge 收佢讀獸醫會唔會就完全唔使考慮中大呢

水晶宮

目標及初心係乜嘢?
我覺得醫人同醫動物好唔同

珍珠宮

manfatcentre 發表於 23-9-1 15:50
RVC中學?

佢囡在RVC讀4年課程,哋之後如留在RVC讀VET MED,可以讀少一年,不過佢個囡想讀足咁多年

其實依家哋學生,唔少一早已經有目標,父母負責俾錢

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔好只想錢途, 學費甚至移民機會
做醫生有一種使命,對生命負責
樓主唔好代仔問人
佢自己想醫人定動物?

伯爵府

bbc2018 發表於 23-9-1 16:06
係呀!佢哋之後如考上RVC大學,可以讀少一年,不過佢個囡想讀足咁多年

其實依家哋學生,唔少一早 ...

RVC 係大學,何來有中學既?真係冇聽过

珍珠宮

manfatcentre 發表於 23-9-1 16:11
RVC 係大學,何來有中學既?真係冇聽过

詳細情況我不太清楚,朋友話佢個囡在RVC讀4年sandwich 課程,earn 多年 experience. 哋師姐讀完可以留在RVC 讀Vet med 或考英國其他大學Vet med,可以讀少一年

大宅

caa 發表於 23-9-1 15:51
正常嘅選擇,所以更唔相信有人會選Cambridge over Bristol,唔明樓主點解強調Bristol 仲排得高過Cambridge ...

唔會, 因為我哋在選英國獸醫學校嘅時候由頭到尾都冇考慮報讀cambridge, 雖然佢overall排名高但vet school排名只是中等, 而且cambridge 報讀獸醫要考一個其他學校都唔需要考嘅試, 再者cambridge vet school的教學方式比其他學校傳統, 多textbooks & paper based嘅嘢, 較少practicals and animal handling

伯爵府

peas 發表於 23-9-1 16:27
唔會, 因為我哋在選英國獸醫學校嘅時候由頭到尾都冇考慮報讀cambridge, 雖然佢overall排名高但vet school ...

咁去Bristol 啦

已刪除用户

水晶宮

peas 發表於 23-9-1 16:27
唔會, 因為我哋在選英國獸醫學校嘅時候由頭到尾都冇考慮報讀cambridge, 雖然佢overall排名高但vet school ...

唔同嘅 ranking list, 排名出嚟都有啲出入, 但 so far 我未見到一個排名係 Bristol高過Cambridge. 之前我睇cambridge rank# 4, 而家大概5/6左右, Bristol 就7. anyway, 排名只是一時, 當reference 就好。

你講得啱, Cambridge vet 開頭直頭同medical student一齊上堂。 至於 practical, 好多時student要自己在假期時儲實習時數。要自己主動去搵, Bristol 都係咁。

水晶宮

manfatcentre 發表於 23-9-1 15:45

如果本身真係对學習有興趣,只会選幫到自己提升医生功力 ...

兩間都係好嘅 vet school, 我以前喺過獸醫醫院做, 佢哋都好睇重cambridge。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊