自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人做咗十年辭職唔做返屋企,點處理仔仔情緒好,細仔8歲,當佢好似屋企人咁,啱啱比佢聽到工人唔做佢即喊,你哋有冇試過?點樣佢會無咁傷心?

水晶宮

Macaumama@@ 發表於 23-9-3 22:57
工人做咗十年辭職唔做返屋企,點處理仔仔情緒好,細仔8歲,當佢好似屋企人咁,啱啱比佢聽到工人唔做佢即喊 ...

同佢講工人都有自己家人,你問佢,如果媽媽去外國做咗好多年都冇返過屋企佢會有咩感受?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工人做咗十年辭職唔做返屋企,點處理仔仔情緒好,細仔8歲,當佢好似屋企人咁,啱啱比佢聽到工人唔做佢即喊 ...

都會傷心
問定姐姐的Facebook聯繫一下
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

用一個非常正面嘅角度去解釋俾小朋友聽,姐姐終於回家和家人一起,姐姐和佢小朋友等咗好耐,佢哋好開心,我哋都應該戥佢開心。
當年我係咁樣教個小朋友,不帶一點傷感的情緒,佢只喺姐姐走嗰日喊咗一次

大宅

你之後會唔會同工人姐姐有聯絡如果有可以同佢講都仲會聯絡,唔會回鄉就永遠見唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

好快會適應

侯爵府

Whatsapp, face time

男爵府

工人返去可以WEBCAM聯絡
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

別墅

KiriMiya 發表於 23-9-3 23:15
你之後會唔會同工人姐姐有聯絡如果有可以同佢講都仲會聯絡,唔會回鄉就永遠見唔到
...

都會架,佢都好錫我個仔

別墅

tredd 發表於 23-9-3 23:14
用一個非常正面嘅角度去解釋俾小朋友聽,姐姐終於回家和家人一起,姐姐和佢小朋友等咗好耐,佢哋好開心,我 ...

都係一個好方法,我會試吓,唔該晒你解答我

大宅

我仔試過,在被窩偷哭,我心好痛

工人走时应承每日11:00call佢,仔真係在电話旁等电話
走咗之後的第一天,有call我仔,傾好耐,第二日仔等極都冇電話...好在當時已經有新姐姐,我哋將個情況講畀姐姐聽,姐姐不斷同佢玩,好快仔就忘記了,仔當時5,6歲左右
而家我個仔已經廿幾歲,但仍然好記得呢個好姐姐,佢真係好錫我個仔,好到不得了.當时佢係去咗加拿大做嘢嘅.
當年我幫工人姐姐寫嘅cv,真係天下無敵.佢好感激我幫忙,佢先至成功可以去加拿大工作.
我工人有一隻手嘅食指係冇咗嘅,佢細個在田工作唔小心割草時,都把手指也一併割斷.佢之前做其他家庭,被主人嫌棄佢隻手好核突,嚇親人,得我哋一個家人冇嫌棄過佢.

別墅

mcheungm 發表於 23-9-3 23:33
我仔試過,在被窩偷哭,我心好痛

工人走时应承每日11:00call佢,仔真係在电話旁等电話

你哋對你工人都好好(emoji)(emoji)我頭先吾小心比我仔聽到我講工人吾做,佢即時喊,我都好心痛,所以上嚟參考下大家意見,睇吓有咩方法等成件事無咁sad ,多謝各位意見

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我由兒子仍是bb已不斷思想上灌輸:
工人姐姐是外國人, 不是自己家人.她有家人在外國, 會唔捨得佢地, 遲早有一日,她會離開我們家, 回去同自己的家人團聚

你可以說: 她可和家人團聚了, 她會好開心. 如果你係她,離開了家人10年, 都會好想團聚吧.

如你哭, 她會走得唔安樂.

人, 總有生離死別

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

小朋友識應能力強過大人

男爵府

我第一個姐姐由我仔一出世返屋企,湊到我仔10歲佢返鄉下,大家感情都好好,佢好錫我仔,我本身都以為我仔會好唔捨得,點知佢乜事都無,我都估佢唔到。不過佢哋依然有間中WhatsApp 問候下,姐姐仲記得我仔生日同佢講生日快樂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊