婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我已經頂唔順啦,我奶奶成日想幾個仔連埋新抱去旅行。岩岩先第N次去完,佢就買名牌包包,幾多錢都無所謂,錢係D仔比既。我地成隊人陪佢行名店,真係累到無得頂。買D用品又係D仔包底,幫佢搵,幫佢比錢,仲幫佢送埋返香港。
我只係買左兩日手信,一對鞋,仲有OUTLET舊款運動衫,都比我老公話使咁多錢,話我使唔使買咁多野食比公司既人。我買既野加加埋埋都係港紙兩千蚊。我知99已經使左成三四萬蚊野,都係D仔幫佢比錢。其間仲話呢樣唔好買,個樣TAO寶買。
去到某一間免稅店,我已經無曬興趣同心情,我已經話我無野買啦我唔揀,係門外執下D禮盒等佢地,佢地出呢仲話我。我心諗我企係度發呆,都唔可以搵野做下打發時間既咩?
去D景點都唔岩我老公睇,行街佢又唔鐘意,食野佢又食唔得多,一陣又話累啦,買左野我諗住自己拎返,佢都會覺得我拎得唔好要搶返來拎上手。我話佢留係香港算啦,唔岩去旅行。就算係酒店我想落餐廳拎杯野飲都話唔得,唔可以去,我連個小小ME TIME都無。其實我真心覺得同佢地去旅行好難頂,同坐監無分別。又要同佢地食齊早午晚飯,日對夜對我先知佢地食個飯都咁多野攪,不過我呢度唔講啦。
仲有,呢次旅行我係扣錢去,一日年假都無,即係成個星期無人工,我老公話係就邊個邊個,就係無就我囉。仲要原本我今個月係去醫院做療程都推下個月。呢D又有邊個會明呀。呢次旅行都係焗我去架。我老公事後話我唔想去咪留係香港,我諗我下次一定唔跟佢地,一定會留返係香港。又話我無比錢去旅行嘜嘜嘜嘜,我情願唔去留係香港,等佢慳返個筆錢。其實呢個旅程有數得計,成班人用左廿幾萬,痴曬線。

男爵府

牛年勳章

Cobe2023 發表於 23-9-4 20:07
我已經頂唔順啦,我奶奶成日想幾個仔連埋新抱去旅行。岩岩先第N次去完,佢就買名牌包包,幾多錢都無所謂, ...

咁個仔自願比媽咪你都無辦法,
佢覺得阿媽重要過老婆。
有啲人係咁。
你自己果份好好自己揸手。
下次搵個借口唔去。

icelilywu    發表於 23-9-27 15:02

複式洋房

回覆 Chloe199401 的帖子

d仔買比佢,我都唔係好介意。但我呢次旅行買左好多野準備,都使左幾千蚊,但係我老公唔係咁上心。仲話我使得多錢個下我真心爆發。好似講到我無付出去旅行咁。其實我唔係好enjoy,我自己跌錢去旅行,仲要無人工,仲要比人話,同埋坐監咁無me time。使個兩千蚊就嘈我。係咪離譜!

男爵府

2024年龍年勳章

經過今次 下次有假留返同姊妹去 , 去呢啲旅行慘過返工

大宅

回覆樓主:

樓主好慘

你雖然話下次唔去,但以我估計,如果你到時真係話唔去,應該會同老公炒大鑊

大宅

回覆樓主:

同埋奶奶買嘢,點解唔係老爺都有份俾下錢?佢去咗邊?冇理由下下都係啲仔畀曬,奶奶自己都可以畀錢買
我同我媽去旅行,我哋有時會俾下錢.但大部分都係佢自己畀錢買佢自己嘢

大宅

回覆樓主:

我阿媽仲搞笑,佢話只要啲後生肯帶佢去旅行,所有旅行費用,佢話畀番自己嗰份,我哋唔使請佢

水晶宮

mcheungm 發表於 23-9-5 01:09
我阿媽仲搞笑,佢話只要啲後生肯帶佢去旅行,所有旅行費用,佢話畀番自己嗰份,我哋唔使請佢
...

我媽係大家一齊去旅行,成家去玩,佢請埋我地添

複式洋房

回覆 mcheungm 的帖子

買野唔一定係自己入鋪頭度買,有d係講左要某一樣野,叫人去鋪度搵,咁搵到咪幫佢比錢買埋(無理由又叫佢落呢鋪度買啦。不過買左會唔會比返錢就大家都明啦)
有d係經一個人買左abcd咁多個item,人地比返個list來收錢,咁咪又一次過買左單,咁會唔會比返錢就一樣係啦大家心知肚明啦,個list都係5位數字(呢堆野完全唔關我事,無一樣係我話要既)
我平時買貴既supplement比個c6都懶得食,呢次旅行人地講兩句佢就話買,話想食個效果,我心諗買左又咪一樣得個擺字。

大宅

Cobe2023 發表於 23-9-5 08:58
回覆 mcheungm 的帖子

買野唔一定係自己入鋪頭度買,有d係講左要某一樣野,叫人去鋪度搵,咁搵到咪幫佢比 ...

我係你只可以做一樣嘢,盡量同佢少接觸.佢阿媽買啲乜嘢盡量唔好知咁多,反正又唔使你畀錢
你老公嗰度冇得搞,聽你咁講,佢好信任及崇拜佢阿媽,認為阿媽講嘅嘢就一定係啱,呢個係佢阿媽教育成功
你只可以默声在旁觀察,及為自己日後好好打算,因為你老公會以自己阿媽及自己行先,你只係排第三,如果有仔女,你可能會順序向後退.....好好對自己,唔使靠人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cobe2023 發表於 23-9-4 20:07
我已經頂唔順啦,我奶奶成日想幾個仔連埋新抱去旅行。岩岩先第N次去完,佢就買名牌包包,幾多錢都無所謂, ...

一定要去旅行?
老爺奶奶以前都要我地一齊去,去過2次。。。ha ha
我連回鄉卡過期都冇續
去外地,就話唔得閒
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

mcheungm 發表於 23-9-5 01:09
...
伯友唔係𢰸笑,係可愛
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主睇路,男子媽寶。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

之前有一齊去過旅行,今次又話要再去去完又話下年要再去
去度邊都要揀坐邊度坐邊度,我覺得對住個窗曬到我對眼都睇唔到野,唔知食左嘜入口,我真係想坐遠小小。食飯又要攪一大餐野。無論我坐邊個位,我62都係坐左我隔離,所以我睇左好幾日。有次我倒水比佢,佢都唔係飲又倒左,一陣又話要嘜又要嘜。到左下一餐佢個杯無水我直頭唔理了,我倒比自己飲,神奇係佢自己倒水比自己係會飲。

珍珠宮

同男家去N次旅行?去一次都怕啦應該
下次留返啲錢同自己父母去啦

複式洋房

回覆 crazypaper 的帖子

係呀,已經去過n次。最近我同c6都係有野忙緊,6299都知呢單野係會橫跨幾個月,佢都硬係要人陪佢地去旅行,因為呢個原因我真係執野執左幾次,將d野要搬呢搬去。
我年初個陣有同c6講過話去旅行,不過要攪掂呢單野先,預計係11月左右去旅行。而家就係就6299就要暑假硬去,去d自己都未必想去既地方。我執野都執到想發癲啦。c6仲同佢呀媽講無問題呀,頂佢個制d野都係我係度執執執,出去買買買使錢同使錢。

珍珠宮

做仔女買嘢同陪父母,天經地義
既然兩老有要求,仔女又肯買同肯陪,無問題

至於同老人家旅行,行程就老人家好正常,而你去旅行去得唔開心都係人之常情
你無需要勉強請無薪假去旅行,你同老公講好想去,但無奈上頭唔批假就ok,唔好講到明自己根本唔想去,兩夫妻相處好需要語言藝術

我老公都有話過我買太多手信俾同事,佢有佢講,我有我買

早排我都有陪年長親人去旅行
共通點都係行程好悶
影相又影十張先滿意
執著揀位,我坐緊個位都話個位唔好,叫你坐嗰度好
我食飯又話我食得少
不能盡錄

可見人老咗通常都係咁,好多挑剔,係自己親人先包容到,換轉其他人晨早頂唔順

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

個仔買比父母無問題,不過我地成隊係陪佢由a點去b點去c點去d點咁睇名店,飯都唔食咁行行行去睇包包,11點行到下晝近3點都未食野,自己想睇既野都無時間睇,水都無得飲(我知實比人話買咪有囉,我跟住大隊唔好走散,都已經唔敢行開啦。累到無得頂)係就係d仔買比佢地,但實質我都要陪行,幫手搵,搵埋佢話幫人買既野,幫手買左,幫手放入自己個喼,pack好運返香港,人地仲話唔夠位要擺佢d野入我買既喼度(佢以為個喼係佢個仔買,實質係我係香港病緊個陣仲落街去買喼,一來旅行用,二來要搬運d野,呢個一二都係個c6安排要咁做。)我講嘜都係度質住曬,之後我都懶得再講野,嘜都唔回應。

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

其實佢揀位係揀自己想坐既位比自己。唔想坐個d位叫我地去坐。
成個旅程都係咁,去到邊揀到邊。

大宅

Cobe2023 發表於 23-9-4 20:57
回覆 Chloe199401 的帖子

d仔買比佢,我都唔係好介意。但我呢次旅行買左好多野準備,都使左幾千蚊,但係我 ...

有冇將尼返說話同你老公講?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊