自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BBJOJO 發表於 23-9-5 08:01
冇喎!

試下,如果浸唔到浴抺身

寶石宮

2024年龍年勳章

sfccwy 發表於 23-9-5 08:06
我呢一兩年都有出風癱,可能同工作壓力有關,而家食緊iherb嘅順勢療法,一出就食,暫時都止到痕,希望遲d斷 ...

一路食一兩年?
唔通我要一世食住
幸福可以好簡單

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BBJOJO 發表於 23-9-5 07:44
我睇過西醫, 佢話免疫力出現咗問題,我食兩個月嘅,洗左$6000
停藥之後又再出過
你啲坑敏薬 ...

西醫就話免疫力弱左,遇到污糟野就好容易出風癱,我仔細時試過連續出,西醫+香茅水沖涼乍

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-5 08:07
試下,如果浸唔到浴抺身

就咁喺街市買啲香茅呀?

幸福可以好簡單

彩鑽殿

BBJOJO 發表於 23-9-5 08:08
一路食一兩年?
唔通我要一世食住

用啲天然方法好啲

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-5 08:08
西醫就話免疫力弱左,遇到污糟野就好容易出風癱,我仔細時試過連續出,西醫+香茅水沖涼乍
...

幸福可以好簡單

別墅

回覆樓主:

我年頭試過生過一排風癩,就係中咗新冠之後就出,未中之前都無呢個問題。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔以前間唔中出,之後食益生菌,退得快d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BBJOJO 發表於 23-9-4 23:11
有冇jm試過出風癩
持續咗兩年
西醫,中醫都試過

治風先治血、血行風自滅

正氣不足、氣血耗損

彩鑽殿

就咁喺街市買啲香茅呀?

係呀,買多啲煲濃啲味

珍珠宮

BK Milk勳章

一路食一兩年?
唔通我要一世食住

唔係呀,我係出咗風癱一兩年,食iHerb順勢療法就3個月,不過我唔係日日食

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都出左好多年了,開始時好嚴重,中西醫都睇過,私家政府都睇,政府連皮膚科都排期睇左,check過佢哋要check既野,話冇問題,覆左2次覆,話之後唔使去了,話有需要就去街症配返D敏感藥甘,而家間中都出下,頂得順就由佢,頂唔順先拍粒丸

男爵府

有冇jm試過出風癩
持續咗兩年
西醫,中醫都試過

唔會一世既,我早幾年突然出,出左差唔多兩年,又慢慢好返。最緊要諗下出之前食左咩,以前食士多啤梨無事,就係呢幾年食左就出。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

BBJOJO 發表於 23-9-5 07:44
我睇過西醫, 佢話免疫力出現咗問題,我食兩個月嘅,洗左$6000
停藥之後又再出過
你啲坑敏薬 ...

我開頭睇普通門診唔好, 醫生就叫我轉睇皮膚科, 佢哋開嘅藥係唔同。

皮膚科嘅藥係早晚1粒, 出唔出都日日食。幾個月之後就試隔日先食, 控制到就試隔2日先食, 一直慢慢將相隔日子增加, 然後試停藥。

平時要戒口, 蟹, 味精, 士多啤梨, 花生果仁, 酒精唔好食。沖涼後一定要搽潤膚。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

有冇jm試過出風癩
持續咗兩年
西醫,中醫都試過

幾個月前,無啦啦成個月反反覆覆咁出(好番兩三日再出)
後來將我食開粒藥減半(之前問過醫生可試減半粒)(婦科藥已食九個月都無問題),就出奇地無再出風癩

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我後生都會、飲親啤酒都起喎

珍珠宮

我試過有段時間經常出,後來發現食某間食店就出,無再去食之後無出

大宅

有冇jm試過出風癩
持續咗兩年
西醫,中醫都試過

有無試過做過敏測試

寶石宮

2024年龍年勳章

sfccwy 發表於 23-9-5 08:13
唔係呀,我係出咗風癱一兩年,食iHerb順勢療法就3個月,不過我唔係日日食
...

Ic
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

lalachi 發表於 23-9-5 14:20
有無試過做過敏測試

冇呀! 聽講話做過測試要幾千蚊
而且測試出嚟,可能係一睇完,聽完,都唔知係乜嘢
幸福可以好簡單

首頁

尾頁