家事百科

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

開這標題是分享好用省力的家務用品
可以是清潔劑、消耗品、工具用具、电器. . .總之幫到手,值得推介,會回購的

因各人習慣喜好唔同,家務都是各施各法,提出觀點便可,要和氣交流才好

i_jdg    發表於 23-9-19 01:46

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

*目錄*
清潔用品
~ 納米海綿 #7#16 至21
~ 鋼砂海綿#10
~ 去銹筆#11 12
~ 木纖維洗碗布 #13#32
~ 南韓抹布#14 15 #33
消耗品
~ 廚房用紙#3
~ 廚房去油濕巾#6
~ 洗衣吸色紙#29 #46
清潔劑
~除霉啫哩#26 27
~De-solv-it 除膠液 #35
~漢威萬能玻璃清潔劑 #36
~去污膏: 椰子白 & Hi-home #42 #53
~ 檸檬酸,去水垢 #45
清潔工具
~一字型拖把#4
~膠掃把#44
方法/流程/妙招
~ 擦煲#7#37#18
~ 清潔浴室牆磚縫隙及防水膠邊#27
~ 洗衣機清潔保養#28
~ 清潔茶隔/罩籬方法 #30
~ 除招紙/膠漬方法 #34 35
~ 清潔蒸焗爐 #43
~ 清潔水龍頭 #53
~ 環保家務方法 #54
~ 抹牆壁#56 #33

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[抽取式廚房用紙]
抹乾食物餐具器皿都會用廚房纸。以前只見有卷装,這幾年改了用抽取式摺疊裝的,方便放櫃桶又可,我用貼鉤架掛雪櫃也很方便,卷裝外露不及抽取裝衛生。

一向在京東超市買有很多牌子及size選擇,好開心最近見香港超都有維達及tempo出了抽取式装了。
attach0/tmp/phpIVYt3A
attach1/tmp/phphzD3xY

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 一字型海綿拖把]
可以掃地拖地一take過
最爽係黐着頭髮在水裏chok下就甩走
其他绵條款布款拖把黐着頭鬚很難搞
用過香港及大陸牌子的都一樣好用
attach0/tmp/phpE9L7TT
attach1/tmp/phphDOi33

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 廚房濕巾]
這類濕巾去油污好得
如果做了煎炸菜式
就會用濕巾抹灶枱、爐頭板
比起用布抹就慳水慳力好多
一張盡量用~抽油煙機,地下 也可順便抹一抹才掉

我用過這兩款都是> 200x250mm的
市面上有些是細size我覺得不好用
一定買大塊厚身的
attach0/tmp/phpC7uXOA
attach1/tmp/phpd4dNQW

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 省煲方法]
今朝蒸蕃薯蒸乾了~燶煲
先用水浸鬆燶漬
用廚紙盡量抹走漬
再用神奇海綿不太費力都擦得乾淨了

擦煲去漬 我會用最溫和物質然後再用其他盡量減少擦花器皿
次序為
1 神奇海綿
2 鋼沙海綿
3 去銹筆
4 鋼絲刷
attach0/tmp/phpqXcAgp
attach1/tmp/phpgbD29x

raymond_kwong    發表於 23-12-31 01:07
secyw    發表於 23-9-9 16:22

子爵府

回覆 kerotan 的帖子

我搵唔到你講的size,可唔可以比條link我,謝謝!
我是只到這:https://item.jd.com/100019891395.html,

侯爵府

2024年龍年勳章

secyw 發表於 23-9-9 16:27
回覆 kerotan 的帖子

我搵唔到你講的size,可唔可以比條link我,謝謝!

https://item.m.jd.com/product/100023030109.html?gx=RnAouDYdFGGMyZoX49UzFw&gxd=RnAol2VQa2aIzssXrYQhW8fnT1fAsyg&ad_od=share&utm_source=androidapp&utm_medium=appshare&utm_campaign=t_335139774&utm_term=CopyURL

我圖中浮思的牌子已經香港冇貨喇

你選到的愛舒柔也一樣好用的

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 鋼砂海綿]
在#7樓 個燶煲用納米神奇海綿就搞得掂,但如果燒燶太勁如下图就要出動鋼砂海綿了

除了省煲其他金屬器具污漬都用得著㗎
attach0/tmp/phpGZqDDm
attach1/tmp/phpXQpyyT

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[去銹筆]
煲內籠通常用納米海綿及鋼砂海綿就搞得掂。但煲底煲外因為直接用火燒過, 油垢燶漬變硬了,小小去銹筆就可以重點去漬
attach0/tmp/phpVD9cgp

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[去銹筆]
除咗省煲 我會用嚟
省爐頭心 及門較
attach0/tmp/php9Ud8uj
attach1/tmp/phpzvLkXE

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[油利除洗碗巾]
這款木纖維洗碗巾特別疏水透氣
易過水、不留味、不藏漬
手感似棉質布
用過林林總總很多洗碗布,總是過水不清有殘油又笠手又存味

這款除油利木纖維洗碗巾是無法取替了, 唯一壞處是用兩三星期便穿洞,但因價錢很平也不計較了。 穿了也不用掉,留來洗抽油煙機索滿油才掉吧

你看看我的試驗:洗一個有汁又燶嘅煎pan之後過水就清。
attach0/tmp/phpURY1hh
attach1/tmp/php47DElS
attach2/tmp/phpWjekpt

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 南韓抹布]
別名:韓國巾 仿麂皮布
這布簡直是清潔神器
摩擦力特別強 好容易帶走污漬 不留水痕 不掉毛 吸水強

抹玻璃 抹櫃 抹梳化 抹雲石 抹牆 抹假天花 抹磁磚 抹地 抹車 抹塵 . . . .
你想抹乜嘢都得
attach0/tmp/php1NoDV3
attach1/tmp/phpM0tlaj
attach2/tmp/phpBtHjpy

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 南韓抹布]
非常耐用, 濕水後質地柔軟
抹到黑媽媽, 搓搓過水污漬就甩
attach0/tmp/phpDm0iqy

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 納米海綿]~ 不銹鋼 瓷器
已經用咗n年,初頭只洗杯匙羹茶漬, 後來發覺好多污漬都可以用。 因應需要可選擇不同呎吋厚度密度用
attach0/tmp/php3JY4gZ
attach1/tmp/phpA1x5Ml
attach2/tmp/phppJBgjI

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[ 納米海綿]~ 膠盒,marker 漬
attach0/tmp/phpkUYJOh
attach1/tmp/php8s7Q3T

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主: