自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔會話自己係菓粉,因為我唔係非蘋不用嘅人。但係,過往十幾年,我主要都係用蘋果手機。

IP6 —> Galaxy S2 —> IP 7 —> IP 11 —> IP15 Pro

其實部IP 11換過一次原裝電,性能良好。我平時又係少打機,但今次都抵受唔住各方面嘅廣告,用差唔多$9000買咗部電話。

坦白講,部機除咗係畫面靚咗、運作嘅時候快咗、影相靚咗,就冇其他任何特別了。最初係好期待,入到手就反而有啲失望。

翡翠宮

回覆樓主:

近十年都係內地買手機,鬼佬嘢太貴,唔值!

大宅

lyh80115 發表於 23-10-15 12:58
近十年都係內地買手機,鬼佬嘢太貴,唔值!

雖然我唔係果粉,但某程度都融入咗個蘋果生態圈,啲相同埋文件上晒iCloud, 電腦用PC, 就Backup去晒 MS One Drive.

華為旗艦機, 好似都要$7000喎.

翡翠宮

tkinwong 發表於 23-10-15 13:05
雖然我唔係果粉,但某程度都融入咗個蘋果生態圈,啲相同埋文件上晒iCloud, 電腦用PC, 就Backup去晒 MS O ...

唔止7000,RS、X5賣到萬幾,有蘋果咁貴但多新嘢玩。

最近內地買過2部,都係3千有找,努比亞Z5、IQOO neo8pro,旗艦cpu,一般用途,唔鍾意玩創新功能,已好好用;如果香港買3星只有中下配置。
attach0/tmp/phpeL50iV
attach1/tmp/phpArHpaf

珊瑚宮

回覆樓主:

11換15, 梗係分別大
用緊13/14的朋友, 都話無興趣換機

子爵府

tkinwong 發表於 23-10-15 12:56
我唔會話自己係菓粉,因為我唔係非蘋不用嘅人。但係,過往十幾年,我主要都係用蘋果手機。

IP6 —> Galaxy ...

邊間買?128GB?

大宅

adrianada 發表於 23-10-15 16:03
邊間買?128GB?

Apple Store 128 K原色。

昨天上網買即日攞機

伯爵府

cbeyond 發表於 23-10-15 15:22

男爵府

tkinwong 發表於 23-10-15 16:09
Apple Store 128 K原色。

昨天上網買即日攞機

上網賣,門市幫唔幫倒data?

子爵府

你話部機除咗係畫面靚咗、運作 嘅時候快咗、影相靚咗, 而家有啲失望。 咁我想問你本身對部電話諗住有咩期望呀, 除咗上面嗰啲, 你仲諗住有咩新功能呢

男爵府

甘你覺得pro同唔係pro分別係咩?

大宅

nat2009 發表於 23-11-4 18:54
上網賣,門市幫唔幫倒data?

自己過data, 門市會教你點做。

其實,你用舊機訂咗部新iPhone, 部舊機自己已經會有一個程式,嚟到自動發過落新機度。你部新機入手,將部新機同埋舊機放埋一齊,就會開始過data。但係成個過程都相當之耐,同埋有一啲程式,係要你重新登入。智方便同埋網上銀行,係要重新set過。所以,換機之前,係要有一啲嘢預先準備。

換咗iPhone 15pro , 行5G, 啲電去得好快. 如果要出一日街, 一定要帶尿袋.

男爵府

tkinwong 發表於 23-11-4 19:03
自己過data, 門市會教你點做。

其實,你用舊機訂咗部新iPhone, 部舊機自己已經會有一個程式,嚟到自動發 ...

原來5G咁食電。
如果用notebook 訂新機,咪要到時自己download apps 到舊機場?
吾知個app 大吾大?因為舊機吾夠位。
仲諗緊入13/14/15邊部好

大宅

ming1120 發表於 23-11-4 18:58
你話部機除咗係畫面靚咗、運作 嘅時候快咗、影相靚咗, 而家有啲失望。 咁我想問你本身對部電話諗住有咩期 ...

我冇打機, 所以喺操作上, 只係感受到快一啲, 唔係快好多. 我原本以為會快好多。

走去換機, 純粹係「心癮」。當然,除非有意外,如果唔係依部機應該起碼會用四年。

大宅

hauhauhau 發表於 23-11-4 19:02
甘你覺得pro同唔係pro分別係咩?

Mon同埋CPU嘅分別。

Pro 之係貴千幾蚊,我以後再換手機,應該都會用Pro 嘅系列. 個畫面真係靚好多.

男爵府

tkinwong 發表於 23-11-4 19:28
Mon同埋CPU嘅分別。

Pro 之係貴千幾蚊,我以後再換手機,應該都會用Pro 嘅系列. 個畫面真係靚好多.

甘會唔會快好多?

複式洋房

cbeyond 發表於 23-10-15 15:22

我係用緊11,所以諗住趁依家數碼通做緊優惠

舊客續約升級出15系列都有88折,都諗住換部15 pro黎用

伯爵府

依家d新機真係無咩大意慾
仲記得以前出新機 總會有新野好期待
由期以前 黑白到出彩色 再有相機等…

依家 機壞先換
但iPhone又真係用到好多年

大宅

花花b 發表於 23-11-8 22:09
依家d新機真係無咩大意慾
仲記得以前出新機 總會有新野好期待
由期以前 黑白到出彩色 再有相機等…

其實部iPhone 11,完全可以應付到我而家嘅通訊和娛樂需要,買15pro , 係出於「心癮」或好奇。

iPhone其實好襟用,一定可以用幾年以上。當然,唔好彩壞零件就冇得攞。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

開心使用中,而家我對電話無追求期待,穩定無嘢煩,影相滿意,就繼續用。
其實 mon 靚咗,部機快咗,影相靚咗,仲想點?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊