6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係好難搞… cream都試過2隻,奶粉又轉過2次,但濕疹都係反反覆覆咁,成日都係咁R面R手R腳,要隨時睇住佢先搞得掂… 佢辛苦我又辛苦,而且見到佢咁都覺得好心痛…

複式洋房

試下搽厚少少lotion,打圈圈咁幫佢按摩,保濕做得夠BB冇咁痕就唔會係咁R。
至於奶粉就真係難搞D,要試下先知啱唔啱

水晶宮

回覆樓主:

我女之前濕疹嚴重, R到損晒,甚至乎含膿發炎
試過好多方法都唔得,包括不同cream,低敏/水解奶粉,海鹽浸浴等
最後做過敏測試,先知原來對花生等食物敏感 (當時我餵人奶,屋企大人亦會食花生,食完花生錫佢掂佢都唔得)

複式洋房

辛苦了媽媽,可能近日天氣轉都有影響。
不過奶粉轉左兩次都唔得,有無試過有機配方奶粉?可能都會好啲喎 我b 飲咗皇家美素有機奶粉,皮膚好咗好多,便便都ok 。

男爵府

我女嗰陣時一個月已經有濕疹,全身好多個地方都紅到一達達,夜晚仲會R醒,不停搽醫生開嘅藥膏,但唔搽就會出現返,後尾我聽醫生講喺飲食同環境個方面着手,奶粉我試咗幾款最後轉左皇家美素有個款就開始好返好多,同埋要經常抹身同搽lotion。

大宅

回覆 funglamlam 的帖子

有無試吓開放濕機?我囝一直都有濕疹,之前都係會R到流晒血,之後醫生叫我地試吓轉有機奶粉,我再幫佢勤保濕 + 開放濕機,已經無再係咁R,起碼夜晚可以連瞓3-4個鐘,我已經覺得好安慰啦

別墅

加油

別墅

法國藍帶 發表於 23-10-17 17:19
試下搽厚少少lotion,打圈圈咁幫佢按摩,保濕做得夠BB冇咁痕就唔會係咁R。
至於奶粉就真係難搞D,要試下先 ...

係呀,我個陣前前後後都幫bb轉咗3次奶粉,先終於轉到依家隻佳貝羊奶,佢肯飲之餘濕疹都有改善,呢排轉季皮膚都冇乜大問題,keep住有搽保濕就ok

大宅

可能係未揀啱佢嘅cream/lotion?奶奶揀邊款呀!可以試吓轉有機奶粉,成份好啲天然啲喎,對好多濕疹bb同小都好有幫助,我好多朋友都係轉咗飲有機奶粉,再加上醫生開非類固醇嘅cream,有好轉架,你可以試吓!

大宅

我仔三個幾月大嗰陣啲濕疹又係爆得好勁,我就盡量買有機同天然嘅食物俾佢,盡量避開化學物,而奶粉就食美素嗰隻有機奶粉。另外,每次換完片都用濕毛巾先幫佢抹身再同佢搽cream,唔好比啲皮膚乾,keep住咁樣做過咗一排真係好咗好多。

別墅

fungtinwai45 發表於 23-10-18 17:51
係呀,我個陣前前後後都幫bb轉咗3次奶粉,先終於轉到依家隻佳貝羊奶,佢肯飲之餘濕疹都有改善, ...

羊奶可唔可以長期飲架?我見有人話水解奶粉長期飲唔係咁好… 唔知羊奶點

別墅

poonhoiyan 發表於 23-10-19 16:16
羊奶可唔可以長期飲架?我見有人話水解奶粉長期飲唔係咁好… 唔知羊奶點

冇問題呀,其實好多媽媽就算BB冇敏感都會俾羊奶粉BB飲,對BB腸胃同免疫力都好好,一路飲到BB斷奶都OK

複式洋房

最緊要勤幫BB搽保濕, 我都聽有啲媽媽講雅培隻親護適合濕疹BB飲, 我個B轉左之後冇再R到損晒, 亦都訓得好左

複式洋房

屋企減少d布藝野, 多塵都好影響的, 我B兩三個月時全身濕疹, 便便勁臭, 之後掉哂啲公仔, 擺清新機, 奶粉轉左有機Hipp, 隔幾個鐘就搽Amofia保濕, 轉左幾日就R少左好多, 一直都係咁做

別墅

辛苦媽媽喇。我小朋友以前都好常起濕疹,保濕好緊要。如果想舒緩搽下娥羅納英都有用

別墅

加油

別墅

我果個3個月大已經有, 都係狂揸厚身d既cream先得, 有食益生菌

複式洋房

我明呀...濕疹B係要花多啲時間照顧,我以前日日都幫佢剪指甲,同埋會換晒佢啲衫仔被仔做全棉,跟濕疹B谷啲媽媽轉飲雅X親護,同埋買部細細洗衣機將佢啲野獨立洗,好快就見到皮膚開始滑返&冇再R痕,而家我開始研究緊啲BB湯水俾佢加固之後飲…呢個係長期抗戰要加油呀!辦法總比困難多

別墅

Puffy熊 發表於 23-11-1 17:58
辛苦媽媽喇。我小朋友以前都好常起濕疹,保濕好緊要。如果想舒緩搽下娥羅納英都有用
...

以前湊B都係好易出紅色點點,最簡單都係搽娥羅納英,用完好快冇事

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊