自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

Ftmagic 發表於 23-11-1 09:40

原來飲豆漿都有用喎
對於更年期
豆漿都有激素吾可以日日飲,所以最好擇有機黃豆飲

男爵府

長期飲中藥都唔得啦,有啲老人家飲中藥當補身,點知肝腎負荷唔到,入左醫院,護士話係咪長期飲中藥,飲到個腎有事要洗腎。

其實中藥污染多,我唔係踩大陸,因為現在用農藥多,中藥都唔好長期飲用。

yeung_ma    發表於 23-11-2 10:22

珍珠宮

叮噹2000 發表於 23-11-1 11:20
豆漿都有激素吾可以日日飲,所以最好擇有機黃豆飲

我都日日有飲薑豆漿,一日一奶茶杯,薑主要用來去風濕痛,但我通常買可以出到豆芽嘅黃豆,唔知會吾會好啲…

象牙宮

回覆樓主:

一向唔會多食,我唔想成世食靠丸仔生存!而家只係食隻護眼素,無咁乾囉!

子爵府

三國1 發表於 23-11-1 09:28
我肝有事,醫生千叮萬囑,叫我唔好食任何話補肝護肝嘅產品

所以證明個個醫生講嘅嘢都唔同。 我個親戚就係肝有事, 佢個專科醫生就係肝臟權威嘅廖子樑醫生, 叫佢買護肝寶嚟食

水晶宮

juniormiu 發表於 23-11-1 10:12
我超反感果個廣告,令人覺得食咗佢隻藥打底就可以繼續放縱飲食咁
...

香港政府應該要監管下呢D廣告

子爵府

2023年兔年勳章

juniormiu 發表於 23-11-1 10:12
我超反感果個廣告,令人覺得食咗佢隻藥打底就可以繼續放縱飲食咁
...

所以我再聽真d、望真d佢想點,真係太誇張!
不過而家見有d人長期病都係咁,餐前食完醫生開嘅藥打底後又繼續大吃大喝叫一個鐘意食嘅人唔食野好難

珍珠宮

cindy123 發表於 23-11-1 15:23
所以我再聽真d、望真d佢想點,真係太誇張!
不過而家見有d人長期病都係咁,餐前食完醫生開嘅藥打底後又繼 ...
根本依家啲人食藥食到亂哂籠...

有長期病, 除咗食醫生開嘅藥, 仲要調節飲食習慣去配合先有醫療效果.

至於冇病, 只係想補身嘅嗰啲就仲恐怖, 以為食咗啲補充劑就當自己著咗防護罩咁, 呢頭話保健, 嗰頭就唔去調節日常習慣去調理, 真係為健康, 唔係剩係食補充劑就得, 但往往好多人就本末倒置.

「病」好多時係「食」出嚟, 唔單單係指平常飲食, 連補充劑都包括其中, 好多時, 身體出事嘅, 就係呢啲亂服補充劑嘅人, 真係好想要服用補充劑唔係問題, 現今世代, 大把人食, 但唔係走上網問, 而係應該正正經經去問專業意見. 網上乜嘢人都有, 用乜去判斷對方嘅意見係啱同合用.

「甲之熊掌、乙之砒霜」, 人哋食咗話得, 唔等如自己食咗冇事, 但偏偏好多人就係見人哋話得就去食食食, 結果出事.

子爵府

ming1120 發表於 23-11-1 12:30
所以證明個個醫生講嘅嘢都唔同。 我個親戚就係肝有事, 佢個專科醫生就係肝臟權威嘅廖子樑醫生, 叫佢買護 ...

每個人身體情況唔同,做過檢查醫生睇過病歷建議,總好過自己亂買亂食。

太多人唔了解自己狀況,又唔了解產品成份,只係盲目地跟風,最後浪費錢又傷身。

我自己食supplements 當係一個輔助品,狀況唔好時先補充下,每次唔會食多過3種,因為同一時間食太多身體係吸收唔到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maymay220hk 發表於 23-11-1 08:35
吾好亂食藥或補充品
維他命A,D 非水溶性
不適合長期食用

頭痛通常飲熱水, 再加瞓覺就搞掂, 好少食止痛葯

果時生仔陣痛又未生得, 堅持唔打止痛針, 幾個姑娘都勸我打, 休息下
放下自在

別墅

大宅

回覆樓主:

維他命B可經常吃嗎

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

鬼唔知阿媽係女人
有需要我先去食
我都想唔食
唉….

珍珠宮

回覆樓主:

實在太多人信係香港食物咁充裕嘅地方,一般人都無情情會缺乏營養,如果真係缺乏都好大機會係飲食唔健康唔平衡。
自己選擇去食大量維他命,補充劑等等,有咩問題自己承擔就好!
係BK都見唔少人問,通波仔,心臟病點樣去補?有心臟病仲去補真係要叫救命!中學人習慣任何身體有事都話要補

珊瑚宮

除左鈣片一定要食 我完全冇食其他supplement

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

天貓 發表於 23-11-1 10:34
我乜都試過,我係痛到瞓唔倒,唔郁都痛,葡萄糖胺,透明質酸,一般消炎藥,鴉片類消炎藥可以止cancer第二 ...

聽你形容丶都感覺到你辛苦
運動可以舒緩下都好

祝福你病快啲好

呢集講風濕
https://youtu.be/r-G3Ar7cq3A?si=OJkoz8xoKDY7WryH

侯爵府

無話可說 發表於 23-11-1 12:25
一向唔會多食,我唔想成世食靠丸仔生存!而家只係食隻護眼素,無咁乾囉!
...

同你一樣,只食一隻護眼,其他全部唔食

珍珠宮

maymay220hk 發表於 23-11-1 19:06
聽你形容丶都感覺到你辛苦
運動可以舒緩下都好

謝謝,退化幾難會好返,但佢唔痛,我已經有覺好瞓

我睇吓你嗰個video先,唔該晒

珍珠宮

回覆樓主:

有朋友好依賴藥物 唔係中藥就西藥長期食,有d系醫生建議長期佢食,比如膽固醇藥,呢d就話無得避免要食,但朋友一有小小唔舒服就會去睇醫生食藥,然後又睇中醫調理身體,已經中醫調理左3,4年之久,其實中西藥咁食法,我都擔心佢肝臟出事

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊