0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

個b 18日人仔
泵奶量少 主要食奶粉
由出院已經食得到60-90ml
之前食完90 ml可以隔到4個幾鐘先餓
哩2日一餐食完岩岩2個鐘又開始叫餓
最多都係隔到3個鐘
想加奶但怕佢太細會食滯
係咪要餵密d去到滿月先加大個量?

大宅

普遍初頭一個月內,都可以每3小時餵一次,第二個月開始4小時一次,亦可開120比佢,亞b食飽就會停,肚餓就會喊,唔使驚

大宅

elainec9 發表於 23-11-2 13:55
普遍初頭一個月內,都可以每3小時餵一次,第二個月開始4小時一次,亦可開120比佢,亞b食飽就會停,肚餓就會 ...

佢同樣90ml奶 一時隔4個鐘先餓一時2個鐘就餓
正唔正常?🤔

複式洋房

我個B就黎滿月,同你個case差唔多,我密D餵,3小時一次,keep 住90ml,怕佢食(emoji),打算滿月再加

別墅

你有無諗住上奶,如果有既話你唔好餵阿B太飽,要比佢啜多D。如果純粹諗住加奶粉既,其實你可以比阿B食既粉量沖多少少,佢食得曬咪餵埋佢,佢食唔曬自然會有反應話比你聽,例如擰頭,脷頂,唔開口之類,什至乎嘔奶,其實都要慢慢試,同埋唔一定一餐90,就餐餐都係90,有時某D餐佢會好胃口D,有時又會唔想食,所以要做記錄,再留意下

大宅

3個鐘餵一次其實都正常, 同埋都好睇佢食完個樣仲餓唔餓, 你可以試下少少少少咁加俾佢既, 如果加完佢冇飽到嘔咪由佢食, BB肯食都係好事黎

大宅

amyyyyyyyy 發表於 23-11-3 15:44
你有無諗住上奶,如果有既話你唔好餵阿B太飽,要比佢啜多D。如果純粹諗住加奶粉既,其實你可以比阿B食既粉量沖 ...

我初初諗住埋身
但我量又少佢一餓就好急 啜到發晒茅

我依家泵出黎都係得1安度 追唔到佢食量
我依家都係用黎佢唔夠飽嗰陣比加比佢頂住先
但佢90ml日頭成日都岩岩夠2個鐘就醒開始叫餓
試過未夠2個鐘叫餓比2安人奶佢
都係拖多個幾鐘又再餓

佢由出院已經食到90ml 仲要冇幾可會頂奶樽
近乎次次都係飲到最尾幾滴比我拉返出黎
冇邊幾次主動話飽 真係比多佢就飲幾多

複式洋房

回覆 olwan529 的帖子

18日大可以加奶, 隔2-3日加10ml到半安試下, 當然佢食唔晒就由佢…我仔一出世就食心美力, 滿月時1餐食5安, 4-5個鐘食一餐! 腸胃一路都好健康, 大大隻手瓜仔添呀

大宅

其實佢食到就可以照加, 唔會飽到嘔就可以啦, 我BB食enfinitas都係好好胃口, 我都係佢食幾多就俾幾多, 最多餵緊中間掃下風同埋飲完唔咁快俾佢訓低

大宅

fyy40 發表於 23-11-3 22:03
回覆 olwan529 的帖子

18日大可以加奶, 隔2-3日加10ml到半安試下, 當然佢食唔晒就由佢…我仔一出世就食心 ...

但你仔日頭同夜晚餓既時間會唔會差好遠
我仔日頭2個鐘鬆d就叫餓

但夜晚同樣既量可以訓3個鐘以上
有時可以訓到4 5個鐘先醒
應該日頭餵多d
定全日都照加量呢?

別墅

olwan529 發表於 23-11-3 18:09
我初初諗住埋身

咁要睇你想全人奶既決心有幾大, 如果你決心好大既, 就要堅持, 比BB一餓就埋身啜, 有時時間相距可能好短, 因為人奶難啜BB好快就會攰,唔啜, 另外人奶係無咁襟飽, 所以要靠BB啜密D,刺激個腦去上奶, 一般只要佢已去黃夠片片就由佢, 頭一個月係最難挨。
但係如果你諗住行MIX既, 咁你可以照補奶粉比佢, 但係要記住佢補左奶粉, 一黎易啜左, 二黎飽肚D, 咁佢對人奶既需求就會愈來愈細, 咁你既奶量都有機會跌, 就算全泵都不及BB埋身啜。
所以好睇你個人取向, 如果你係想BB飽D,隔耐D先叫餓,咁你不坊試下加多D奶粉比佢,慢慢加,加到佢覺得夠為止

複式洋房

olwan529 發表於 23-11-3 18:09
我初初諗住埋身
如果BB體重一路升, 個人仔都長左, 最好就繼續加奶, 你補奶粉俾佢可以等佢食飽訓耐d, 我仔補心美力, 一日2奶粉3人奶, 味道似人奶, 所以可以switch住餵, 長肉都快左唔少

大宅

我b果陣食得仲勁,餐餐90/100,又係2個鐘一餐,驚到帶佢入院,最後話bb大食,最重要全日飲奶量唔可以多過bb體重x200

Btw你仲冇無諗住埋身?有就減奶粉,只要bb無黃逼佢埋身2-3日就會上奶,等bb知道無奶粉放題就會乖乖埋身。

大宅

yan02176 發表於 23-11-10 10:14
我b果陣食得仲勁,餐餐90/100,又係2個鐘一餐,驚到帶佢入院,最後話bb大食,最重要全日飲奶量唔可以多過bb ...

我依家有埋身先再補奶粉
但我都唔肯定佢有冇吸到
埋完佢都係成支奶飲晒

別墅

會唔會係佢猛長期所以大食左?我覺得如果佢冇話飲到嘔我都會照俾佢食, 反正食得柯得就OK, 我個陣都人奶完再補美贊臣neuroprx

複式洋房

我個b 7日大就開始加到4安, 感恩佢本身都大大隻隻嘅, 加上餵hipp, 可能隻天然hmp益生菌真係有用, 腸胃好給力, 食得多痾得多又肯長肉, 皮膚好好, 陪月話因為有機唔熱氣, 到滿月個時已經飲6安1餐

大宅

suzepi 發表於 23-11-22 15:40
我個b 7日大就開始加到4安, 感恩佢本身都大大隻隻嘅, 加上餵hipp, 可能隻天然hmp益生菌真係有用, 腸胃好給 ...

我依家仲係飲緊4安
不過就轉左奶粉
A+轉左s26 ultima
好似相對飽肚過a+
A+食完個肚仲好似有d消化不良咁

好彩姑娘都話佢都重得好好
黃又退晒

複式洋房

olwan529 發表於 23-11-1 12:21
個b 18日人仔
泵奶量少 主要食奶粉
由出院已經食得到60-90ml
無特別諗呀,如果bb食完仲想食就加1安俾佢…我仔飲人奶補心美力,補左之後都重左,便便就同以前一樣咁靚!其實除非bb飲到唔想飲啦,如果唔係就唔使特別限住個奶量幾多

複式洋房

BB 幾重, 有個科學D 嘅方法, KG X 120-150ml / 每日餐數 = 每餐餵幾多先夠

bb 同大人一樣, 有d 大食d 有d 細食d個個都唔同架, 佢食到通常都會加多一安俾佢, 如果佢夠佢自動就唔會食, 徙少少好過餐餐唔夠飽

健康院姑娘都話係自己睇情況加架, 唔洗計日期黎加, 重點係每次加一安士咁上, 唔好自行決定加幾多比例

大宅

Belovedkiddy 發表於 23-11-24 13:17
BB 幾重, 有個科學D 嘅方法, KG X 120-150ml / 每日餐數 = 每餐餵幾多先夠

bb 同大人一樣, 有d 大食d 有d ...

我見個個都話食飽會頂樽
但我120ml暫時10次未必有1 2次係佢頂樽
次次都係飲到底我拉走
但日頭食完肯訓既話佢又頂到3個鐘先餓
夜晚可以4至5個鐘餓
唔肯訓就2個半鐘左右餓
又好似應該夠飽咁
搞到我好亂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊