自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

milkteabb 發表於 23-11-4 14:31
Jm你地好偉大。阿姨有無排緊政府院舍?

依家喺半政府宿舍,所以開支好大。但係無辦法,自己都過唔到自己嗰關要擺佢去比較唔理想嘅環境。

上一代以為智障人士唔長命,但依家醫學發達,70歲都仲好健康。唔係以前嗰啲得3,40歲命咁。所以,唉,希望佢起碼係開心啦。我哋都無其他選擇。

男爵府

10年喎,我覺得佢已經非常孝順了

伯爵府

irisf 發表於 23-11-4 14:54
你有沒有小孩?如有,他們看到父母如何照顧親人,潛移默化後他日也會用相同方法對待你們。

可能上天看到你 ...

有小朋友呀。我希望佢哋都可以學識愛己愛人啦。亦希望我哋兩公婆老咗唔會變成小朋友嘅負累。

男爵府

廷廷媽 發表於 23-11-3 08:17
我老豆就係咁,佢話唔係生d 仔女出黎做咩
我奶奶都係咁嘅人,所以佢話有命唔怕病,總之佢嘅生活指晒啲仔女,最緊要長命,周身病痛唔郁得都唔想死住,我聽到好心寒,其實自己都辛苦,呢啲日子要咁長做乜

pansy888hk    發表於 23-11-14 22:55

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

anna59 發表於 23-11-4 10:43
叫個女自己照顧佢
男人注重利益,厚顏無恥。
只怪個女無自尊,好賤,自私,吾尊重亞媽,不過,個男人有病, ...

最後嗰句 又係噃,我之前都冇諗到

珍珠宮

2024年龍年勳章

E_gold8806 發表於 23-11-4 13:02
他已經照顧左十幾年了, 怎樣都是孝子, 應該搵社工幫忙送佢入護理院, 香港政府把10幾億放在非法入境者身上, ...

agree!

男爵府

mommyli 發表於 23-11-4 15:44
有小朋友呀。我希望佢哋都可以學識愛己愛人啦。亦希望我哋兩公婆老咗唔會變成小朋友嘅負累。
...
沒人想老了想成負累,但就算開初幾健康,到最後幾年一定差下來,那時便要子孫照顧了。
最好后生時好好栽培小朋友,長大了他們有好工作經濟好,即使他們忙不能全力照顧父母,也有足夠經濟能力在父母家請工人照顧兩老,以盡孝心回饋父母,為己及小朋友積福,讓自己小朋友學了,將來長大了也會請工人姐姐好好照顧老了的自己而不是放在老人院甘慘啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Sebastian@ 發表於 23-11-4 00:07
我夫家那件,真係玩到我哋死,日日打來問你去咗邊,9X了身體多毛病我哋明白的,佢想我哋多啲睇佢我明白的 ...

如有任何要求,請她聯絡自己的兒子

侯爵府

小ice 發表於 23-11-3 02:52
可以想像照顧者已經去到臨界點好辛苦,無耐 未經他人苦,莫勸他人善。。10年不容易

...

根本唔係孝唔孝嘅問題,照顧人果種壓力比生病嘅人更大,有套叫「一念無明」,就正正道出照顧人由照顧病人慢慢連自己都變成病人嘅慘況。

水晶宮

露比EE 發表於 23-11-14 14:40
根本唔係孝唔孝嘅問題,照顧人果種壓力比生病嘅人更大,有套叫「一念無明」,就正正道出照顧人由照顧病人 ...

呢個真。 照顧者既壓力外人真係好難明白,我而家完全感受到

男爵府

2024年龍年勳章

小ice 發表於 23-11-3 02:52
可以想像照顧者已經去到臨界點好辛苦,無耐 未經他人苦,莫勸他人善。。10年不容易

...

我識有個都係,老豆cancer, 來來回回,不斷復發,醫院走黎走去,仲因為病人吞嚥困難,要特別預備食物,我唔清楚大陸醫療費用,要家屬留醫院照顧,聽見都辛苦。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

露比EE 發表於 23-11-14 14:40
根本唔係孝唔孝嘅問題,照顧人果種壓力比生病嘅人更大,有套叫「一念無明」,就正正道出照顧人由照顧病人 ...

男爵府

imlcc 發表於 23-11-4 10:04
我同你嘅情況差唔多, 我依家就係肩負緊呢啲責任, 樣樣嘢都自己一個搞, 冇人可以畀意見, 有兄弟姊妹都 ...

You are not alone. 我阿媽中風入咗老人院, 阿妹係弱智人士, 細佬好少理阿媽同阿妹. 幫阿媽申請老人院買位同申請綜援又係我攪, 阿妹弱智人士綜援又要我跟埋, 仲要個個月買嘢去院舍俾個妹同交費用. 細佬完全唔會主動話幫手, 好似嗰d唔係佢家人咁. 出去食飯叫佢負責帶阿媽我負責帶個妹都幫唔到手. 最慘係已經得我一個做, 我仲有自己頭家有小朋友要照顧我冇工人, 我阿媽仲多多要求洗人唔洗本. 我覺得有呢d咁嘅家人真係仲慘過做孤兒.

pansy888hk    發表於 23-11-14 23:00

大宅

irisf 發表於 23-11-14 13:52
沒人想老了想成負累,但就算開初幾健康,到最後幾年一定差下來,那時便要子孫照顧了。
最好后生時好好栽培 ...

點解唔係自己存錢, 將來老左有錢請工人.

自己人生自己負責

珍珠宮

2024年龍年勳章

myki 發表於 23-11-14 18:11
You are not alone. 我阿媽中風入咗老人院, 阿妹係弱智人士, 細佬好少理阿媽同阿妹. 幫阿媽申請老人院買位 ...

人善被人欺,家中最孝順那個子女往往吃力不討好,做得好係應份,老憑心態

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊