自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

居住嘅屋苑室外泳池每年由十一月到四月尾都要進行維修保養,即係一年有半年唔開放。
室內泳池冬天至開放,中間又有兩個月要維修保養。
我哋有住戶問管理公司點解唔夏天維修室內泳池,同室外泳池維修時間錯開。管理公司話研究下。
問題係屋苑樓齡已經過十年,管理公司年年話研究,但意見接受,政策照舊。

每年用半年時間維修保養,但開放後仍然有唔少設施問題導致嘅小意外同受傷。

其實係咪其他私人屋苑泳池年年都要用咁長時間維修保養呢?

子爵府

回覆樓主:

會唔會其實係因為泳池運作費用高,所以只開放夏天幾個月?

公爵府

親子王國15週年勳章

知有D屋苑已無開泳池了,個池只是有,不開放。

子爵府

my_bride 發表於 23-11-3 12:53
會唔會其實係因為泳池運作費用高,所以只開放夏天幾個月?

畀咁多管理費,都唔知管理公司點用。
請埋D泳池救生員、清潔人員只識得聚埋用電話、打機、傾計。我哋住客同管理公司提左好多次應該有當值救生員坐看台望住泳池,池邊亦應有救生員維持秩序,但都冇乜改善。
泳池曾經出現過嚴重事故,管理公司一句「係意外」輕輕帶過,問題根源根本唔面對。

珍珠宮

直接啲
係咪救生員請唔到人?
我之前住既屋苑又係維修期好長
後來有住户左問右問先八到原來請唔到冬季救生員

大宅

回覆樓主:

咁好有問题。我住過幾个地方都冇咁,室外1號已关左,室内差不多成年都開,間中关幾日咋

大宅

泳池運作費用太高,救生員服務通常都係外判出去
今年有d屋苑請2個救生員已經要10萬起一個月,未計其他泳池維修及日常運作開支

業主交既管理費其實根本唔夠去cover, 一個屋苑有好多日常開支及保養維修要做,
有好多屋苑已經cut 泳池開放時間,慳錢

利申: 做緊物管呢行

子爵府

我屋苑(室外池)每天只開放5月-10月,我覺得ok,因為慳返唔少救生員人工和營運支出。

子爵府

yurijm 發表於 23-11-3 13:34
直接啲
係咪救生員請唔到人?
我之前住既屋苑又係維修期好長

如果請唔到救生員應該講畀住戶聽,而唔係以維修名義停開。
而我嘅屋苑唔似請唔到救生員。

子爵府

wing0923 發表於 23-11-3 14:20
今年有d屋苑請2個救生員已經要10萬起一個月,未計其他泳池維 ...

2個救生員一個月要十萬?咁好人工?

子爵府

aee 發表於 23-11-3 13:49
咁好有問题。我住過幾个地方都冇咁,室外1號已关左,室内差不多成年都開,間中关幾日咋
...

我朋友都話佢屋苑泳池管理好似你講咁,佢屋苑仲要樓齢超過廿年。
佢話我屋苑管理費貴過佢差唔多成倍,但泳池又開放得咁少時間,去游水仲要畀錢,好唔抵。

大宅

回覆樓主:

現今科技進步,應該發明救生機械人替代救生員

大宅

回覆 funseller 的帖子

外判出去,啲錢唔係救生員袋晒,仲有判頭….而家做救生員係好好賺架
唔怕熱同曬既話

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wing0923 發表於 23-11-4 00:24
回覆 funseller 的帖子

外判出去,啲錢唔係救生員袋晒,仲有判頭….而家做救生員係好好賺架

做判頭嗰個先好賺咋,做救生員,一年得半年唔夠有工開,人工又唔係好高,點會好賺

男爵府

wing0923 發表於 23-11-3 14:20
今年有d屋苑請2個救生員已經要10萬起一個月,未計其他泳池維 ...

出面成5萬一個,咁咁康文署咪請唔到人,得2萬個月邊個做?
attach1/tmp/phpOSheA3

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊