婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你女會唔會覺得係你要阿哥唔要佢?
個仔可以去男家留宿,女就唔可以喺你屋企留宿? 女跟你唔係方便啲? 到佢發育時,咁佢問邊個?

複式洋房

Pman1022 發表於 23-11-13 11:05
你女會唔會覺得係你要阿哥唔要佢?
個仔可以去男家留宿,女就唔可以喺你屋企留宿? 女跟你唔係方便啲? 到佢發 ...

個個係細佬,我吾否認佢可能會咁諗,但我真係無重男輕女

吾係吾可以,以係呀嫲吾願放手,可能佢怕個女太親我,佢無左存在感掛,我都吾知佢做乜,未離婚前已經經常霸住我個女,離左之後直情係我個女既代言人

其實我並吾介意有無過夜,我介意既係母女關係因人為因素被破壞

子爵府

回覆 Elvab 的帖子

先唔好講有無人撥火,但如果你個女認定係你要細佬唔要佢,咁佢同你有距離係理解,當初咁樣安排其實係經法庭判決?

我估你個女都有四五歲?佢sense到佢嫲嫲唔鍾意你,佢有機會會覺得再同你親近suffer嗰個係佢,你只係假日先見到佢,平日都係佢自己handle,有咩事你根本就幫唔到佢

唔好以為小朋友唔識,佢哋都識識者生存,親近邊個多啲會有好處

要扭轉依家個情況,有無可能係個女都跟返你? 如果無,咁只可以珍惜你同佢相處的時間,讓佢明白你的難處,即使難受都只可以盡做,睇戲都睇得多,好多時同小朋友分開咗,慢慢就疏離直至唔聯絡

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 23-11-13 12:41
回覆 Elvab 的帖子

先唔好講有無人撥火,但如果你個女認定係你要細佬唔要佢,咁佢同你有距離係理解,當初 ...

係呀,宜家佢都6歲,我明白佢跟個邊係要有生存之道,我都無怪佢,我怪既係佢呀嫲,點解要搞咁多野,點解吾可以令個小朋友舒服d …

大宅

Elvab 發表於 23-11-12 00:01
我都想知,如果個女細個比佢嫲封鎖吾比搵我,到大個會唔會返黎?

樓主,你好慘。

我唔識點講,我只可以話小朋友都好現實,邊個對得多,對佢好(令佢開心嗰種好,唔係幸福嗰種好),佢地就會癲邊個。如果你一直俾人打毒針,咁基本上佢平時未必會諗起你。

趁一齊時,同佢做開心嘅事。唔好說教,唔好講父家壞話。日後佢大左,佢至少知道,你係佢面前都係一個平常媽媽。邊個講人壞話,邊啲係聽返黎,佢大過一定知。

換一個角度諗,你女至少有人照顧,有人錫,平平安安,無後母冷言冷語。咁樣你都可以豁然生活。

大宅

Elvab 發表於 23-11-12 00:01
我都想知,如果個女細個比佢嫲封鎖吾比搵我,到大個會唔會返黎?

樓主,你好慘。

我唔識點講,我只可以話小朋友都好現實,邊個對得多,對佢好(令佢開心嗰種好,唔係幸福嗰種好),佢地就會癲邊個。如果你一直俾人打毒針,咁基本上佢平時未必會諗起你。

趁一齊時,同佢做開心嘅事。唔好說教,唔好講父家壞話。日後佢大左,佢至少知道,你係佢面前都係一個平常媽媽。邊個講人壞話,邊啲係聽返黎,佢大過一定知。

換一個角度諗,你女至少有人照顧,有人錫,平平安安,無後母冷言冷語。咁樣你都可以豁然生活。

大宅

Elvab 發表於 23-11-11 09:31
我前夫係個媽寶男,乜都聽呀媽話,好容易就比99分化到我地夫妻既關係。我99對我女好寵,一開始我都好感恩, ...

By the way, 所有99都當新抱係衰人。但係,你99做得出咁嘅事,真係時辰未到咋⋯⋯
你當初交個女俾99湊?

複式洋房

darkgard 發表於 23-11-13 14:36
By the way, 所有99都當新抱係衰人。但係,你99做得出咁嘅事,真係時辰未到咋⋯⋯
你當初交個女俾99湊?
...

多謝你,吾係個個有同理心,識得係人地角度諗。吾係呀,個官判左個女比佢之後就係99湊

大宅

Elvab 發表於 23-11-13 14:46
多謝你,吾係個個有同理心,識得係人地角度諗。吾係呀,個官判左個女比佢之後就係99湊
...

我意思係,你生左女女出黎,係咪叫99幫手湊?

複式洋房

darkgard 發表於 23-11-13 17:44
我意思係,你生左女女出黎,係咪叫99幫手湊?

我全職湊

大宅

Elvab 發表於 23-11-13 18:43
我全職湊

你99幾歲?她可以湊到100歲咩

複式洋房

周小桃 發表於 23-11-13 22:19
你99幾歲?她可以湊到100歲咩

咁佢都後生既,好似56歲

珍珠宮

darkgard 發表於 23-11-13 14:36
你當初交個女俾99湊?
...
佢呢個直程衰添啦,拆散人地母女,佢自己都做過人地呀媽,當正個孫自己生

大宅

Elvab 發表於 23-11-13 18:43
我全職湊

你自己湊,佢都有機可乘。佢應該係土99加強版。

複式洋房

crazypaper 發表於 23-11-13 23:35
佢呢個直程衰添啦,拆散人地母女,佢自己都做過人地呀媽,當正個孫自己生
...

我同佢仔拍拖個陣,佢講過一次,話我搶走佢仔,可能報復心强掛,搶反人地個女

別墅

一個人一個小朋友管束權,咁奇怪???
2姊弟分開跟父母住,將來感情未必好

複式洋房

笨豬傻咪 發表於 23-11-15 17:17
一個人一個小朋友管束權,咁奇怪???
2姊弟分開跟父母住,將來感情未必好

當初個社署報告係打算將2個小朋友比佢既,不過法官覺得個仔好細個需要媽媽多d,最後搞搞下就變成1人1個

有個咁既呀嫲,就算1齊住都吾會感情好,佢自己d兄弟姊妹都係狗咬狗骨

別墅

Elvab 發表於 23-11-15 19:09
當初個社署報告係打算將2個小朋友比佢既,不過法官覺得個仔好細個需要媽媽多d,最後搞搞下就變成1人1個

...
當初社署報告寫得你好差
所以2個小朋友管養權都歸男方?

複式洋房

笨豬傻咪 發表於 23-11-16 11:42
當初社署報告寫得你好差
所以2個小朋友管養權都歸男方?

又吾係好差,寫報告條友好現實囉,
下下講錢,話前夫個邊經濟環境好,
又有工人同呀嫲幫手湊
我全職媽媽,無返工同我一個湊,
佢覺得相比之下好差掛

大宅

Elvab 發表於 23-11-16 12:20
又吾係好差,寫報告條友好現實囉,
下下講錢,話前夫個邊經濟環境好,
又有工人同呀嫲幫手湊

前夫家底富有程度成點?當初結婚係因為他家有錢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊