想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,請問大家有冇做過以下驗查?要點樣驗 eg. 抽血、定入手術室?幾耐有報告?幾多錢?
謝謝分享。

ERA: 驗最佳著床期
ALICE: 驗子宮內膜有冇慢性發炎
EMMA: 驗子宮內膜有冇好嘅細菌同壞嘅細菌(若有壞細菌就建議先醫治才放胎)
HSG Test

大宅

Mommyland 發表於 23-11-15 11:55
如題,請問大家有冇做過以下驗查?要點樣驗 eg. 抽血、定入手術室?幾耐有報告?幾多錢?
謝謝分享。

我做左,可pm我

大宅

Mommyland 發表於 23-11-15 11:55
謝謝分享。

香港極少人做ERA哩個檢查

大宅

要入手術室麻醉,ERA好少香港醫生信,ALICE建議你做下宮腔鏡先?EMMA沒有evidence證實有效。想做倒不如去台灣一次做曬佢又平,但最緊要都係有好胚胎同子宮

複式洋房

回覆 claudia99103 的帖子

因為多次著床不成功,見到有人做以上test, 想想自己也可以check下有冇問題,我都知未必有用,只是做下安心啲。另外,免疫都想check 下。我會去台灣做,真係平好多!

複式洋房

咁你係台灣做咗免疫test 末?

別墅

ALICE同EMMA聽講冇乜用
台灣好多人做ERA

複式洋房

回覆 Mommyland 的帖子

請問你諗住去台灣邊間做?我都諗住去做免疫檢查

複式洋房

有JM介紹去聯合醫事檢驗所UCL做免疫檢查。好多人去。
當然你的IVF醫生可以做,但有D未必幫你做,睇你情況。

複式洋房

之前,我屋企人入咗醫院,所以放胎計劃擱置咗,今日又係台北啦!
TFC胡醫師(台灣人叫醫生做醫師的)幫我做左兩次抽卵,以我超高齡來講成績都算係奇蹟啦!

之前做左子宫鏡無問題,但因為屋企人入醫院,所以遲左,胡醫師建議我再做多次子宫鏡先放,因為子宫鏡有效期只有兩個週期,結果要做第二次做子宫鏡,真係有幾粒息肉喎!

到左今次週期再回台北放肧胎,放之前驗血發現有免疫問題,胡醫師話係比較少數,但以佢的經驗大家唔駛灰心,除左食藥,要在放肧胎前每日打一支肝素(好痛,個肚會瘀哂),可能要打到生!

終於昨日放左啦,宜家定時用藥同打針,14日後開彩!

其實我之前係香港放左三次都失敗,今次係TFC發現係免疫問題,雖然胡醫師話未必一定關免疫事,但係起碼知道有這個問題,要解決,增加成功機會。

雖然我最終唔知成唔成功,但係整體體驗都好好,比香港又平一半左右,胡醫師出名做高齡,佢最高紀錄係50歲,大家不妨去睇下。

剛剛知道TFC會第一次嚟香港做講座,4月28日,JM們可以去聽下:

【主講者】

曾啟瑞 創辦人 (台灣試管嬰兒之父)

胡玉銘 院長

譚舜仁 主任醫生

黃馨慧 主任醫生

時間:2024年04月28日 (日) 13:30-16:30 (13:00開放入場)
地點:香港尖沙咀凱悅酒店 宴會廳一、二、三 (地鐵:尖沙咀站 N2出口
地址:香港九龍尖沙咀河內道18號

請前往 登記
https://www.tfcivf.com/zh/news/content/252

現在要自己relax D 同開開心心等開彩,祝大家好孕!

複式洋房

回覆 claudia99103 的帖子

向邊間做? 單身女人做得嗎?

複式洋房

回覆 goodperson2021 的帖子

上網搵到:

現行《人工生殖法》的法律適用對象須是異性夫妻,且女性或伴侶一方有子宮。 因此不具備婚姻關係的男男或女女同性伴侶,或是雖然可用卵子但沒有伴侶的單身女性,都無法進行人工生殖或試管嬰兒。

複式洋房

回覆 Mommyland 的帖子

收到,唔該

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊