6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

人奶轉奶粉之後bb有d便秘,前輩話可能係隻奶粉牌子唔啱,想問唔岩係咪要成罐直接掉呀?><

複式洋房

轉左幾耐?比少少時間適應下,BB便秘可以試下幫佢按摩下肚仔先,或者飛機抱,幫助一下佢腸道蠕動,會有助便便咖

洋房

其實係咪唔好同時加固又轉奶粉呢?佢阿嫲有煲d雪梨湯水,諗住可以清腸胃㗎嘛,佢又唔鍾意飲

禁止訪問

複式洋房

WindyLi924 發表於 23-11-16 12:16
其實係咪唔好同時加固又轉奶粉呢?佢阿嫲有煲d雪梨湯水,諗住可以清腸胃㗎嘛,佢又唔鍾意飲 ...
有機會咖,雖然人奶同奶粉都係奶,不過BB腸胃咁敏感,你又比埋糊仔,佢更加唔適應,都容易便秘

洋房

nanayiuyiu 發表於 23-11-16 12:44
你試唔試下轉neuropro?我阿囡飲緊呢款,整體都唔錯,入面有MFGM+HMO可以令腸胃好吸收同消化d,同埋呢隻奶粉 ...
我都係餵Neuro Pro,便便真係改善左勁多,起碼唔會便秘先,佢又發少左脾氣,訓都訓得好左

複式洋房

WindyLi924 發表於 23-11-16 12:16
其實係咪唔好同時加固又轉奶粉呢?佢阿嫲有煲d雪梨湯水,諗住可以清腸胃㗎嘛,佢又唔鍾意飲 ...
如果BB本身痾便便已經困難,加固有機會令到佢更加便秘!最好就係揾到隻BB夾到嘅奶粉先慢慢加固,我個小朋友一邊加固一邊補心美力,便便都痾得好順,無試過有便秘問題

複式洋房

回覆 WindyLi924 的帖子

jm最好考慮轉奶粉, 我b係腸胃唔好嗰種, 勁易冇便便, 特別係轉左飲奶粉後, 加固試小小野又冇便便, 其他媽媽介紹轉飲hipp先慢慢似返以前全人奶咁樣

別墅

elfa23 發表於 23-11-30 12:13
回覆 WindyLi924 的帖子

jm最好考慮轉奶粉, 我b係腸胃唔好嗰種, 勁易冇便便, 特別係轉左飲奶粉後, 加固試 ...
個時陪月都講話對腸胃最好一定係HIPP! 多數補佢嘅BB都適應得好好! 聽佢地講係因為隻益生菌HMP係全天然易吸收啲, 唔同其他牌子基因改造合成難吸收

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊