想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開始人工週期
14/4 MC, 15/4 day2番左中泌睇,醫生原本叫我day3番,但咁岩day3唔得閒,直接番左去,問左胡曉東佢話day2都ok

開始人工週期前,要先去諮詢室建檔,要拎結婚證書,佢會對,同埋會睇埋有乜科未覆診,又叫我去睇番,我要去免疫見醫生,免疫林蓉話比我進週,但要我抽一套免疫血,盛惠人仔2200左右,我拒絕左,因為我冇錢了

然後去照B超,厚度5mm, 跟住見埋李睿(胡曉東團隊既醫師),基本上簡左乜團隊,平時都唔係主任睇客,係佢地團隊既下屬睇客,個主任淨係開方案,d 下屬就負責跟

李睿叫我一日食4粒補佳樂,Progynova, 分兩次食。另外同我相量埋之後幾次邊日要番大陸,我覺得幾好,因為唔洗特登再請假。

21/4 進週第6日,番左去覆診,照完超聲波就見李睿,內膜6mm, 李睿話我冇準時食藥,內膜生得好慢,建議我飲水做運動。加大藥量,補佳樂由一日6粒變一日8粒,25號再覆診

複式洋房

今日25/4,進入人工周期既第10日

李睿放假,約左孫曉曉10-11點,佢都係胡曉東團隊既醫生。

我09:30到左,照埋超聲波時間係09:50,今次內膜8mm。

照完超聲波又要等睇醫生,等….等….等… 等到11:10仲未到我,我計過時,孫曉曉平均睇一個症要10-15分鐘(其他JM話佢發緊夢),我去問前枱,仲有幾多個到我,前枱話4-5個,跟住我等到11:35,再問前枱仲有幾多個到我,前枱話4-5個。

真係嬲左,我預約號,係咁比其他隊既人睇先,又睇得慢,直接轉左睇第2個醫生宮小舒,11:50睇完走得。我走果陣,孫曉曉仲未叫到我個number, 如果繼續等睇佢,藥房都放埋飯我拎唔到藥又要等到2點藥房開先拎到

問左宮小舒,佢話even依家內膜8都唔可以提前植入,要完成曬成個course既針藥,同埋又要加藥1日8粒

下次30號再覆診

複式洋房

30/4 又番左去覆診,今次要抽血,要照一個血流超聲波,如果要植入,最小要有2條血流,我有6條血報告出左就見醫生,今次睇李貴珠,係中泌唔係次次都比到同一個醫生你,由一開始到依家,我都睇左好多個唔同醫生

抽血指數ok, 內膜厚度9mm, 開始打油針(黃體酮針)打肌肉,我拎左d針番香港搵frd幫手打

打完針要落番2樓洗妹妹

5/5 要再番去洗妹妹

6/5 就植入

複式洋房

題外話

一開始初診,我係入左莫主任條team, 但我淨係見過佢兩次,因為促排都係佢下屬幫佢開藥,主任淨係負責比方案同埋植入

但後尾,莫主任轉左做特需(VIP), 我唔想加錢,就轉左胡主任條team, 諗住胡主任幫手植入都好呀。但當然,平時覆診,都係睇胡主任條team既醫生,我淨係見過胡兩次

到依家準備植入,胡係我植入果日會放大假,護士比左三個主任我簡,話個個主任既成功率差唔多,問我想簡邊個,最後我簡左張展宏

複式洋房

回覆樓主:

因為打油針好多玻璃同埋用完既針,如果直接扔係垃圾袋好危險,可能會整爛個袋/整傷清潔工人,所以可以用飲完既奶茶杯或者膠樽做sharp box, 滿左就搵野封左頂個窿,又安全又環保

attach1_sign/tmp/php37SzN6
attach2_sign/tmp/phpGLO9wo

別墅

發表於 6 天前 |只看該作者
丐幫牛奶妹 發表於 24-5-1 11:31
題外話

一開始初診,我係入左莫主任條team, 但我淨係見過佢兩次,因為促排都係佢下屬幫佢開藥,主任淨係負 ...

Good luck Good luck! 祝你順利同BB 黐實!

複式洋房

發表於 6 天前 |只看該作者
NewNewE 發表於 24-5-3 12:56
Good luck Good luck! 祝你順利同BB 黐實!

多謝new new, 原來你仲有睇我post

別墅

發表於 5 天前 |只看該作者
丐幫牛奶妹 發表於 24-5-3 23:00
多謝new new, 原來你仲有睇我post

有丫! 我記得你話差唔多時間會植入 所以得閒就上來望下~ 希望10幾日後聽到你好消息

複式洋房

發表於 前天 15:53 |只看該作者
5/5/2024 植入前一日,要做彩超、洗妹妹、打針、見醫生

返到去即刻去拎個彩超嘅籌號,因為要等好耐。根據其他姊妹嘅講法,照彩照既其中一個醫生叫劉子晶,成日照多左野,又話有囊腫又盛(其實冇),所以我掛號果陣都話唔想劉子晶幫我照

係等照彩超既時候,拎埋洗妹妹既籌號,因為都好多人要洗妹妹都要等好耐

到我照彩照,照完俾咗份報告我,話子宮1分鐘郁咗三次,跟住就拎埋份報告上去睇醫生。記住事先拎睇醫生既籌,如果唔係又有排等,時間係慳返嚟架我叫我老公拎我張診卡上去登記,再用番自己手機scan個code簽到,就有個number,但呢個時候未active 個籌號,真係睇醫生果陣搵前枱active番個籌,就好快到自己。

李睿話我子宮郁得太快,要連續三日打一支令子宮郁得冇咁快嘅針,我覺得幾好呀,可以比到個胎平靜嘅環境去成長

嗰支子宮嘅針要去藥房拎,之後連埋支黃體酮針一齊去注射室度打,完左落返去2樓洗妹妹,下一個籌到我時間管理大師

複式洋房

發表於 前天 16:07 |只看該作者

回覆樓主:

6/5/2024 今日係植入既日子

我同老公一早準備左男仔同女仔既衫仔、提子糖、公仔、旺仔牛奶

14:00 到4樓注射室打針,開始飲水,要急尿既感覺方便植入

打完針落一樓拎籌辦理手續,佢會同你講今日擺邊一粒胎,解凍前同解凍後個級數有冇升或者跌,我前後都係4AA, 然後就上5樓坐喺啲凳度等叫名

佢叫我個名就要攞埋身份證行過去,佢會俾個手術帽同埋一件手術袍,叫我去更衣室換咗佢,胸圍底褲唔使除,我將我朝早準備嘅嘢,除咗旺仔牛奶放晒入手術袍個袋度,袋埋入去植入唔係我發明嘅呢樣嘢,我都係跟其他香港jm教。

入到植入房,護士整整整,就叫醫生植入,瘋狂對名,有個mon既佢開始冇同我講開始,完左問我睇唔睇到小白點,我話睇唔到。

成個過程冇唔舒服,只有尷尬,同埋擔心其他太太睇到我妹妹,等間再講點解。

完左我行得好慢,好驚佢跌出黎,唔知會唔會。
忍左20分鐘先屙尿,換番衫係507房等聽宣講,再做埋215蚊既電療,話幫助到著床,我都做左,呢個optional, not must. 如果想平小小可以去1樓中醫到做,但我唔想行同埋等,直接5樓做,電20分鐘。

依家等開獎,好緊張

複式洋房

發表於 前天 16:20 |只看該作者
植入室係好似張圖咁,A房B房門口共用,寫住1、2果到係布簾,都係係A房入面,用黎除底褲同埋係簾後面等叫名。

如果有人係A房植入緊,B房既太太出到黎,會睇到A房既太太既妹妹

我琴日係布簾2號位置等,A房床既太太仲係床上面,護士叫我出黎,我一出黎就睇到我前一個人(A床)既妹妹,跟住佢入番布簾著底褲,佢走果陣都睇到我妹妹,如似類推…

A床要比A床+B床既人睇妹妹,但B床(入面間房)唔會有呢個問題,冇得簡房,因為唔同醫生。

祝大家用B房床

attach1/tmp/phpIHIq6F

別墅

發表於 昨天 02:53 |只看該作者
丐幫牛奶妹 發表於 24-5-7 16:20
植入室係好似張圖咁,A房B房門口共用,寫住1、2果到係布簾,都係係A房入面,用黎除底褲同埋係簾後面等叫名 ...

Hahaha 你張圖好正~ 啲回憶番曬嚟~ 大陸對於私隱真係唔係太重視~ 每次番去複診都係唔關門,覺得比人聽到晒自己啲私隱。。。

Anyway, 最緊要成功!! Lee幾日食下黑古古力、菠蘿芯,唔好沖太熱的熱水涼,平常心 祝你好運

別墅

發表於 昨天 11:23 |只看該作者

回覆 丐幫牛奶妹 的帖子

多謝你好祥細資料祝你好孕成功

複式洋房

發表於 昨天 11:56 |只看該作者
NewNewE 發表於 24-5-8 02:53
Hahaha 你張圖好正~ 啲回憶番曬嚟~ 大陸對於私隱真係唔係太重視~ 每次番去複診都係唔關門,覺得比人聽 ...

Haha, 我畫完都覺得好搞笑,你果陣用邊張床?

我真係好緊張,今日已經偷驗,諗住日日驗,驗到抽血果日

複式洋房

發表於 昨天 11:57 |只看該作者
chpolly 發表於 24-5-8 11:23
回覆 丐幫牛奶妹 的帖子

多謝你好祥細資料祝你好孕成功

收到你祝福你依家乜階段啦?要唔要入中泌whatsapp group一齊傾下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊