自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sisilee321 發表於 24-4-6 10:52
香港唔係的,配偶會繼承一切,如果只有配偶,兄弟姐妹阿媽都無份,所以有時會打官司
...

其實條法例有漏洞,我見過有家庭既男成員過身,因為子女未夠18,俾個新娶既「後母」搶晒佢啲資產,之後交新男友,唔太照顧啲子女

水晶宮

ppo6803 發表於 24-4-6 06:57
回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

咁如果佢地係大陸結婚呢?當時無咩證明文件............咁會點處理~

即係所謂拜天地儀式
未有婚姻制度
據我所知, 香港係認可嘅

不過呢d 複雜情況建議向專業人士尋求專業意見喇

珍珠宮

老公,子女

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

alicewong18 發表於 24-4-6 10:09
提外話又知唔知,如兩兄弟做緊遺產承辦過程中其中一個特然去世,係咪所有原先所得到遺產會跌落埋亞哥或細 ...

會去返做緊遺產承辦果位既遺產

放下自在

水晶宮

提外話又知唔知,如兩兄弟做緊遺產承辦過程中其中一個特然去世,係咪所有原先所得到遺產會跌落埋亞哥或細 ...

都未到手, 唔係你嘅
談何比配偶承繼呢

子爵府

因為未完成手續,可能只有餘下的兄弟全部繼承

水晶宮

my005 發表於 24-4-6 10:45
而家係100萬

50萬同100萬係兩個唔同scenario

呢度有哂各種scenario 處理方式
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E9%81%BA%E5%9B%91-%E8%B2%A1%E7%94%A2%E5%88%86%E9%85%8D/

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Adiezz 發表於 24-4-6 11:56
其實條法例有漏洞,我見過有家庭既男成員過身,因為子女未夠18,俾個新娶既「後母」搶晒佢啲資產,之後交 ...

有未夠18歲既仔女, 要兩個人做遺產承辦喎
放下自在

伯爵府

shirley784 發表於 23-12-3 21:11
如果兩夫婦 , 妻子過身 , 咁佢既遺產應該交俾老公 , 定妻子既親人 , 例如媽媽 ?

配偶先,如無配偶就畀直屬子女。

水晶宮

Adiezz 發表於 24-4-6 11:56
其實條法例有漏洞,我見過有家庭既男成員過身,因為子女未夠18,俾個新娶既「後母」搶晒佢啲資產,之後交 ...

唔係法律漏洞
怪只怪佢再婚而已

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-6 12:10
可能少過50萬
所以子女無得分

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SOHOT 發表於 24-4-6 11:55
如果有成年子女,配偶先分50萬,其餘再均分
如果冇子女但父母兄弟姊妹仍在,則配偶先分100萬,然後再同死 ...

係。多謝更正。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-6 12:17
可能少過50萬
所以子女無得分
乜唔係涉及有未成年仔女都要兩個咩?
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-6 12:08
50萬同100萬係兩個唔同scenario

係。一時混亂左,已更正。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

cattz288 發表於 24-4-6 12:10

對,但主要資產都歸配偶控制,而且有些資產可能在患病那幾年被轉移了,但男家掌握不到

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-6 12:20
乜唔係涉及有未成年仔女都要兩個咩?

既然尚存配偶全取,就唔需要共同XX人啦

象牙宮

shirley784 發表於 23-12-3 21:11
如果兩夫婦 , 妻子過身 , 咁佢既遺產應該交俾老公 , 定妻子既親人 , 例如媽媽 ?

老公及子女, 父母, 兄弟姐妹。

因此有$, 需寫遺來保護財產分配效力。
寫定先。 需要公証就去律師事務所。
如果家一向和平。跟足遺囑做。 如果家不和。 律師事務所。
我老豆, 外公和平。老媽菅老豆想比多d邊个仔/囡。老媽私下整。我地唔知。 識估。
老豆最鍚那n个。唔係人人都有。
老媽 90岁前就分。 公平, 但也不完平均 WOR 。 老媽有自己錫邊几个子女。
人都有自己偏愛。

香港司法機構 - 有遺囑的申請(立有遺囑) (judiciary.hk)

別再用遺囑範例!5種遺囑這樣寫,保護財產分配效力 -FirstLaw

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

sisilee321 發表於 24-4-6 10:52
香港唔係的,配偶會繼承一切,如果只有配偶,兄弟姐妹阿媽都無份,所以有時會打官司
...
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap73!zh-Hant-HK

請睇香港法例

第4點第4項情況

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊