6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

堅持餵人奶耐嘅話,BB是咪會特別痴身?

複式洋房

你想佢唔痴你咩?佢大個啲唔痴你,你就明咩感受喇...

複式洋房

唔係...只係佢而家一起身就扭計要人抱,陪佢曖佢都無用,一放返落床就勁爆,有時真係覺得攰,我都係想比好啲嘅野佢,但係佢我又無覺好瞓,餵奶泵奶又密,真係就黎頂唔順

洋房

其實要痴身,人奶同奶粉都會痴,我自己覺得餵奶粉都無乜點變,但係會方便左囉,同埋即使要半夜起身都唔洗搞咁耐,睇你想唔想試下,我覺得enfinitas算係同人奶最似,我用佢黎replace人奶,我個B都無乜點變

複式洋房

餵人奶始終多一重接觸,BB係會痴身d同你close d, 加上可能你BB本身又係特別痴身 (我個囡痴身過細仔), 你咪辛苦d囉...你本身係FTM定都要返工呀?

洋房

我無餵人奶好耐,好早已經餵奶粉,都係餵緊enfinitas,我BB一樣好痴身,但係我好開心,見到飲到肥肥白白健健康康就夠喇

大宅

Rosalynerose 發表於 23-12-11 15:27
無特別痴身,睇bb性格,有時無聊就痴下,痴一陣就走去玩玩具。

子爵府

回覆 Rosalynerose 的帖子

不是,反而抱住瞓的寶寶才扭着要抱。

複式洋房

CheungKeeKee 發表於 23-12-11 21:18

不是,反而抱住瞓的寶寶才扭着要抱。

複式洋房

Rosalynerose 發表於 23-12-11 15:27
痴唔痴身其實主要睇bb性格, 咁當然啦, 埋身餵人奶冇得叫人幫手係辛苦好多, 所以我見家姐個囡飲心美力飲得好好, 就開始返工之前幫阿仔補, 而家間中都會叫c6幫手餵, 輕鬆好多

複式洋房

睇小朋友性格,不過我冇全人奶,因為返工關係,餵奶粉之後輕鬆左好多,自己心情亦好左,我選擇咗淡口d既皇家美素奶粉,BB兩樣都肯飲,體重同胃口都好好。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

一定吾會!尤其埋身餵可以增加bb安全感,bb反而少哭鬧!

大宅

全人奶媽媽係好辛苦嘅,夜晚補奶粉咪無咁辛苦囉,又可以俾自己抖下,我覺得最重要係揀隻似人奶嘅奶粉俾佢,好似我咁,我俾阿仔飲皇家美素,似人奶又唔熱氣,對腸胃都好好

別墅

JSCJSC55 發表於 23-12-13 08:26
睇小朋友性格,不過我冇全人奶,因為返工關係,餵奶粉之後輕鬆左好多,自己心情亦好左,我選擇咗淡口d既皇 ...
我個仔都係飲呢隻奶粉 淡淡地 似人奶 而且日日有便便 好健康 飲到現在

大宅

JSCJSC55 發表於 23-12-13 08:26
睇小朋友性格,不過我冇全人奶,因為返工關係,餵奶粉之後輕鬆左好多,自己心情亦好左,我選擇咗淡口d既皇 ...
我bb 都係飲黎隻呀,人奶奶粉都有飲既,bb 都唔會太痴身,平時有家姐同佢玩,我係FTM呀。

別墅

BB扭起上黎真係好難頂,但呢個都係父母同BB既學習過程黎,唔好比咁大壓力自己,加油。
你BB幾大?如果大過6個月,BB應該就要識得自我安撫,BB喊都離唔開幾樣野,首先一定唔好佢喊就抱,跟住諗下佢係咪夠鐘食奶,係咪要換片,係咪訓唔著扭計之類, 排除法諗下佢有咩需要先,如果全部生理需要都唔關事,咁可能就係順純想要人抱(安全感),咁你就要忍下手,試下用其他野分散佢注意力等佢唔好喊先,真係唔得最後先抱起佢, 但都可以試下張呢個時間慢慢拉長,例如今日試曬所有方法佢仲喊一分鐘先抱,聽日同樣試曬所有方法都唔得,由佢喊兩分鐘先抱,等佢慢慢知道唔係喊就一定有人抱。同埋抱左之後, 可能安撫左佢唔喊就放番低佢, 佢再喊又重覆番哄下佢一陣先再抱。真係要慢慢試慢慢適應,耐性好緊要,每個bb都有自己既性格,好難一概而論。

男爵府

係會好痴身架…但當你望住bb埋身飲奶的樣子嗰時,你會感覺到很溫暖,很有安全感架…..可惜我個時無咩人奶,所以補皇家美素,好彩bb都肯飲呀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊