自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有呀乜蛋都食吓
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

日本自己唔系糧食生產大國,基本上自己都唔夠食,但佢地仲可以好低價甘一批批水果雞蛋同海鮮出口到香港台灣既超市,放到周圍都系,正當燃料運輸成本上升甘多,由日本空運來港既成本點都比大陸東南亞貴好多,但D食品可以賣得平過其他地方。

珍珠宮

講真就仲有,不過係食少咗好多嘅。

男爵府

回覆 fishballbaby 的帖子

仲有買日本蛋

翡翠宮

回覆樓主:

一向都係食德清源
冇食日本蛋

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

pomanlife 發表於 23-12-14 08:25
轉左食湖北蛋
我都係, 湖北蛋仲好食啦

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

超市邊隻平、買邊隻,所以唔同國家都有食

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

fishballbaby 發表於 23-12-14 07:35
自從核癈水入海後,我已沒有再買,但係昨日去Aeon超級星期三仍然發現好多人在搶購,是因為日本蛋平?還是特 ...

有買,日本蛋比較大隻,星期三特價果款一般,但其他冇敏特價嘅蛋,質素真係幾高,蛋味濃,白多,腥味,一直都有買。

其他中國蛋要睇批次,韓國、泰國都有買。

珍珠宮

章太郎 發表於 23-12-14 08:10
首先, 進口食物有幅射檢測 (新聞有講)

再者, 如果日本食品/物品有幅射, aeon又點止雞蛋會有幅射問題? 响 ...
算啦, 個個禮拜都有人出同一個post, 你估佢地真係想知有幾多人仲食緊日本蛋咩? 佢地可能想表達對政府嘅把關不信任, 呢啲唔知算唔算係政府所謂嘅軟對抗呢? 仲有你可以check 埋佢地啲留言, 可能好多話冇食嗰啲同一時間係plan 緊去日本旅行

章太郎    發表於 23-12-14 11:02

大宅

馬明嫂 發表於 23-12-14 08:46
唔會 當日本蛋慌個時 香港日本蛋點解仲會有咁多入口? 佢地自己都唔夠食

日本出名好野留比本土

你望望香港D 日本蕃薯, 又碎又細. 同理, 香港日本蛋都係S 碼.
好野當然都係本土, 多就等於有問題, 你思想都幾老土....

大宅

yuyueng 發表於 23-12-14 09:01
日本自己唔系糧食生產大國,基本上自己都唔夠食,但佢地仲可以好低價甘一批批水果雞蛋同海鮮出口到香港台灣 ...
親, 船運的. 其實日本貨船運去香港台灣又快又平, 船期黎講, 日本蛋比美國蛋好得多.
當然日本仔唔會死錯人, 專出口細蛋
真正唔係糧食大國果個叫中國....

珍珠宮

唔止日本蛋,朱古力,零食,咖啡,食物,染髮劑。。。。以前有買,而家米搞,特登買其他的,大把選擇,偏唔買日本仔野,鬼叫佢倒毒水落海牙,賤到無倫。。

趙元嵩    發表於 23-12-14 13:19

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TingTing 發表於 23-12-14 09:44
唔止日本蛋,朱古力,零食,咖啡,食物,染髮劑。。。。以前有買,而家米搞,特登買其他的,大把選擇,偏唔 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

awless 發表於 23-12-14 09:36
親, 船運的. 其實日本貨船運去香港台灣又快又平, 船期黎講, 日本蛋比美國蛋好得多.
當然日本仔唔會死錯人, ...

無所謂啦,其實人地想食我唔會理,反正灣日本野我都可免則免,人地買唔買與我何干?自己亦唔系網上35472句就可以說服我既人

你用日本同美國比,真系天才,我幾乎無買過美國蛋。

珍珠宮

fishballbaby 發表於 23-12-14 07:35
自從核癈水入海後,我已沒有再買,但係昨日去Aeon超級星期三仍然發現好多人在搶購,是因為日本蛋平?還是特 ...

2011-2013年最危險,停食日本嘢。香港有食安中心把關,之後繼續食。

雞蛋比茶,菇更難有輻射。

水晶宮

回覆樓主:

有,見15元一排就好快賣晒

大宅

yuyueng 發表於 23-12-14 09:54
無所謂啦,其實人地想食我唔會理,反正台灣日本野我都可免則免,人地買唔買與我何干?自己亦唔系網上3547 ...
No No No , 冇諗過說服你食咩蛋, 同你講下笑而已

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

以前少食日本蛋,依家更加唔會買

伯爵府

Xmas吸收勳章

蛋嘅污染會高d? 生果/蔬菜/其他食材會低d?

伯爵府

Xmas吸收勳章

ernbe 發表於 23-12-14 09:55
2011-2013年最危險,停食日本嘢。香港有食安中心把關,之後繼續食。

雞蛋比茶,菇更難有輻射。

係囉,其實我都唔明點解咁concern 雞蛋?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊