想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

威記公家症條路行到而家都有一年多,每次都係化學,到第三次失敗先有得見醫生然後先驗呢樣嗰樣發現有自身免疫問題,跟足醫生指示食左藥,驗血報告靚仔哂,醫生話係靚既胎。唉但最近一次又失敗了,而家仲淨返三個未放。

見有sis話做pgt test ,發覺自己條件其實符合哂,因為自己又35以上,多次失敗,先生算係不孕症,精液無精的。但得返三個又唔夠做。

而家諗緊好唔好喺第二度重新抽精抽卵再重頭黎過?!

今年都已經38歲,好擔心喺公家再耽誤多一年半載先再去第二度會太遲。
同埋公家都慘係有疑問好難先見到醫生,要見就要等一頭半個月。
唔試埋又好似好唔應該,各位會如何決擇?

大宅

回覆 Venus0320 的帖子

如果經濟許可,去私家重新再做IVF. 我覺得trouble shooting 方面,私家同一個醫生跟進,真係好好多。

洋房

j_chan 發表於 23-12-18 10:24

如果經濟許可,去私家重新再做IVF. 我覺得trouble shooting 方面,私家同一個醫生 ...

嗯嗯,爬左好多文,覺得私家甚至深圳都比較進取,反觀覺得自己而家好無助好被動,多謝你既支持

別墅

Venus0320 發表於 23-12-18 13:43
嗯嗯,爬左好多文,覺得私家甚至深圳都比較進取,反觀覺得自己而家好無助好被動,多謝你既支持
...

我公家試左兩次放胎唔得, 一次早期流產, 一次唔著床, 我最後轉投私家, 都真係私家用藥多好多, 排卵針公家打一枝, 私家打3枝。 同老公會check 埋DFI ( 精子碎片) 個d ,雖然貴左, 但同自己講盡左力就無悔。

加油(emoji)(emoji)

大宅

經濟許可嘅出私家吧。我都38啦,大家加油!

複式洋房

回覆樓主:

如果經濟許可,我會出私家。因為我依家既情況同你好似... 我都係喺威院做緊公家症。我比佢地拖左成年!! 初初話我有內科病要我問返內科要內科向我解釋,但其實封轉介信係內科寫比我,解釋完喇,又要我去搵中大教授傾孕前計劃。好啦,傾完喇。又話要我抽amh,等埋結果先可以開始。由2月最後搞到7月先抽卵。抽完卵放左一次化學左。
之後d經期亂晒成73日先黎一次,終於黎m喇,打去報經期以為有得放胎。點知又話要抽血睇下有冇排卵睇下用人工定自然週期,
check到冇排卵喇,終於m到喇去見醫生諗住有得開始放胎,然後見醫生, 佢話我個病食賀爾蒙唔好

待續...

複式洋房

回覆樓主:

然後又要抖一個月又check下有冇排卵先睇下自然cycle得唔得。 醫生同我講,d胎都喺度,早放同遲放個成功率一樣,咁不如等個身體調理返好先放啦。

道理我明,但咁等等下,我真係未高齡都等到高齡。

所以奉勸你,有budget不如去私家試下,喺公立真係好被動好無助。 我仲有2粒,touchwood如果唔成功,我一定頭不回去私家做!!!

洋房

babycome2022 發表於 23-12-18 17:22
然後又要抖一個月又check下有冇排卵先睇下自然cycle得唔得。 醫生同我講,d胎都喺度,早放同遲放個成功率一 ...

我咪就都係咁囉,諗住咩都攪掂萬事俱備放得,然後又話要驗排卵,跟著我咪丙佢囉,丙完又打黎唔使驗喇 可以直接放胎。 唉 ~反眼 -__-

洋房

Moc7coal 發表於 23-12-18 15:01
我公家試左兩次放胎唔得, 一次早期流產, 一次唔著床, 我最後轉投私家, 都真係私家用藥多好多, 排卵針 ...

係呀~你講得好岩,私家的確進取好多,起碼感覺大家都係盡力為件事好。不過我有個迷思,醫生因為我係自然週期所以放胎後咩藥都唔使用,請問私家的都一樣無任何藥嗎? 自然週期真係完全靠哂自己?

複式洋房

Venus0320 發表於 23-12-19 16:20
我咪就都係咁囉,諗住咩都攪掂萬事俱備放得,然後又話要驗排卵,跟著我咪丙佢囉,丙完又打黎唔使驗喇 可以 ...

嗰下我真係失望到想喊,等左73日終於m到,點知又要等!!
其實我都有諗過要惡d先得!!但係我同老公都做唔到 如果下次再驗排卵都係唔得,我諗我自己都要進取d爭取下用人工... 如果唔係,我都唔知要比佢地拖幾耐...

別墅

Venus0320 發表於 23-12-19 16:30
係呀~你講得好岩,私家的確進取好多,起碼感覺大家都係盡力為件事好。不過我有個迷思,醫生因為我係自然週 ...

我子宮內膜唔夠厚,公、私家都人工周期, 自然周期應該不太需要用藥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊