家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人母親6x 歲,嚴重糖尿病患者,有腎病要洗肚。本身性格係霸道和自私。

我家姐 (大女,39歲) ,上年決意辭職照顧佢,照顧家庭。當時我極力反對!奈何我媽和家姐都覺得無問題。

上個月,媽媽截肢右腳。上星期,佢回來後,每一晚,每隔一個鐘,都會在床大叫 (係叫到有人理佢為止,10級好中氣),叫醒我/ 家姐去睇佢,只係:拉一拉張被/ 飲水/ 拉高個枕頭/ 拉佢起身坐下/ 幫佢轉一轉身……做d濕碎野….. 。,現已被折磨得好辛苦。

佢截肢後,好似全身癱瘓咁,我地叫佢俾d 力,佢完全無俾過

昨晚家姐真係忍唔住,講左:你咁樣真係要送你入老人院。

母親無出聲

子爵府

haze0001 發表於 23-12-29 13:36
本人母親6x 歲,嚴重糖尿病患者,有腎病要洗肚。本身性格係霸道和自私。

我家姐 (大女,39歲) ,上年決意 ...

唔請工人幫手唔易照顧, 一個人氣力有限,如果扶唔到媽媽大家跌倒重麻煩,入老人院未必唔好,起碼有人照顧媽媽起居飲食,照顧病人身心皮倦.

大宅

cat_hellobb 發表於 24-1-2 16:50
唔請工人幫手唔易照顧, 一個人氣力有限,如果扶唔到媽媽大家跌倒重麻煩,入老人院未必唔好,起碼有人照顧媽媽 ...

感謝你

男爵府

回覆樓主:

長期照顧不能自理的老人,時間越長越辛苦。除了在家24小時要有人,帶一位連落床也難的老人去覆診真心累。腳無力又腰痛那怕用輪椅,出入醫院要預約輪椅的士,每個月最少1次。每次病人和照顧者都累。家人2017年洗肚至今,昨日才覆診,下次覆診是4星期後,睇到個期心裡想同醫生講不如2-3個月才見啦!睇得再密也醫不好,只是拖長個"無意義的生命"(只是心想,無講出口)。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

被照顧者如無意識去配合
照顧者真苦過DeeDee

別墅

如果真係咁既性格,送去老人院都算一個好做法

大宅

早兒媽媽 發表於 24-1-4 16:14
長期照顧不能自理的老人,時間越長越辛苦。除了在家24小時要有人,帶一位連落床也難的老人去覆診真心累。腳無 ...

想問你係俾老人家住老人院,還是在家照顧?

男爵府

haze0001 發表於 24-1-5 15:06
想問你係俾老人家住老人院,還是在家照顧?

在家照顧

大宅

kerotan 發表於 24-1-4 23:10
被照顧者如無意識去配合
照顧者真苦過DeeDee

佢只識話唔去!唔去!

講真,你行得走得,我做仔女,都唔想送你去。下下走黎走去,我地都會累架。

有陣時覺得自己無情,但要走下去,走遠d,一定要找個長久辦法

男爵府

haze0001 發表於 24-1-5 15:10
佢只識話唔去!唔去!

講真,你行得走得,我做仔女,都唔想送你去。下下走黎走去,我地都會累架。

除非入住政府位,若入私營老人院,床位費一點都唔平。
我睇咗覺得還可以的平均每月院費2萬。真係覺得好環境的月費4萬以上。
以上價錢,若家人長命,我實在負擔唔起。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

拿拿臨去請個工人幫手, 請工人好彩既都要預2個月, 在家照顧係好累的, 多個工人幫手叫做有時間抖啖氣, 去老人院可以解決問題, 但老人家有意識的, 霸道、唔明白個處境佢反對唔肯去而被迫去, 心情都會鬱死, 來來回回探訪都係會累, 而且排政府要好多好多年, 入私營係好重皮, 正常D既真係差唔多2萬, 仲要向政府再申請乜乜津貼去補貼, 可以考慮一方面排政府, 一方面請住工人先

大宅

回覆樓主:

真係要請個工人,起碼多個人幫,或者換張電動床,等佢可以自己調較下張床。

複式洋房

have money 姐姐
無 老人院

別墅

haze0001 發表於 24-1-5 15:10
佢只識話唔去!唔去!

絕對唔系無情,仔女都有自己人生要過, 做阿媽都要明白. 你又要返工,夜晚又要成日起身,好累啊. 又好似你家姐, 辭咗工喺屋企全職照顧阿媽, 10,20年後點出來做嘢, 自己有冇積蓄退休.

男爵府

回覆 haze0001 的帖子

有私位老人位,都耍等一兩年,不如靖工人和輛掎出入

民房

回覆 haze0001 的帖子

送家中長者到安老院等於不孝嗎?尊重長者意願與家庭共識的重要性 — Chevron 7.1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊